:: LEX :: КООРДИНАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ В СФЕРІ ЗАПОБІГАННЯ ПІДЛІТКОВОЇ ЗЛОЧИННОСТІ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 20


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

КООРДИНАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ В СФЕРІ ЗАПОБІГАННЯ ПІДЛІТКОВОЇ ЗЛОЧИННОСТІ
 
29.11.2014 00:01
Author: Тітічко Вадим Володимирович, студент, Інститут підготовки кадрів для органів прокуратури України, Харківський юридичний університет ім. Ярослава Мудрого
[Section 10. Judicial and law enforcement institutions. Advocacy]

Протягом останніх років на тлі зростання злочинності в Україні, особливо сильне занепокоєння викликає інтенсивна криміналізація підлітків, яка стає найсерйознішою проблемою. Головними причинами підліткової злочинності є відсутність догляду, виховання та контролю як з боку сім’ї, так і з боку держави. Водночас неповнолітні є не тільки суб'єктами злочину, а й об'єктами підвищеної правової охорони і захисту, оскільки підлітки є однією з найбільш незахищених верств нашого суспільства.

У наш час в Україні важливу роль в вирішені цієї проблеми відіграють органи прокуратури України. 

В Україні на шляху до євроінтеграції відбувається реформування органів прокуратури. На етапі становлення перебуває система кримінальної юстиції, складовою якої є ювенальна юстиція, яка займається профілактикою підліткової злочинності та соціально-психологічною реабілітацією неповнолітніх, які вчинили злочин. Головним її завданням є соціалізація і виховання неповнолітніх як законослухняних членів суспільства.

В сфері запобігання підліткової злочинності прокуратура України здійснює координаційну діяльність щодо захисту прав і свобод дітей. Задля цієї мети органи прокуратури взаємодіють з іншими інституціями, такими як органи внутрішніх справ, органи місцевого самоврядування та ін. Метою координації і взаємодії між різними інституціями є мінімальні витрати часу і сил, а також узгодження дій щодо протидії злочинності в молодіжному середовищі. Прокурори зобов’язані активно використовувати можливості проведення координаційних заходів. Існують такі форми координаційної діяльності та взаємодії прокуратури з іншими державними інституціями: спільні  інформаційні  заходи (обмін статистичною  інформацією;  аналіз  та узагальнення  інформації  про  порушення норм законодавства, спрямованого на захист прав і свобод дітей; оперативне інформування про виявлені порушення; інформування  суспільства  про  результати спільних заходів та їх ефективність), освітні заходи(вивчення законодавства; методики виявлення порушень),колегіальні  заходи(наради; робочі групи), практичні заходи(спільні перевірки). Така діяльність повинна протидіяти  злочинності  та  посилювати  боротьбу з нею, у тому числі проводити профілактику наркоманії та алкоголізму, пропагувати здоровий спосіб життя, вживати превентивних  заходів, спрямованих  на формування негативного ставлення підлітків до вживання наркотиків та алкоголю. Під час розслідування злочинів щодо неповнолітніх прокурори повинні у межах своєї компетенції відігравати  ключову роль в координації та співробітництві основних учасників стадії кримінального розслідування. 

Координація прокуратури в сфері запобігання підліткової злочинності полягає у розробці, обговоренні та реалізації спільних заходів  щодо  боротьби зі злочинністю, завдяки чому забезпечується: широкий фронт боротьби проти злочинності; цілеспрямованість  у вирішенні  найбільш актуальних завдань; усувається дублювання у роботі правоохоронних органів; раціонально розподіляються між ними сили та використовуються  різноманітні правові засоби й методи роботи. Злочинність неповнолітніх при значних масштабах поширення вимагає рішучих, енергійних і цілеспрямованих заходів щодо її попередження. Для цього слід постійно удосконалювати форми і способи роботи правоохоронних органів, забезпечувати належним чином їх пріоритетне кадрове поповнення і матеріально-технічне постачання, максимально усунути причини і умови, що сприяють злочинам неповнолітніх. 

Отже, результатом координаційних дій прокуратури з іншими інституціями має бути зниження рівня підліткової злочинності, зміцнення законності та правопорядку у сфері захисту прав і свобод дітей. Тому, держава повинна здійснювати всі можливі заходи для попередження підліткової злочинності, тому що від цього залежить майбутній розвиток країни в цілому. 

________________________

Науковий керівник: Шандула Олександр Олексійович, кандидат юридичних наук, доцент, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ГАРАНТІЇ АДВОКАТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
31.10.2014 15:50
ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОТРИМАННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ В ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
26.11.2014 17:57
ЗАСАДИ ЗДІЙСНЕННЯ АДВОКАТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЯК ЕЛЕМЕНТУ ПРАВОВОГО СТАТУСУ АДВОКАТСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ УКРАЇНИ
13.11.2014 22:35




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше