:: LEX :: ВПЛИВ ЗВИЧАЄВОГО ПРАВА НА ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО КОНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 19


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВПЛИВ ЗВИЧАЄВОГО ПРАВА НА ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО КОНСТИТУЦІОНАЛІЗМУ
 
06.10.2011 15:33
Author: Майка Максим Борисович, студент юридичного факультету Тернопільського національного економічного університету
[Theory and history of the state and law. History of political and legal studies. Philosophy of law]
На сучасному етапі розвитку Української держави залишаються актуальними проблеми впливу багатьох взаємопов’язаних чинників на формування національного конституціоналізму, серед яких чільне місце посідає фактор тривалого регулювання суспільних відносин на теренах України нормами звичаєвого права. Одними із перших до вивчення значення правових звичаїв та звичаєвого права приступили науковці міжвоєнного періоду (М. Грушевський, О.Єфремов та інші). В той час з’явилась навіть концепція «революційного звичаєвого права» академіка О. О. Малиновського. На сучасному етапі проблемами українського конституціоналізму займаються правники  В. Кампо, Р. Метельський та ряд інших юристів-науковців.
Найдавнішим джерелом національного звичаєвого права є збірник старорукраїнських норм «Руська правда». Документ декларував, що всі вільні перебували під опікою Руської Правди, головним завданням якої було давати можливість сторонам боронити свої права на життя, здоров'я і майно[3]. Частково змінившись у процесі еволюції даний правовий принцип знайшов своє відображення у діючому законодавстві України: «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю»[1].
Одним із найяскравіших прикладів середньовічного права в Європі стали Статут Великого князівства Литовського, що видавався у трьох основних редакціях 1529, 1566 і 1588 років, які відомі як Литовські статути[4]. Варто зазначити, що правові засади даних джерел звичаєвого права практично складаються із норм, які були встановлені в українській Руській Правді. Ми вважаємо, що приписи Литовських статутів, стали початком для формування ряду конституційних принципів низки демократичних держав, серед яких і закріплені в Основному Законі України норми, що передбачають єдність прав для всіх громадян (статті 21 та 24 Конституції України), відокремлення судової влади від адміністрації (ст. 124 та 128), право на місцеве самоврядування (ст.140).
Конституціоналізм європейського зразка в Україні почав складатися у ХVІІ-ХVІІІ ст. на ґрунті боротьби української шляхти – козацтва – за обмеження монархічної влади держав-метрополій. Але козацький конституціоналізм не міг перерости у класичний конституціоналізм, позаяк козацтво обмежувалось переважно захистом власних станових привілеїв[2]. Проте, на наш погляд, принципи здорового глузду, свободи, рівності, братерства, що стали правовими звичаями козаків знайшли відображення і в теперішній нормативно-правовій базі, а унікальна форма державного утворення запорожців (християнська демократична республіка на чолі з гетьманом) стала прототипом  президентсько-парламентської республіки незалежної України.
Норми звичаєвого права знайшли своє передбачені в основах сімейного, цивільного, кримінального права закріплених Конституцією України. Національні традиції відносин у сім’ї (обов’язок піклування про батьків, інститут заручин)[5], козацькі звичаї кримінально-процесуального права (презумпція невинуватості), принципи поділу влади були санкціоновані державою, а діючий Цивільний кодекс України передбачає існування інституту звичаю, як засобу регулювання цивільних відносин (ст. 7 ЦК України)[6].
На нашу думку, зразки звичаєвого права Української держави на різних етапах її розвитку повинні бути предметом гордості кожного свідомого українця,  оскільки практично всі його норми сповнені гуманізму, справедливості, об’єктивності, що є характерними рисами народної ментальності. Українське звичаєве право до ХІХ століття виступало основним регулятором суспільних відносин у різних державних утворення, а кращі його зразки були санкціоновані сучасною Конституцію України. Звичаї українців(староруські принципи рівноправності, козацькі - поділу влади, демократії, братерства), що формувались протягом багатовікової історії нації, і сьогодні продовжують впливати на становлення правосвідомості громадян, що необхідно враховувати на нелегкій дорозі побудові суверенної і незалежної, демократичної,  правової Української держави. 

Література:
1.    Конституція України // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № З0. - Ст. 141.
2.    Капо В.: Український конституціоналізм: європейський вимір.//Юридична газета. – 2006. - №10(71).
3.    Кушинська А. Елементи звичаєвого права в "Руській Правді" // Журнал "Хроніка 2000". — 2003. — №7.
4.    Павлов А.: Литовський статут та Магдебурзьке право: їх роль у розвитку звичаєвого права на Київщині (XV-XVII ст.)//Право України. – 2004. - № 10.
5.    Іванов В., Озель В.:Укладення шлюбу за українським звичаєвим правом// Персонал.  –  2007. - №5.
6.    Сагайдак Д.: Традиції війська запорізького//Гетьман. – 2008. – 2-3(20).

e-mail: Mayka_MB@i.ua

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРАВОВЫЕ И ОРГАНИЗАЦИОННЫЕ ОСНОВЫ РЕАЛИЗАЦИИ «СТАЛИНСКОГО ПЛАНА» ПРЕОБРАЗОВАНИЯ ПРИРОДЫ В СФЕРЕ ЛЕСОВОДСТВО НА УКРАИНЕ
13.09.2011 15:25
ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ПРИНЦИПІВ ПРОЦЕСІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ОСВІТИ В ВИЩИХ ЮРИДИЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ В УКРАЇНІ ТА США: АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ТА МЕТОДОЛОГІЯ ЇХ ВИРІШЕННЯ
11.10.2011 19:54




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше