:: LEX :: КОРУПЦІЯ ЯК НЕГАТИВНЕ СОЦІАЛЬНЕ ЯВИЩЕ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 20


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КОРУПЦІЯ ЯК НЕГАТИВНЕ СОЦІАЛЬНЕ ЯВИЩЕ
 
15.12.2013 15:45
Author: Параниця Сергій Павлович, кандидат юридичних наук, доцент, Гожий Микола Степанович, бакалавр, Національний університет державної податкової служби України
[Section 1. Theory and history of the state and law. History of political and legal studies. Philosophy of law]

Сьогодні, сучасне демократичне суспільство гостро стикається з  проблеми, що прямо чи безпосередньо пов’язані з проявами корупції в тих чи інших сферах людського буття. Корупція, як негативне суспільне явище зачіпає інтереси не лише однієї чи групи країн, а й реально загрожує всьому світовому співтовариству. Вона призводить до знищення основ державної влади і як наслідок – до значного зниження довіри з боку громадян до органів державної влади. Ці негативні процеси виступають основними перешкодами для побудови демократичної, соціальної, правової держави, утвердження і реалізації принципу верховенства права.

Вести боротьбу  з корупцією без об’єктивного обґрунтування  в науковій площині неможливо і недоцільно. Дослідженням проблем корупції проводились такими науковцями як: І. П. Гуртовенко, О.О. Дудоровим, І. Ю. Карпінський, В. Ковбасюк, В. Костенко, М.І. Мельником, Є.В. Невмержицьким, С.О. Радчич, А.О. Сафоненком, О.В. Терещуком, та ін. Але, нажаль, дослідження цих науковців висвітлюють лише окремі питання що стосуються корупції в адміністративно-правовій, кримінологічній, кримінально-правовій сфері. Залишається недостатньо вивченими  проблеми які пов’язані з визначення сутності корупції, її факторів та передумов, соціальних та політичних аспектів цього явища.

Нажаль, масштабне поширення корупції все більше витісняє нормальні, тобто правові відносини між людьми, а сама корупція із соціальної аномалії поступово перетворюється на правило і стає звичним способом вирішення життєвих проблем, стає нормою функціонування влади і способом життя значної частини членів суспільства. За таких обставин у суспільній психології відбувається злам – люди у своїй поведінці з самого початку психологічно налаштовані на протиправні спроби вирішення питань. 

Соціологічні дослідження свідчать, що значна частина громадян України не відноситься до корупції як негативного явища і вважає, що за допомогою корумпованих відносин (давання хабарів, використання службових можливостей родичів, друзів, знайомих, які перебувають на державній службі тощо) можна вирішувати особисті питання. Тому вести боротьбу з корупцією необхідно комплексно, тобто здійснювати вплив як на осіб, що мають певні повноваження та використовують їх для власного збагачення, так і на саме суспільство члени якого свідомо  провокують до вчинення корупційних дій.  

На нашу думку, одним із стратегічних напрямів запобігання корупції є захист громадської свідомості від корупційного впливу, який, зокрема, включає збереження мораль¬них цінностей та зростання суспільної свідомості. Як для масштабного поширення корупції, так і для ефективної протидії корупційним правопорушенням має існувати відповідний психологічний настрій суспільства.




Література:

1. Гуртовенко І. П. Історичний аспект корупції / І. П. Гуртовенко // Запорізькі правові читання : матеріали щорічної міжн. наук. - практ. конф. (17 - 18 травня 2012 року) / за заг. ред. Т. О. Коломоєць. – Запоріжжя, 2012. – С. 74-77.

2. Карпінський І. Ю. Соціально-психологічні фактори боротьби з корупцією в Україні/ І. Ю. Карпінський, П. І. Карпінська // Грані. – 2012. – № 1. – С. 71-75. 

3. Ковбасюк В. Антикорупційне законодавство потрібно вдосконалювати: продовження теми/ В. Ковбасюк // Вісник прокуратури. – 2012. – № 2. – С. 25-31.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОСОБЛИВОСТІ ПОЛІТИЧНОГО ВЛАДАРЮВАННЯ У ТРАНЗИТНІЙ КРАЇНІ
26.11.2013 19:33
РІВЕНЬ ПРАВОВОГО ВИХОВАННЯ ТА ПРАВОВОЇ КУЛЬТУРИ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ (ПРАКТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ)
16.11.2013 15:13
ПРИНЦИПИ ПРАВА ЯК ЕЛЕМЕНТ ПРАВОВОЇ СИСТЕМИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
13.12.2013 21:22




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше