:: LEX :: ВИКОРИСТАННЯ В РОЗКРИТТІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ ВБИВСТВ ДАНИХ ПРО ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ЛЮДИНИ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 19


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВИКОРИСТАННЯ В РОЗКРИТТІ ТА РОЗСЛІДУВАННІ ВБИВСТВ ДАНИХ ПРО ЗОВНІШНІЙ ВИГЛЯД ЛЮДИНИ
 
22.10.2012 12:09
Author: Нішніанідзе Тімур, здобувач кафедри криміналістичних експертиз Національної академії внутрішніх справ
[Section 4. Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal-executive law]

Істотним у встановленні особи злочинця, який вчинив вбивство, його розшуку й викритті є зовнішній вигляд людини. Крім цього без аналізу такого зовнішнього вигляду досить часто неможливо встановити й особу загиблого.

Вчення про зовнішній вигляд людини, яке розробляється в рамках криміналістики досліджує закономірності й засновані на них засоби та методи збирання, аналізу й використання даних про зовнішність людини з метою встановлення й розшуку осіб у процесі розкриття й розслідування злочинів в цілому і вбивств зокрема. Криміналістичне вчення про зовнішній вигляд людини включає теоретичні положення й засновані на них техніко-криміналістичні засоби й методи збирання, вивчення й використання даних про зовнішній вигляд людини у слідчій, судовій та оперативно-розшуковій практиках. Серед таких положень можна виокремити : а) криміналістичне поняття, структуру й властивості зовнішнього вигляду людини, його елементи й ознаки, а також потенційні можливості його використання в практиці протидії злочинності; б) закономірності закарбування (фіксування) зовнішнього вигляду в різного роду відображеннях; види й характеристики відображень і передумови їх використання в діяльності з виявлення, розкритті та розслідування злочинів; в) закономірності збирання й використання даних про зовнішній вигляд людини; систему техніко-криміналістичних засобів і методів збирання даних про зовнішній вигляд людини, їх аналізу й використання; в) науково-технічні засоби й методи вивчення й використання таких даних; методику криміналістичної портретної експертизи (Снєтков В. А., 1979 р., Зінін А. М., 1995 р.).

Зовнішній вигляд людини в широкому розумінні цього слова включає комплекс різноманітних зовнішніх даних, які сприймаються зором людини. Структура зовнішнього вигляду людини містить у собі систему елементів, частин, деталей зовнішності, які можуть бути цілком виразно виділені при візуальному вивченні. Зовнішній вигляд людини може використовуватися в рамках слідчої дії (освідування, пред’явлення для впізнання), експертизи або оперативно-розшукового заходу. Що відповідно зумовлює різноманітний порядок і доказове значення результатів застосування даних про зовнішній вигляд людини.

У рамках криміналістики розроблений спеціальний метод опису зовнішнього вигляду людини — словесний портрет. В діяльності розкриття і розслідування злочинів використовуються різні відображення ознак зовнішності людини. Найбільш часто зустрічається опис. Використовуючи його для встановлення й розшуку різних осіб, варто враховувати можливість короткочасного спостереження, недоліки освітлення, можливості зміни ознак зовнішності та ін. У випадку присутності таких факторів, опис доцільно проводити, виділяючи спочатку, орієнтуючі ознаки (стать, вік, зріст, статуру), потім домінуючі (зовнішня деталь, яка є найбільш яскравою, характерною, яка чітко виділяється в зовнішності) і нарешті індивідуалізуючі менш помітні, але більш різкі ознаки (Зінін А. М., 1995 р.).

Досить широко застосовується у криміналістиці науково-технічний метод фіксації зовнішнього вигляду людини під назвою «фотографування». Спеціально призначеною для повного й точного фотографічного зображення зовнішнього вигляду людини є сигналітична зйомка, яка здійснюється за встановленими правилами. Часто використовуються фотознімки, призначені для паспортів, посвідчень і інших документів. Можливе використання аматорських знімків, а також групових (шкільні, вузівські, «на відпочинку» та ін.).

Досить ефективним методом збирання інформації про зовнішній вигляд людини й наочного її зображення є виготовлення суб’єктивних портретів (зображення особи, фігури людини, створені на основі уявного образа по пам’яті очевидця). При виготовленні всіх видів суб’єктивних портретів користуються загальною методикою.

В залежності від виду одержуваного портрета (мальованого, фото композиційного, мальовано-композиційного) - істотно розрізняється техніка його виготовлення. Так, суб’єктивний портрет може бути намальований художником або складений із застосуванням технічних засобів приладами типу «ІКР-2», «Портрет», «Фоторобот» і ін. У виготовленні портретів крім слідчого (оперативного працівника) і очевидців активну участь повинні приймати фахівці, залучені в якості спеціалістів.

В діяльності по розкриттю та розслідуванню вбивств суб’єктивні портрети померлих виготовляють фахівці, залучені в якості спеціалістів на основі ретельного огляду останків людини. За необхідності призначається судово-остеологічна експертиза (за кістковими останкам). Такі портрети використовуються лише з оперативною метою. Заходи, які проводяться з їх використанням не можу бути доказом, їх не можна пред’являти для впізнання, направляти як об’єкт дослідження на портретну експертизу. Але встановлення за допомогою суб’єктивних портретів особи підозрюваних створює передумови для проведення комплексу слідчих дій спрямованих на викриття злочинців.

В діяльності з розкриття і розслідування вбивств ознаки зовнішнього вигляду можуть використовуватися для встановлення особи невпізнаного трупа. Після «туалету» трупа його фотографують за правилами впізнавальної зйомки, здійснюють опис зовнішності. Одним із засобів фіксації ознак зовнішнього вигляду є виготовлення посмертної маски (Дубягін Ю. П., 1996 р.). Маска передає елементи особи в натуральну величину, відображає обсяг деталей будови й забезпечує вивчення особи загиблого в необхідних ракурсах.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВРАХУВАННЯ ОБСТАВИН, ЩО ПОМ’ЯКШУЮТЬ ПОКАРАННЯ, ПРИ ЗАСТОСУВАННІ СТАТТІ 69' КК УКРАЇНИ
30.09.2012 20:48
ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ЗМІНИ НАЗВИ РОЗДІЛУ ХVІІІ КК УКРАЇНИ «ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ПРАВОСУДДЯ»
26.09.2012 11:23
ІНДУКЦІЙНІ МЕТАЛОШУКАЧІ В АРСЕНАЛІ ПОШУКОВИХ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЗАСОБІВ
22.10.2012 12:21
ПОШУКОВІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ: ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ
22.10.2012 12:19
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ АВТОТЕХНІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ
22.10.2012 12:12
ДО ПИТАННЯ ПРО РОЗМЕЖУВАННЯ ПОНЯТЬ «ТАКТИЧНА ОПЕРАЦІЯ» ТА «ТАКТИЧНА КОМБІНАЦІЯ»
22.10.2012 12:11
ПРОБЛЕМИ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ
22.10.2012 12:08
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:04
ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОСВІДУВАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
22.10.2012 12:03
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРАЛЬНОГО БІЗНЕСУ
21.10.2012 23:30




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше