:: LEX :: ШЛЮБ – ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ШЛЮБ – ІСТОРІЯ І СЬОГОДЕННЯ
 
12.12.2019 17:24
Автор: Бондарчук Наталія Вікторівна, здобувач вищої освіти Навчально наукового інституту №4 Національної академії внутрішніх справ
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Упродовж всієї історії суспільства основи моральності, духовності й державності брали витоки в сім'ї, а сім'я розпочиналася зі шлюбу. Тобто шлюбно-сімейні відносини складають основу суспільного розвитку. Проте, природа і цінності сім'ї та шлюбу у суспільстві змінювались в полі історичного розвитку самого суспільства і держави зокрема. Дана стаття є спробою дослідити як зі зміною цінностей у житті людей, змінюється роль та значення шлюбу як для окремої особистості, так і в суспільстві загалом. Це особливо можна простежити в історичному минулому Київської Русі - до і після прийняття християнства.

Шлюб, як визнана в суспільстві форма взаємин між чоловіком і жінкою з метою створення сім'ї, пройшов тривалий шлях еволюції. Кожна історична епоха конструювала свої моделі шлюбної поведінки, вкладаючи у поняття «шлюб» різні смислові значення. Впродовж історії змінювалися форми укладення й розірвання шлюбу, умови їх здійснення тощо.

Згідно теорій новітніх європейських авторів, сім'я не є початковим і першим із кровних союзів: до утворення сімейного союзу суспільство жило в родовому і навіть в племінному кровному союзі, в якому не було індивідуального шлюбу не тільки моногамного, але і полігамного: жінки всього племені належали чоловікам всього племені. В історичному розвитку наступає друга форма кровних союзів - материнське право. Уже плем'я ділиться на окремі кровні групи, кожна під владою матері, адже мати завжди відома, тоді як батько не завжди. І на кінець наступає третя форма кровних союзів - це індивідуальний шлюб і полігамна сім'я під владою батька.

Різні дослідники вітчизняного права висловлюють розбіжні думки щодо походження і значення сім'ї та шлюбу на Русі. Проте практично всі солідарні в тому, що сім'я була центром життя середньовічної людини. Пануючою формою сім'ї в середньовічній Русі була мала індивідуальна сім'я. Сім'я займає величезне значення в культурі архаїчних суспільств, адже становить форму культурного розвитку і передачі традицій із покоління в покоління. Функція збереження і передачі традицій із покоління в покоління така ж важлива, як і продовження роду. Людина не могла вижити поза рамками культури, а культура, у свою чергу, не могла б функціонувати без продовження роду, сім'ї.

Шлюб - це союз між чоловіком та жінкою, який характеризується особистими та майновими відносинами, що мають правову форму. Укладення шлюбів часто залежало не від особистої волі людини, а від рішення чи потреби общини, нерідко було викликане бажанням поріднитись родами або ж добавити в сім'ю лишні робочі руки. В основі шлюбу також неодноразово лежали політичні вигоди правлячої верхівки, які шукали розширення та укріплення міжнародних контактів Русі. 

Але сімейне законодавство України внесло всої корективи у визначення поняття шлюбу, та особливостей його регулюввання у сучасному світі.

Шлюб — це основа сім'ї. Правові норми, які регулюють порядок і умови його укладення, є початковою стадією правового регулювання особистих немайнових та майнових відносин між подружжям. Частина 3 ст. 51 Конституції встановлює, що сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою. Вона заінтересована у зміцненні та стабільності шлюбу і тому здійснює контроль за його укладенням і припиненням та захищає лише шлюби, зареєстровані в органах РАЦСу.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 СК шлюб — це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі РАЦСу. Однак таке визначення поняття шлюбу навряд чи можна визнати вичерпним. Адже у ньому не зазначено, що шлюб має грунтуватися на вільній згоді жінки і чоловіка (ч. 1 ст. 51 Конституції) і що він є підставою для виникнення прав та обов'язків подружжя, хоч останнє положення й закріплене у ч. 1 ст. 36 СК. У зазначеній статті також не підкреслено, що дійсним є лише шлюб, укладений з додержанням умов, передбачених законом. З урахуванням сказаного вище шлюб можна визначити як добровільний, спрямований на створення сім'ї союз рівноправних чоловіка і жінки, укладений з додержанням умов та форми, встановлених законом, який породжує взаємні права та обов’язки подружжя.

Норми СК передбачають умови укладення шлюбу та перешкоди до цього. Право на шлюб тісно пов'язане з правом особи на створення сім'ї.

Однією з умов укладення шлюбу, як вже зазначалося, є вільна згода жінки та чоловіка, для досягнення якої необхідно, щоб у них був намір створити сім'ю й набути прав та обов'язків подружжя. Саме шлюб в людському суспільстві вважається єдиною прийнятною, соціально схваленою та зікріпленою законом формою.

________________ 

Науковий керівник: Полішко Наталія Леонідівна, старший викладач кафедри цивільного права і процесу Національної академії внутрішніх справ



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМИ ВРАХУВАННЯ ДУМКИ ДИТИНИ ПРИ ВИРІШЕННІ СІМЕЙНИХ СПОРІВ
29.11.2019 15:46
ОСНОВНІ АСПЕКТИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НОТАРІУСА
29.11.2019 15:38
ЗАХИСТ ПРАВА ВЛАСНОСТІ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ
12.12.2019 17:53
ДОВІРЧА ВЛАСНІСТЬ ЯК СПОСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОНАННЯ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ
12.12.2019 17:34
ВІДСТУПЛЕННЯ ПРАВА ВИМОГИ ТА ЗАМІНА БОРЖНИКА У ЗОБОВ’ЯЗАННЯХ
12.12.2019 17:30
ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВІ ІНТЕРЕСИ ПРИ РЕОРГАНІЗАЦІЇ ТОВАРИСТВ
11.12.2019 18:36
ОКРЕМІ АСПЕКТИ ОБЧИСЛЕННЯ ПОЗОВНОЇ ДАВНОСТІ, ПОВ’ЯЗАНІ З ПРЕД’ЯВЛЕННЯМ ПОЗОВУ
10.12.2019 20:34
ДЕЯКІ ПИТАННЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПОРЯДКУ НАДАННЯ ПЕНСІЙ ПО ІНВАЛІДНОСТІ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ
07.12.2019 11:05




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше