:: LEX :: ПРОДАЖ КОНФІСКОВАНОГО МАЙНА ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 60)

Срок представления материалов

16 апреля 2024

До начала конференции осталось дней 20


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОДАЖ КОНФІСКОВАНОГО МАЙНА ЧЕРЕЗ ІНТЕРНЕТ
 
06.02.2020 21:40
Автор: Білера Тетяна Юріївна, студентка Полтавського юридичного університету Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого
[Секция 3. Гражданское и семейное право. Гражданское процессуальное право. Коммерческое право. Жилищное право. Обязательственном праве. Международное частное право. Трудовое право и право социального обеспечения]

Одним із завдань виконавчого провадження є стягнення заборгованості боржника та застосування дій примусового характеру щодо майна в рамках виплати коштів, такі як накладення арешту майна та його подальше вилучення. Після конфіскації майна для зарахування коштів, які боржник має сплатити, таке майно повинно бути реалізоване. 

Перш за все, Закон України «Про виконавче провадження» визначає, що реалізація арештованого майна (крім майна, вилученого з цивільного обороту, обмежено оборотоздатного майна та майна здійснюється шляхом електронних торгів. Порядок проведення електронних торгів визначається Міністерством юстиції України, через видання профільних нормативно – правових актів, які регулюють дане питання та визначають головні засади їх реалізації [1]. 

Одним з таких актів є Наказ Міністерства юстиції України «Про затвердження Порядку реалізації арештованого майна» від 29. 09. 2016 року № 2831, який виокремлює підготовку до торгів, порядок його проведення, особливості реалізації окремих видів майна, також повторні торги на випадок його непродажу з першого разу і подальші розрахунки за майно. Одним з важливих питань реалізації майна є його доставка до переможця. Порядок проведення електронних торгів визначається Міністерством юстиції України, через видання профільних нормативно – правових актів, які регулюють дане питання та визначають головні засади їх реалізації [2]. 

Проте виявляються певні недоліки та прогалини, які в контексті даного питання можна розглянути в двох аспектах: правовому та організаційному.

По – перше, в наказі визначається, що переможець торгів зобов'язаний отримати майно у зберігача не пізніше семи робочих днів з дати отримання акту. Але державні органи не визначають випадки, коли особа, яка виграла торги та сплатила кошти проживає в іншому місті та немає змоги отримати майно у визначені строки або ж зважаючи на вагомі обставини.

Але разом з цим у документі вказано , що у разі отримання майна пізніше семи робочих днів з дати отримання акту витрати на зберігання майна в період, що перевищує вказані вище сім робочих днів, покладаються на переможця електронних торгів. Таким чином, незважаючи на непередбачувані випадки, обставини, умови, які не дають змогу особі, яка вже і так сплатила ціну майна, переможець повинен сплачувати зберігання такого майна, протягом терміну, що не  перевищує сім днів.

Якщо брати до уваги організаційні недоліки електронних торгів, то здійснюючи вхід «СЕТАМ» («Система електронних торгів арештованим майном») і обираючи категорію «одягу» чи «взуття» стикаємося з відсутністю до них про розміри таких речей та їх величину. А деякі з них не мають фото, просто опис майна. Також в категорії «ювелірні прикраси» немає повного опису речі, просто номер проби та маса. Приходимо до висновку, що купувати такі речі є ризикованою справою, адже по суті переможець наосліп купує їх та повністю не впевнений в доцільності своєї покупки [3].

Отже, для подальшого розвитку продажу конфіскованого майна через інтернет – торги потрібно вдосконалити правову базу, а саме внести зміни до профільного наказу Міністерства юстиції України щодо отримання переможцем свого лоту та вирішити організаційні моменти щодо оформлення сайту, зокрема внести більш повний опис речей та забезпечити категорії майна наочними фотографіями.

Література:

1. Закон України «Про виконавче провадження» [Електронний ресурс] Відомості Верховної Ради України (ВВР). – 2016, № 30, ст.542. – URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19

2. Наказ України «Про затвердження Порядку реалізації арештованого майна» // Міністерство юстиції України. – 2016. – № 2831/5.

3. «СЕТАМ» [Електронний ресурс] –URL : http://forum.setam.net.ua.

4. Хворостина О. Як СЕТАМ продає арештоване майно [Електронний ресурс] / Ольга Хворостина. – 2016. – URL : https://ukr.lb.ua/economics/2016/06/02/336628_yak_setam_prodaie_areshtovane_mayno.html.

________________

Науковий керівник: Шеховцова Ольга Ігорівна, спеціаліст ІІ категорії, Полтавський юридичний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
РОЛЬ ПАРТНЕРІВ У СПІВПРАЦІ З НАУКОВИМ ПАРКОМ
31.01.2020 16:53
ВОЛЯ ТА ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ ПРИ ВЧИНЕННІ ПРАВОЧИНІВ МАЛОЛІТНІМИ ТА НЕПОВНОЛІТНІМИ ОСОБАМИ
06.02.2020 22:42
ДО ТЕОРІЇ ПРО ПЕРЕРИВАННЯ ПОЗОВНОЇ ДАВНОСТІ ІЗ ПРЕД’ЯВЛЕННЯМ ПОЗОВУ
06.02.2020 21:16
ЩОДО ПРИНЦИПУ СВОБОДИ ПРАЦІ У ТРУДОВОМУ ПРАВІ
06.02.2020 09:41
ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА, ЯК ПРЕДМЕТ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ
04.02.2020 15:09
ПОЗБАВЛЕННЯ БАТЬКІВСЬКИХ ПРАВ: ЗАКОН І РЕАЛЬНІСТЬ
04.02.2020 14:55
REALIZACJA PRAWA DO INDYWIDUALNOŚCI UCZNIÓW I STUDENTÓW INSTYTUCJI EDUKACYJNYCH
03.02.2020 17:01




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше