:: LEX :: РОЛЬ АДВОКАТСЬКОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПРАВНИЧОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ВІТЧИЗНЯНОГО ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 61)

Срок представления материалов

16 мая 2024

До начала конференции осталось дней 22


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

РОЛЬ АДВОКАТСЬКОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПРАВНИЧОЇ ДОПОМОГИ ДЛЯ ВІТЧИЗНЯНОГО ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУ
 
29.08.2020 16:45
Автор: Шпак Максим Володимирович, кандидат юридичних наук, магістр права з відзнакою, дійсний член Асоціації правників України, асистент кафедри цивільного процесу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого
[Секция 3. Гражданское и семейное право. Гражданское процессуальное право. Коммерческое право. Жилищное право. Обязательственном праве. Международное частное право. Трудовое право и право социального обеспечения]

Адвокат є особливим учасником цивільного процесу. Він маючи фахову юридичну освіту та склавши кваліфікаційний іспит повинен володіти професійними знаннями та навичками з багатьох процесуальних галузей права. Особливе місце для так званого «правового поля» або «робочої сфери» діяльності адвоката займає саме цивільний процес.

Роль адвокатури в суспільстві з кожним роком зростає. У зв’язку з цим до адвокатів, як юристів-професіоналів, постійно постають нові практичні виклики метою яких є здійснення захисту інтересів і процесуальних прав.

В українському цивільному судочинстві значне місце відводиться законодавчому закріпленню правового положення юридичної діяльності адвокатів, як представників у суді. У той же час, на нашу думку, чинні положення ЦПК України, які у статті 15 [1] регулюють питання професійної правничої допомоги, потребують удосконалення. Думається, що логічним було б закріплення у цій статті положення про професійний рівень адвоката як суб’єкта надання професійної правничої допомоги із закріпленням необхідного його кваліфікаційного рівня. 

Варто частину 2 статті 15 ЦПК України доповнити наступним положенням: «Адвокат як суб’єкт надання професійної правничої допомоги у цивільному процесі зобов’язаний володіти належними знаннями з питань цивільно-процесуального права та цивільного процесуального законодавства. Адвокат при наданні професійної правничої допомоги у цивільній справі повинен володіти глибокими навичками зі складання процесуальних документів. Адвокат повинен постійно покращувати свої професійні знання для ефективного та якісного надання професійної правничої допомоги у цивільному процесі». Такі пропозиції, як уявляється, можуть позитивно вплинути на: 1) більш детальне закріплення в ЦПК України положення про необхідність наявності у адвоката професійного рівня знань; 2) зменшення рівня випадків пробілів в знаннях адвокатів у цивільному процесі; 3) посилення значимості адвокатів як професійних правників у цивільному процесі; 4) додаткове акцентування на престижу адвокатури як недержавної інституції, яка об’єднує адвокатів України як юристів-професіоналів.

У контексті тематики цього дослідження заслуговує на увагу точка зору, яка наголошується в юридичній цивільно-процесуальній літературі, що представник діє від імені та в інтересах особи, яку він представляє у суді, його юридична заінтересованість носить виключно процесуально-правовий характер [2, с. 77–78].

Отже, сутність діяльності адвоката при наданні професійної правничої допомоги у цивільному процесі повинна зводитися до належного представлення інтересів клієнта у суді у цивільній справі. Якісна професійна правнича допомога адвоката повинна допомагати у цивільному процесі для досягнення справедливості у справі. 

Література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text (Дата звернення: 27.08.2020).

2. Цивільний процес: навч. посіб. / [К. В. Гусаров, М. В. Жушман, С. О. Кравцов та ін.]. – Харків : Право, 2020. – 390 с.  



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
THE CONCEPT OF THE SOCIAL STATE
18.09.2020 11:43
САНАЦІЯ МАТЕРИНСТВА
17.09.2020 09:43
ПОНЯТТЯ ПУБЛІЧНОГО І ПРИВАТНОГО ІНТЕРЕСУ У ІНФОРМАЦІЙНИХ ВІДНОСИНАХ
17.09.2020 09:37
ПРЕЛЕГАТ – ОСНОВНИЙ ПРАВОЧИН
17.09.2020 09:29
ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ ПРАВОВОЇ ПРИРОДИ ПОНЯТТЯ «НОТАРІАТ»
17.09.2020 09:23
ПРАВОВИЙ ТА СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ УКРАЇНСЬКИХ ТРУДОВИХ МІГРАНТІВ
16.09.2020 19:29




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше