:: LEX :: ЕКСПЕРТИЗА МЕТАЛІВ І СПЛАВІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ЗАМАХІВ НА КУЛЬТУРНІ ЦІННОСТІ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 61)

Date of conference

16 May 2024

Remaining time to start conference 27


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЕКСПЕРТИЗА МЕТАЛІВ І СПЛАВІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ЗАМАХІВ НА КУЛЬТУРНІ ЦІННОСТІ
 
30.11.2016 23:32
Author: Ваканич Олександр Васильович, здобувач кафедри криміналістичних експертиз ННІ № 2 Національної академії внутрішніх справ
[Section 4. Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal-executive law]

1. В останні десятиліття спостерігається стійка тенденція збільшення кримінальних замахів на культурні цінності. Предметами незаконних заволодінь все частіше стають антикварні вироби з металів і сплавів. Нерідко підробляються старовинні ювелірні вироби, антикваріат, стародавні монети, речі релігійного культу та ін.

2. Все частіше об’єктами експертного дослідження у кримінальних провадженнях про кримінальні замахи на культурні цінності стає: холодна зброя, різноманітні вироби із сталі та їх заготовки (фінські ножі, кинджали), частини та осколки виробів з металів (уламки лез, ножів, металеві ошурки та мікрочастки), вироби з дорогоцінних металів (обручки, прикраси, ордени, медалі, значки), сліди металізації залізом, свинцем, міддю та ін.

3. Поширеними способами підроблення монет, орденів, медалей є лиття, штампування, гальванопластика, фольгування. Різні способи підроблення предметів антикваріату зумовлюють використання різноманітних металів і сплавів. Так, для лиття – характерні легкоплавкі сплави на основі олива, свинцю і вісмуту, рідше – бабіт, алюміній, силумін, мідь, срібло, золото; для штампування – легкоплавкі сплави, бабіт, алюміній, мідь, мельхіор, нікель, нейзильбер, срібло, золото; для гальваніки – мідь, нікель, хром, срібло, золото, родій.

4. Проблеми дослідження металевих предметів, що є культурними цінностями вирішувалися у публікаціях Б. Н. Антропова, Н. В. Іванова, А. І. Колмакова, О. С. Кофанової, О. В. Крутя, В. М. Первушина, В. А. Пітрюка, О. О. Садченка, Н. Г. Соколова, В. Н. Хрустальова та ін.

5. Експертиза металів і сплавів ґрунтується з одного боку, на порівнянні складу металу (включаючи мікродомішки) з відомими зразками, прийнятими за еталонні для даного часу і місця виробництва; і, з іншого боку, на відповідності методу виготовлення досліджуваного предмету еталонній технології. У більшості випадків, однак, еталон як такий може бути відсутнім, тому обмежуються або сучасними уявленнями про історичну технологію, або опублікованими результатами дослідження аналогічних речей. Останній підхід є незамінним у випадках дослідження універсальних предметів, коли відсутні прямі еталони для порівняння.

Культурні цінності у вигляді виробів з металів можуть бути об’єктами і інших судових експертиз, зокрема інженерно-технічної, інженерно-технологічної, криміналістичної та інших, однак експертиза металів і сплавів вирішує свої специфічні завдання методами які суттєво відрізняються від методів зазначених експертиз, зокрема методами структурного, фазового фізичного та хімічного дослідження.

6. Об’єктами експертизи металів і сплавів, під час розслідування кримінальних замахів на культурні цінності, зазвичай є:

– речові докази (залучені до кримінального провадження у встановленому законом порядку матеріальні носії інформації про фактичні дані пов’язані з розслідуваною подією, які встановлюються за допомогою спеціальних знань у межах зазначеної експертизи, зазвичай це вироби із дорогоцінних, кольорових та чорних металів (нумізматичні, ювелірні та ін.));

– зразки для порівняльного дослідження (вироби які є аналогічними тим, що надаються на дослідження в якості речових доказів, справжність яких не викликає сумнівів, це наприклад, матеріали і інструменти, які могли використовуватися під час фальсифікації культурних цінностей та ін.);

– інші матеріали кримінального провадження (протоколи слідчих (розшукових) дій, зокрема оглядів місця події, обшуків, допитів; висновки експертів і інші документи які містять відомості, що відносяться до предмету конкретної експертизи, зокрема відомості про конструктивні особливості дійсних культурних цінностей і підробок, про технологічні процеси їх виготовлення і матеріали, які використовуються при цьому, історії конкретного виробу та ін.

7. Завдання експертизи матеріалів і сплавів у кримінальних провадженнях про замахи на культурні цінності можуть полягати у встановленні: справжності (підробленості) досліджуваного виробу; природи його матеріалу (віднесення до певного виду дорогоцінних, кольорових і чорних металів і сплавів); способу виготовлення; справжності тавра, проби; джерела походження виробу. У більшості випадків доцільним є проведення комплексних досліджень культурних цінностей.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ВИКОРИСТАННЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРАДІЖОК КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ ІЗ КУЛЬТОВИХ СПОРУД
30.11.2016 23:31
ХАРАКТЕРИСТИКА ОСОБИ НЕПОВНОЛІТНЬОГО, ВТЯГНЕНОГО У ЗЛОЧИННУ ДІЯЛЬНІСТЬ (ОКРЕМИЙ АСПЕКТ)
30.11.2016 23:29
ОТВЕТСТВЕННОСТЬ ЗА НАРУШЕНИЕ БЮДЖЕТНОГО ЗАКОНОДАТЕЛЬСТВА УКРАИНЫ И РЕСПУБЛИКИ МОЛДОВА
23.11.2016 12:34
СПОРНЫЕ ВОПРОСЫ ПРЕДЪЯВЛЕНИЯ ДЛЯ ОПОЗНАНИЯ ПРЕДМЕТОВ В УГОЛОВНОМ ПРОЦЕССЕ УКРАИНЫ И РЕСПУБЛИКИ БЕЛАРУСЬ
21.11.2016 13:08




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше