:: LEX :: ЩОДО ПИТАННЯ ПРО ПРАВОВУ ПРИРОДУ ВАЛЮТНОЇ ОПЕРАЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЩОДО ПИТАННЯ ПРО ПРАВОВУ ПРИРОДУ ВАЛЮТНОЇ ОПЕРАЦІЇ
 
08.12.2007 13:37
Автор: Єна Ольга Олександрівна, Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого
[Фінансове право. Банківське право]
Розвиток валютних відносин відбувається дуже бурхливими темпами, а тому розгляд окремих аспектів правової природи валютної операції є актуальним та важливим для вдосконалення чинного законодавства з урахуванням сучасних економічних перетворень.
Сьогодні ні в законодавстві, ні в науковій юридичній літературі немає чіткого визначення поняття «валютної операції», а обмеження перерахуванням операцій (наприклад, у Декреті Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання та валютного контролю» від 19.02.1993 р. №15-93.) не відображає сутності цих відносин, оскільки не містить вказівки на загальні істотні ознаки та специфіку порівняно з відносинами, не пов’язаними з обігом валютних цінностей.
З’ясування дефініції цієї категорії має важливе значення для визначення правової природи валютних операцій та практики їх здійснення, але знаходження найбільш ефективного результату можливе з урахуванням економічної природи валютної операції, а також фінансово-правового регулювання та державного управління ними.
Валютні операції є конкретною формою прояву правових відносин та у широкому розумінні являють собою сукупність дій (юридичних та фактичних) осіб, що приймають участь у їх проведенні (резидентів, нерезидентів, органів та агентів валютного контролю – учасників валютних відносин) і направлені на виникнення, зміну, або припинення прав та обов’язків стосовно валютних цінностей. Таке визначення валютної операції дозволяє показати специфіку валютних операцій, вказуючи на те, що вони супроводжуються валютним контролем та діями органів та агентів валютного контролю, які стають невід’ємним елементом валютної операції. Таким чином, валютна операція включає складну сукупність правових дій та передбачає вступ її учасників як в приватноправові, так і в публічно-правові відносини.
Валютні операції можуть бути як діями суб’єктів щодо виконання укладених угод (наприклад, розрахунок за поставлений товар), так і безпосередньо самими угодами (наприклад, купівля-продаж валюти в обмінному пункті). Однак при всіх випадках валютні операції супроводжуються виникненням, зміною або припиненням валютних правовідносин, що проявляються в конкретних діях суб’єктів.
Правовим наслідком визнання угоди валютною операцією є підпорядкування під час її проведення нормам валютного законодавства, в тому числі з урахуванням встановлених обмежень; застосування до порушників правил здійснення валютних операцій відповідних санкцій, передбачених валютним, адміністративним та кримінальним законодавством; наявність спеціального суб’єктного складу (резидентів та нерезидентів, уповноважених банків, Національного банку України як органу, що видає ліцензії на право здійснення валютних операцій); валютні операції є предметом особливого державного контролю, що проводиться спеціальними суб’єктами – органами та агентами валютного контролю.
Отже, валютні операції не можуть існувати поза межами права, тому на законодавчому рівні необхідно визначити їх поняття та розкрити їх істотні ознаки, а також виділити сутність та специфіку змісту правовідносин, що виникають з приводу здійснення валютних операцій.

е-mail: ena_olga@inbox.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ
27.11.2007 08:08
ФІНАНСУВАННЯ ВИДАТКІВ ЯК СКЛАДОВА ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВИ
10.11.2007 14:12
МІСЦЕ ФІНАНСОВО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У СУЧАСНІЙ ЮРИДИЧНІЙ НАУЦІ
06.12.2007 22:32




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше