:: LEX :: ОКРЕМІ ЕЛЕМЕНТИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОКРЕМІ ЕЛЕМЕНТИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
 
25.10.2018 13:08
Автор: Семенюк Яна Олегівна, курсант факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Національного університету державної фіскальної служби України
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Економічні і політичні перетворення, що відбуваються в Україні, а також значне майнове розшарування суспільства, стали каталізатором для кількісних і якісних змін у структурі злочинності. Це повною мірою стосується грабежів і розбоїв, особливо таких, що вчиняються організованими групами. При цьому розкриття таких злочинів є особливо значимим, оскільки такі кримінальні правопорушення становлять підвищену суспільну небезпеку, пов’язану із заволодінням чужим майном, вчиняються із застосуванням насильства небезпечного для життя і здоров’я громадян.

Незважаючи на те, що, в порівнянні з 90-ми роками минулого століття, коли значна частина представників організованої злочинності почала «переключилася» на «білокомірцеву» діяльність, окремі новостворювані організовані групи ще спеціалізуються на грабежах і розбоях. Зазвичай, вони формуються з осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі, мають значний злочинний досвід, стійку антисоціальну поведінку, що з великою ймовірністю, зумовлює повернення багатьох з них, до корисливо-насильницької злочинної діяльності. Такі особи, зазвичай, виступають в ролі організаторів і лідерів злочинних угруповань. Досить тривожним фактором є те, що кількість розбоїв і грабежів, вчинених організованими групами, перевищує кількість зареєстрованих, тобто значна їх частина залишається латентною, тому правоохоронні органи не завжди поінформовані про реальну кримінальну обстановку в регіоні, що перешкоджає вживати адекватних заходів протидії такому виду злочинності.

Працівники Національної поліції України постійно зіштовхуються з модифікованими способами і механізмами підготовки, вчинення і приховування грабежів і розбоїв, зростаючою протидією досудовому розслідуванню [1, с. 75].

Теоретичні питання криміналістичної характеристики злочинів розглядалися у публікаціях різних авторів, в цілому дану криміналістичну категорію визначають як модель зведених відомостей про криміналістично значимі ознаки виду, групи або конкретного кримінального правопорушення [1, с. 71]. В теорії добре розробленими є джерела інформації та методи, що використовуються під час формування криміналістичних характеристик кримінальних правопорушень [2].

Узагальнення відомостей про криміналістичну характеристику грабежів і розбоїв свідчать, що залежно від розпорядку дня потерпілого, злочинці визначають час і місце нападів на потерпілих. У квартирах громадян найчастіше напади вчиняються вдень. У цей час, зазвичай, відсутні свідки (більшість сусідів працюють або навчаються). У приватних будинках напади вчиняються найчастіше у вечірній і нічний час доби, оскільки в присутності господарів будинку злочинці за допомогою фізичного і психічного насильства можуть отримати більше інформації про місцезнаходження цінних речей, при цьому не бояться бути поміченими сусідами чи іншими очевидцями. У продуктових магазинах ймовірність нападу залежить від графіка роботи. Якщо магазин працює цілодобово, то найчастіше це нічний час. Рідше нападають на продуктові магазини вдень, у цей час мало виручки і багато покупців. На банки, пункти видачі швидких позик, ювелірні магазини і ломбарди напади вчиняються лише в денний час, що значною мірою пов’язано з їх графіком роботи. Напади на банкомати, інкасаторів, торгові бази і комерційні організації найчастіше вчиняють між 12 і 18 годинами доби. На автодорогах на легкові автомобілі, як з метою заволодіння майном, так і з метою заволодінням автомобілем, найчастіше нападають у вечірній і нічний час. На водіїв, які керують вантажним транспортом, в основному нападають здійснюються в ранкові години і нічний час. Повторюваність місць і часу нападу на потерпілих дозволяє висунути версію про вчинення злочину однією і тією ж організованою групою. Чим більше подібних повторень, тим більша ймовірність вчинення злочину однією і тією ж організованої групою.

Узагальнення кримінальних проваджень також вказує на те, що найчастіше жертвами грабежів і розбоїв, вчинених організованими групами, є громадяни, які перебувають в квартирі або приватному будинку; при цьому стать жертв не має принципового значення, а також громадяни, які керують транспортними засобами або перебувають в певних комерційних організаціях. Основу відносин між потерпілими та злочинцями у даному випадку найчастіше складають випадкові зв’язки. Зазвичай, злочинці заздалегідь намічають жертву, вивчають її розпорядок дня для вибору оптимального варіанту нападу, в тому числі і за «наведенням». У цих випадках виникає важливий для розкриття злочину опосередкований зв’язок, що дозволяє виявити в кінці «ланцюжка» такого зв’язку конкретного злочинця – чим коротший цей «ланцюжок», тим легше досягти позитивного результату.

Підводячи підсумок зазначимо, що для криміналістичної характеристики грабежів і розбоїв, використання її безпосередньо у розслідуванні таких протиправних дій, велике інформаційно-пошукове значення мають статистично значимі зв’язки між елементами такої характеристики. Найбільший практичний інтерес представляють взаємозв’язку не двох, а трьох і більше елементів криміналістичної характеристики. Зі збільшенням числа пов’язаних елементів, збільшується і ймовірність висунутих версій. Найвиразніше такі зв’язки простежуються між відомостями про потерпілого, часом і місцем вчинення кримінального правопорушення; видом організованої групи, місцем і часом вчинення грабежу або розбою.

Література

1. Лисиченко В. К., Шехавцов Р. М. Проблеми теорії та практики подолання протидії розслідуванню окремих різновидів злочинів, вчинених організованими групами, злочинними організаціями. Луганськ: РВВ ЛДУВС ім. Е. О. Дідоренка, 2012. 320 с.

2. Старушкевич А. В. Визначення криміналістичної характеристики кримінального правопорушення. Юридична наука: проблеми та досягнення: матеріали міжнар. наук.-практ. конференції (Київ, 19 лютого 2013 року). Тернопіль: Юридична лінія, 2013. С. 68-71. URL: http://www.lex-line.com.ua/?go=full_article&id=1372.

3. Старушкевич А. В. Джерела інформації та методи, що використовуються під час формування криміналістичних характеристик кримінальних правопорушень. Проблеми розвитку законодавства і правозастосовчої практики: матеріали міжнар. наук.-практ. конференції (Київ, 9 квітня 2013 року). Тернопіль: Юридична лінія, 2013. С. 53-57. URL: http://www.lex-line.com.ua/?go=full_article&id=1402.

_________________________

Науковий керівник: Старушкевич Анатолій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри фінансових розслідувань факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Національного університету державної фіскальної служби України

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПОНЯТТЯ ТА МЕТОДИ РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
26.10.2018 09:45
МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ ФІНАНСОВИХ ШАХРАЙСТВ
25.10.2018 20:40
ПОЗИТИВНИЙ ДОСВІД ФБР США У ПРОТИДІЇ ФІНАНСОВИМ ШАХРАЙСТВАМ
25.10.2018 13:10
ЗЛОЧИННА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ЇЇ МЕХАНІЗМ
25.10.2018 13:04
ОКРЕМІ ЕЛЕМЕНТИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ШАХРАЙСТВА
25.10.2018 13:01
ЩОДО ПИТАННЯ ЕКСПЕРТНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ПІДПИСІВ, ВИКОНАНИХ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕХНІЧНИХ ПРИЙОМІВ
24.10.2018 20:56
СУТНІСТЬ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОДАЛЬШІ НАПРЯМИ ЇЇ ДОСЛІДЖЕННЯ
24.10.2018 20:53
ОКРЕМІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАХОДІВ БЕЗПЕКИ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ РЕСПУБЛІКИ САН-МАРИНО
17.10.2018 20:57
ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ ПОРЯДОК ЗАТРИМАННЯ ОСОБИ ЗА ПІДОЗРОЮ У ВЧИНЕННІ ЗЛОЧИНУ
17.10.2018 19:08
ПРОЦЕСУАЛЬНА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ТА САМОСТІЙНІСТЬ СЛІДЧОГО
17.10.2018 19:03




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше