:: LEX :: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ  ЗАХИСТУ ЗБЕРІГАННЯ  АВТОТРАНСПОРТУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 28


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСТУ ЗБЕРІГАННЯ АВТОТРАНСПОРТУ
 
16.12.2009 07:37
Автор: Романчук Христина Степанівна, курсант факультету економічної безпеки Львівського державного університету внутрішніх справ
[Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право]
Транспорт є однією з найважливіших галузей економіки України. Найбільш мобільним засобом доставки пасажирів і вантажів є автомобільний транспорт. Автомобільний транспорт – важлива складова економічного потенціалу країни, на нього покладено роль захисника життя, здоров’я та соціального забезпечення громадян. На автомобільному транспорті та в обслуговуючій сфері задіяно 1,5 млн. працівників [1, C.25-28].
Сьогодні чимало спорів та правових дискусій точиться навколо договору зберігання транспортних засобів та його правових наслідків. Органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень приймають рішення про організацію місць зберігання автомобільних транспортних засобів на відповідній території та здійснюють контроль за їх діяльністю відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт». Згідно зі ст.977 ЦК України, за договором зберігання транспортного засобу в боксах, гаражах та на спеціальних стоянках зберігач зобов’язується не допустити проникнення в них сторонніх осіб і видати транспортний засіб за першою вимогою поклажодавця.
Договір зберігання транспортного засобу поширюється також на відносини між гаражно-будівельним чи гаражним кооперативом та їх членами, якщо інше не встановлено законом або статутом кооперативу. Прийняття автотранспортного засобу на зберігання посвідчується квитанцією (номером, жетоном). За договором охорони охоронець, який є суб'єктом підприємницької діяльності, зобов'язується забезпечити недоторканність особи чи майна, які охороняються. Володілець такого майна або особа, яку охороняють, зобов'язані виконувати передбачені договором правила особистої та майнової безпеки і щомісячно сплачувати охоронцю встановлену плату[2, C.68].
Захист автомобільних транспортних засобів від використання без відома їх власників (користувачів) здійснюється ними шляхом зберігання цих засобів у спеціально пристосованих для цього приміщеннях, гаражах, на майданчиках, стоянках, забезпечених засобами охорони.
Загалом, сьогодні в Україні автостоянка – це здебільшого огороджена звичайним металевим парканом частина приміської території з кількома прожекторами та охороною. На території автостоянки забороняється перебування інших осіб. Відповідальність за охорону транспортних засобів та майна, що тимчасово або постійно знаходиться на території автостоянки, за додержання санітарних і пожежних правил та інших вимог несуть відповідальність працівники автостоянки. Найчастіше на стоянці працює лише один охоронець, причому нерідко це особа похилого віку, з вадами зору та реакції тощо[4, C.12-13]. А відповідно якість здійснення охорони на більшості автостоянки є досить сумнівною. Транспортні засоби, що знаходяться на автостоянках, мають бути зачинені на замки, зняті з гальм та передач, і зафіксовані від неконтрольовано руху. Більшість власників автотранспортних засобів взагалі не знають правил зберігання автотранспортних засобів, а подекуди - навіть не здогадуються про їх існування. Власник автотранспортних засобів для огляду черговому працівнику, і після належного оформлення повинен поставити його на місце зберігання, зафіксувавши від неконтрольованого руху. Клієнт автостоянки зобов’язаний у разі виявлення некомплектності транспортного засобу негайно повідомити про це чергового, скласти письмову заяву в двох примірниках та отримати на своєму примірнику відмітку чергового про одержання заяви. Таким чином, переважна частина обов’язків з охорони автотранспортного засобу фактично покладена на його власника.
Зберігання транспортних засобів, володільцеві транспортного засобу, який перебуває в нетверезому стані, в’їзд на автостоянку та виїзд з неї забороняється.
Як склади тимчасового зберігання можуть використовуватись відповідним чином облаштовані складські приміщення, резервуари, криті чи відкриті майданчики, призначені для зберігання транспортних засобів. Дозвіл на їх використання як складів тимчасового зберігання надається митними органами, в зоні діяльності яких розташовані такі приміщення, резервуари, криті чи відкриті майданчики, у порядку, встановленому спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи. Допускається розміщення транспортних засобів, що перебувають на тимчасовому зберіганні під митним контролем, на складах митних органів[3, C. 24-27].
Транспортні засоби з моменту пред’явлення митному органу і до їх випуску відповідно до обраного митного режиму можуть перебувати на тимчасовому зберіганні під митним контролем. Транспортні засоби до завершення митного оформлення з дозволу відповідного митного органу розміщуються на складах тимчасового зберігання. Відповідальним перед митними органами за втрату чи пошкодження транспортних засобів, розміщених на складі тимчасового зберігання, є власник складу тимчасового зберігання. За видачу без дозволу митного органу транспортних засобів, розміщених на складі тимчасового зберігання відповідальність несе його власник.
З усього наведеного можна зробити висновок, що чинне українське законодавство, що здійснює захист щодо зберігання автотранспорту, має чимало прогалин і потребує змін. Для забезпечення захисту транспортного засобу в боксах, гаражах та на спеціальних стоянках необхідно закріпити обов’язок встановлення на їх території відеокамер. Таким чином, факт проникнення на територію сторонніх осіб буде одразу зафіксований відео спостереженням. Хочеться сподіватись, що вже в недалекому майбутньому українське законодавство зможе забезпечити ефективний захист прав автотранспортних засобів.

Джерела:
1. Смирнов І.Г., Косарева Т.В. Транспортна логістика: - К. : Центр учбової літератури, 2008. – 224с.
2. Цивільний кодекс: Офіц. видання. - К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2008. - 160с.
3. Про автомобільний транспорт: Закон України від 5 квітня 2001 року// Відомості Верховної Ради України. – 2001. - №11.
4. Постанова КМУ від 22 січня 1996р. №115 «Про затвердження Правил зберігання транспортних засобів на автостоянках»

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
МИРОВА УГОДА В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ
16.12.2009 21:32
ПРОБЛЕМИ ЗАХИСТУ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ ПРИ ВЧИНЕННІ ЗНАЧНИХ ПРАВОЧИНІВ
16.12.2009 08:04
ВИЗНАННЯ І ВИКОНАННЯ ІНОЗЕМНИХ СУДОВИХ РІШЕНЬ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ ТА МІЖНАРОДНИМИ ДОГОВОРАМИ
16.12.2009 07:59
ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЛОМБАРДІВ
16.12.2009 07:46
ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАСНОСТІ НА ЗЕМЛЮ
16.12.2009 07:40
ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСТУ ПРАВА ВЛАСНОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ НЕГАТОРНОГО ПОЗОВУ
16.12.2009 07:32
ПРОЦЕСУАЛЬНА ФОРМА УЧАСТІ УПОВНОВАЖЕНОГО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПРАВ ЛЮДИНИ В ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
15.12.2009 19:38
ЦИВІЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ПРЕДСТАВНИЦТВО АДВОКАТОМ ПРАВ В СУДІ
15.12.2009 19:34
ПРИПУЩЕННЯ ЯК ОСНОВА ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ДОКАЗУВАННЯ
15.12.2009 19:23
ТЕОРЕТИЧНІ І ПРАКТИЧНІ ПРОБЛЕМИ ЗАСТОСУВАННЯ ІНСТИТУТУ НАБУВАЛЬНОЇ ДАВНОСТІ У ВІТЧИЗНЯНОМУ ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ
14.12.2009 20:35




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше