:: LEX :: ДО ПИТАННЯ МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ІНСТИТУТУ АПЕЛЯЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДО ПИТАННЯ МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ІНСТИТУТУ АПЕЛЯЦІЇ
 
07.04.2020 13:44
Автор: Кравченко Костянтин Володимирович, аспірант кафедри адміністративного та господарського права Одеського національного університету імені І.І. Мечникова
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]

В умовах технологічної революції та надшвидкої діджиталізації різних економічних процесів адаптація законодавства до економічних реалій відбувається набагато повільніше. Особливо цей процес прискорився у зв’язку з всесвітньою пандемією, коли суспільство вимушено перейти Інтернет простір. Це реальний виклик для всіх держав, а не тільки для України. 

Використання ІТ-технологій в судовому процесі дозволить підвищити рівень довіри до судів.Рівень довіри до українських судів 5-16% [1]. В той же час, Нідерланди належать до країн з традиційно високим рівнем довіри до державних інституцій. І це, завдяки майже повній діджиталізації судового процесу, що зменшує вплив суб’єктивного фактора.

Вивчення та застосування позитивного міжнародного досвіду пов’язаного із питання впливу діджиталізації на розвиток судової системи і дозволяє визначити основні напрямки трансформації інституту апеляційного провадження.

Аналіз запровадження процесу діджиталізації можливо поділити на три стадії: 1) Використання програм підтримки без впливу на процес. 2) ІТ-втручання, що не повністю замінює паперові документи електронними, але значно полегшує доступ до суду за допомогою інформаційних інструментів.

3) Перехід до електронних носіїв від паперових [2]. 

Основними напрямками впливу діджиталізації на розвиток судової системи можливо визнати: 

А) СТВОРЕННЯ ОНЛАЙН-СУДІВ. Так, у Великобританії створюється єдина система онлайн-судів, призначена для розгляду найбільш розповсюджених … позовів до 25 тис. фунтів. Вона дозволить громадянам економити кошти та вирішувати свої спірні питання навіть без залучення юриста. Також Великобританія має плани щодо створення «мобільних судів» з онлайн-доступом до таких судів у громадських місцях [3]. Цей досвід був би корисним і для України для розгляду типових незначних адміністративних справ (наприклад, адміністративних справ щодо соціальних виплат, отримання соціальної допомоги та т.п.).

Б) ВИКОРИСТАННЯ В СУДОВОМУ ПРОЦЕСІ СИСТЕМИ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ (далі – СШІ). Наприклад, судова система Бразилії щорічно продукує близько 15 млн рішень. Обробку величезного обсягу інформації здійснює СШІ. Вона аналізує судову практику, формує конкретні структуровані бази даних. Апеляційну скаргу, яку отримує суддя, система аналізує, знаходить за ключовими словами релевантну судову практику, та фактично пропонує проект рішення з огляду на існуючі правові позиції. І в середньому, бразильський суддя апеляційного округу, … отримує близько 500 апеляційних скарг на місяць, які встигає розглянути з двома помічниками без порушення строків (для порівняння, в Україні 590 … скарг на рік) [4]. 

В Естонії – СШІ вже виносить рішення по суті на рівні першої інстанції по нескладним справам: ДТП, розлучення, стягнення заборгованості за комунальні послуги і тому подібне. Людина – суддя, яка з'являється лише на рівні апеляції, лише перевіряє рішення на наявність юридичних помилок. І таких стправ – 10-15 % від загальної кількості [4]. 

Є міжнародний тренд (країни Азії та Латинської Америки, Хорватія, Румунія, Угорщина і кількість таких країн збільшується): «Якщо в діяльності судів використовують СШІ, то діє принцип «судді повинні приймати рішення з урахуванням всіх обставин». Даний принцип передбачає, що підготовчу функцію у пошуку необхідної інформації в безмежному океані інформації, її первинну оцінку та аналіз здійснює система штучного інтелекту. Функція судді обмежується прийняттям судових рішень.  

В) ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННОГО СУДУ(далі - e-court). Так. Бразілія стала однією із перших країн, яка перевела судовий процес на рівень діджиталітації – це було обумовлено великою кількістю спорів (близько 20 мільйонів) [4]. 

Також, на початку 2000-х років процес впровадження e-court та цифровізація документів (перехід від паперових до електронних носіїв) почались і в Азії. Лідерами цього процесу були такі країни: Гонконг, Сінгапур Корея. Також у більшості африканських країн, та навіть в Папуа-Новій Гвінеї є система e-court яка працює чотирма мовами. 

Г) ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ СУДОВОГО ПРОЦЕСУ. Зараз, наприклад, в Гонконзі, Сингапурі – в судовій системі не лишилось жодного папірця. Навіть наказ про примусове виконання, стягнення тощо в е-вигляді направляється судом одразу до виконавчої служби, а копії – боржнику і стягувачу [4]. 

У Великобританії ще у 2013 р. запустили програму «Swift and Sure Justice», побудовану на принципах максимальної діджиталізації судового процесу та проведення засідань в режимі телеконференції, а судові рішення будуть проголошувати через Skype або Face Time [3].

У Китаю з 2016 р. у судовому процесі використовується інтернет-месенджер WeChat, в якому суддя та адвокати спілкувалися з різних місць країни, записуючи голосові повідомлення для матеріалів справи [3].

Література:

1. Інструменти зміцнення довіри до суду в Україні. URL: https://pravo.org.ua/img/books/files/1569851616instruments%20for%20strengthenin

2. Податкові спори з погляду польського законодавства. URL: https://uba.ua/ukr/news/6618/

3. Мороз В. Електронний суд: міф чи реальність? URL: http://yur-gazeta.com/publications/practice/sudova-praktika/elektronniy-sud-mif-chi-

4. Качественных решений и единства практики можно достичь только диджитализировав суды – судья КХС ВС Иван Мищенко. URL: https: //jurliga.ligazakon.net/analitycs/191352_kachestvennykh-resheniy-i-edinstva-praktiki-mozhno-dostich-tolko-didzhitalizirovav-sudy---sudya-kkhs-vs-ivan-mishchenko


________________

Науковий керівник: Гаран Ольга Володимирівна, доктор юридичних наук, професор, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДО ПИТАННЯ ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ БУЛІНГУ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ
10.04.2020 12:59
ПРИНЦИПИ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ
09.04.2020 18:06
ВИНЕСЕННЯ ТИМЧАСОВОГО ЗАБОРОННОГО ПРИПИСУ КРИВДНИКУ В АСПЕКТІ ДОТРИМАННЯ КОНСТИТУЦІЙНИХ ПРАВ ТА СВОБОД ЛЮДИНИ
09.04.2020 18:01
ДО ПИТАННЯ ЩОДО ПІДСТАВ ДЛЯ ОСКАРЖЕННЯ ПОСТАНОВ ДАБІ
07.04.2020 13:36
ДО ПИТАННЯ ПРО ВИДИ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ У ПРАВОВІЙ ДОКТРИНІ ТА ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ
02.04.2020 17:13




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше