:: LEX :: ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИ НЕПОВНОЛІТНЬОГО, ВТЯГНЕНОГО У ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ (ОКРЕМИЙ АСПЕКТ)
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 23


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИ НЕПОВНОЛІТНЬОГО, ВТЯГНЕНОГО У ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ (ОКРЕМИЙ АСПЕКТ)
 
30.11.2016 23:29
Автор: Готвянська Марина Анатоліївна, аспірант Донецького юридичного інституту МВС України
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Однією з основних складових криміналістичної характеристики досліджуваного виду злочину є особистісні якості неповнолітнього, втягненого у злочинну діяльність. На жаль, диспозиція ст. 304 КК України говорить про втягнення у злочинну та антисуспільну діяльність лише неповнолітніх осіб. Кримінальний кодекс досі не містить визначення поняття «неповнолітній», але відповідно до сімейного та ювенального законодавства України неповнолітніми є особи віком від 14 до 18 років. Зважаючи на системність як основну ознаку права, в кримінальному праві, на нашу думку, слід використовувати це поняття в такому ж значенні. Разом із тим, інколи диспозицію ст. 304 КК України трактують розширено, ототожнюючи поняття «неповнолітній» та «дитина». Зокрема, М. Й. Коржанський вважав, що склад цього злочину утворюють втягнення неповнолітніх (осіб віком до вісімнадцяти років): а) у злочинну діяльність – залучення до вчинення хоч одного злочину; б) у заняття пияцтвом – залучення до вживання алкоголю не менше двох разів, хоча б протягом одного дня; в) у заняття жебрацтвом – постійним випрошуванням грошей, продуктів, товарів у сторонніх осіб; г) у зайнятті азартними іграми – залучення до гри на гроші чи на інші матеріальні цінності, а також і використання неповнолітніх для здобування засобів для існування [1, с. 479-480]. На наш погляд, така позиція є не зовсім коректною. Адже немовлята та діти молодшого віку (до 7 років), які теж є «особами віком до вісімнадцяти років», не можуть бути суб’єктом не тільки злочинної, але й девіантної поведінки через відсутність на те можливості (немовляти) або неповну соціалізацію та практичну недієздатність (дитина молодшого віку) [2, с. 126].

Характерною особливістю неповнолітнього, втягненого у злочинну діяльність є те, що він, являючись потерпілим за ст. 304 КК України, може виступати у якості суб’єкту злочину, який він вчинив, будучи втягненим у нього дорослим. У літературі стосовно до такого неповнолітнього часто використовуються як синоніми слова: «неповнолітній, втягнений у вчинення злочину», «жертва злочину», «постраждалий від злочину» і «постраждалий». В криміналістичному дослідженні припустимі такі терміни з обмовкою, що вони не повною мірою відповідають терміну «потерпілий» у кримінально-процесуальному значенні цього слова. З точки зору криміналістичної віктимології під потерпілим розуміється будь-яка фізична особа, якій злочином завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, незалежно від того ухвалено чи не ухвалено відповідну постанову про визнання такої особи потерпілою [3, с. 37].

Виявлення та вивчення криміналістично значущих особливостей потерпілих і їх поведінки (до, в момент і після вчинення злочину) дозволяє глибше розібратися в багатьох обставинах злочину, які характеризують своєрідність, направленість і мотиви поведінки злочинця, його загальні (типові) і індивідуальні якості (властивості) [4, с. 130]. Серед суттєвих для криміналістичної характеристики даних про особу потерпілого найчастіше виділяють наступні дві групи даних:

1) особисті якості, притаманні потерпілому як особистості, якій властива певна сукупність фізичних і соціально-психологічних рис;

2) особливості поведінки, зв’язків і взаємовідносин потерпілого із злочинцем і іншими особами, його положення і зв’язки в системі найближчого соціального оточення, що визначає специфічний розвиток злочину (спосіб, час, місце, знаряддя та засоби та інші обставини його вчинення). Серед останньої групи окремо слід підкреслити значущість даних про поведінку потерпілого до, в процесі і після вчинення злочину, аналіз яких дозволяє повніше з’ясувати механізм злочинної події [5, с. 150].




Література :

1. Коржанський М. Й. Науковий коментар Кримінального кодексу України / М. Й. Коржанський. – К. : Атіка, 2001. – 654 с.

2. Крестовська Н. М. Використання дітей молодшого віку при жебракуванні: проблеми кваліфікації та юридичного реагування / Н. М. Крестовська, М. А. Готвянська // Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика). – 2005. – № 12. – С. 124-129.

3. Центров Е. Е. Криминалистическое учение о потерпевшем / Е. Е. Центров. – М. : издательство Московского университета, 1988. – 160 с.

4. Васильев А. Н. Предмет, система и теоретические основы криминалистики / А. Н. Васильев, Н. П. Яблоков. – М., 1984. – 314 с.

5. Криминалистика : учебник / отв. ред. Н. П. Яблоков. – 2-е изд., перераб. и доп. – М. : Юристъ, 1999. – 718 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЕКСПЕРТИЗА МЕТАЛІВ І СПЛАВІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ЗАМАХІВ НА КУЛЬТУРНІ ЦІННОСТІ
30.11.2016 23:32
ВИКОРИСТАННЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРАДІЖОК КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ ІЗ КУЛЬТОВИХ СПОРУД
30.11.2016 23:31
ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА НАРУШЕНИЕ БЮДЖЕТНОГО ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА УКРАИНЫ И РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА
23.11.2016 12:34
СПОРНЫЕ ВОПРОСЫ ПРЕДЪЯВЛЕНИЯ ДЛЯ ОПОЗНАНИЯ ПРЕДМЕТОВ В УГОЛОВНОМ ПРОЦЕССЕ УКРАИНЫ И РЕСПУБЛИКИ БЕЛАРУСЬ
21.11.2016 13:08




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше