:: LEX :: МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ ФІНАНСОВИХ ШАХРАЙСТВ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 60)

Срок представления материалов

16 апреля 2024

До начала конференции осталось дней 19


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ ФІНАНСОВИХ ШАХРАЙСТВ
 
25.10.2018 20:40
Автор: Чирва Світлана Сергіївна, курсант факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Національного університету державної фіскальної служби України
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право. Медицинское право. Судебные и правоохранительные органы. Адвокатура]

Активне зростанням корпоративного управління, повинно спрямовуватися на попередження та протидію шахрайству, однак в сучасному, вкрай мінливому управлінні компаніями та законодавстві, з’являються нові можливості ухилення від добросовісного ведення фінансової звітності.

На превеликий жаль, серйозних публікацій на тему виявлення фінансових шахрайств у вітчизняних наукових виданнях, вкрай мало. Окремі питання фінансових махінацій розглядалися у популярних публікаціях, де мова здебільшого йде про наслідки фінансових шахрайств та заходи попередження таким проявам, а не про методи виявлення і розслідування таких кримінальних правопорушень. Серед авторів, хто розглядав цю проблему в своїх наукових публікаціях, варто вказати І. Андрєєву [1], К. Котке [2], А. Акишину, Х. Кано, А. Старушкевича [3] та інших науковців.

Основними замовниками фінансових розслідувань в компаніях є акціонери, які мають підозри щодо менеджменту або хвилюються з приводу незначних прибутків певного підприємства, а також генеральні та/або фінансові директори, які бажають перевірити певну функцію бізнесу, наприклад логістику, маркетинг, постачання тощо.

Для розгляду цієї проблеми, з різних ракурсів, варто застосувати комплексний підхід до визначення методів, які були б ефективними для контролю вчинення фінансового шахрайства. Своєчасність отримання такої інформації є головним чинником організації ефективного контролю і прогнозування можливого шахрайства

Швидке поширення комп’ютеризованих систем у бізнесі, спровокувало нову еру, яка отримала назву інформаційно-аналітичної. Завдяки запровадженню досить потужних комп’ютерних систем з’явилась нові можливості для аналізу значних за обсягом відомостей в досить короткі терміни.

Інформаційно-аналітична ера розвитку суспільства зумовила формування нових методів фінансових розслідувань, які поділяють на математичні, аналітичні (або економіко-статистичні) та психологічні.

Найефективнішими та найдієвішими під час фінансових розслідувань є аналітичні методи. Оскільки фінансове шахрайство є поширеним явищем у всьому світі, то зарубіжні фахівці переконані, що більшість фінансових махінацій можна виявити лише застосовуючи автоматизовані аналітичні методи роботи з фінансовою інформацією. Аналітичні методи в свою чергу поділяють на дві групи: 1) традиційні, 2) автоматизовані. Традиційні методи засновані на проведенні індивідуальних розслідувань з можливим застосуванням комп’ютерних технологій, а також на навчанні і підтримці клієнтів. Автоматизовані методи виявлення і запобігання шахрайству засновані на застосуванні комп’ютерних технологій, за допомогою яких істотно полегшується підготовка звітів про так звані виняткові ситуації [1].

На основі використання ідеї пов’язаних зіставлень, розроблено низку конкретних методів, що довели свою ефективність під час виявлення фактів приховування прибутків від оподаткування і відмивання грошей. Найраціональнішими у даному випадку визнані метод стереотипів та метод скорегованих показників [2].

Метод стереотипів заснований на виявленні алогічних зв’язків, які отримали віддзеркалення в економічних показниках, а метод скорегованих показників, полягає в зіставленні економічних показників з чинниками зовнішнього середовища, в якому функціонує певне підприємство. Дієвий метод скорегованих показників може бути використаний при порівнянні цін, тарифів, по яких реалізуються товари з середньо ринковими.

Отже, зважаючи на стрімкий розвиток економічних відносин та шахрайства, можемо стверджувати, що сьогодні науковцями та практиками сформовано низку методів, які дозволяють виявити фінансові махінації. Однак, лише комплексне їх використання із залученням принципів системного підходу, забезпечує належний ефект і дає можливість не лише виявляти, а й прогнозувати шахрайство у фінансовій сфері.

Література

1. Андреева И. Ищите необыкновенное в обыкновенном. БОСС. 2002. № 8. URL: https://www.cfin.ru/press/boss/2002-08/25.shtml

2. Коттке К. «Грязные» деньги – что это такое?: Справочник по налоговому законодательству в области «грязных» денег. Москва: изд-во «Дело и Сервис», 1998. 466 с.

3. Старушкевич А. В. Можливості використання методу факторного аналізу при розслідуванні злочинів у сфері економічної діяльності. Інноваційні напрямки вдосконалення правового захисту в Україні : матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (Тернопіль, 3 черв. 2010 р.). Тернопіль : Юридична лінія, 2010. С. 72-73. URL: http://www.lex-line.com.ua/?language=ru&go=full_article&id=816.

____________________________

Науковий керівник: Старушкевич Анатолій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри фінансових розслідувань факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Національного університету державної фіскальної служби України

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПОНЯТТЯ ТА МЕТОДИ РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
26.10.2018 09:45
ПОЗИТИВНИЙ ДОСВІД ФБР США У ПРОТИДІЇ ФІНАНСОВИМ ШАХРАЙСТВАМ
25.10.2018 13:10
ОКРЕМІ ЕЛЕМЕНТИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
25.10.2018 13:08
ЗЛОЧИННА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ЇЇ МЕХАНІЗМ
25.10.2018 13:04
ОКРЕМІ ЕЛЕМЕНТИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ШАХРАЙСТВА
25.10.2018 13:01
ЩОДО ПИТАННЯ ЕКСПЕРТНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ПІДПИСІВ, ВИКОНАНИХ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕХНІЧНИХ ПРИЙОМІВ
24.10.2018 20:56
СУТНІСТЬ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОДАЛЬШІ НАПРЯМИ ЇЇ ДОСЛІДЖЕННЯ
24.10.2018 20:53
ОКРЕМІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАХОДІВ БЕЗПЕКИ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ РЕСПУБЛІКИ САН-МАРИНО
17.10.2018 20:57
ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ ПОРЯДОК ЗАТРИМАННЯ ОСОБИ ЗА ПІДОЗРОЮ У ВЧИНЕННІ ЗЛОЧИНУ
17.10.2018 19:08
ПРОЦЕСУАЛЬНА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ТА САМОСТІЙНІСТЬ СЛІДЧОГО
17.10.2018 19:03




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше