:: LEX :: СУТНІСТЬ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОДАЛЬШІ НАПРЯМИ ЇЇ ДОСЛІДЖЕННЯ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 0


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СУТНІСТЬ ЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОДАЛЬШІ НАПРЯМИ ЇЇ ДОСЛІДЖЕННЯ
 
24.10.2018 20:53
Author: Кравченко Аліна Романівна, курсант факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Національного університету державної фіскальної служби України
[Section 4. Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal-executive law. Medical law. Judicial and law enforcement institutions. Advocacy]

Сучасні соціально-політичні тенденції в Україні сприяють поширенню злочинної діяльності, зокрема її групових та організованих форм. Негативно на цьому процесі позначаються військові дії на сході України, адже певна територія держави не контролюється законною владою, а бойові дії сприяють поширенню вогнепальної зброї та припасів до неї.

У криміналістиці під злочинною діяльністю розуміють сплановану та реалізуєму систему дій певної особи або організованої групи осіб, що зумовлює утворення «слідової картини» у вигляді ідеальних та матеріальних слідів, та характеризується приховуванням своїх дій, з метою ухилення учасників цієї діяльності від кримінальної відповідальності. Будь-яка злочинна діяльність спрямовується на досягнення мети вчинюваних злочинів. Тобто, злочинну діяльність можна розглядати як систему дій, спрямованих на досягнення мети злочину.

У системі злочинної діяльності можна виокремлювати механізм злочинної поведінки певного суб’єкта. Такий механізм включає в себе три основних елементи: 1) мотив, 2) воля, 3) мета.

На першій стадії реалізується мотив особи, вона задається ціллю, бажанням, потребою, інтересами якими буде керуватися у навколишньому середовищі для досягнення своєї мети.

На другій стадії суб’єкт за допомогою волі, намагається справлятися с труднощами. Ця стадія потребує наполегливості, рішучості, витримки, стійкості особи.

Завданням третьої стадії є реалізація мети, тобто виконання дій, спрямованих на отримання бажаного результату.

Так можна описати «поведінку злочинця» в складному механізмі злочинної діяльності.

Сьогодні питання сутності та визначення злочинної діяльності активно дискутується науковцями, під нею розуміють «систему обумовлених дій суб’єкта, що викликають зміни в матеріальному середовищі, які вважаються суспільно небезпечними, винними і кримінально карними» [1, c. 47]; «систему суспільно небезпечних, заборонених кримінальним законом дій або бездіяльність, об’єднану загальним мотивом і метою, які регулюються свідомістю і волею, зі створенням сприятливих умов для вчинення злочинних намірів, що складається зі способів підготовки, вчинення та приховування злочинів» [2, с. 67]; «усвідомлене, мотивоване, заборонене кримінальним правом під загрозою кримінального покарання, детерміноване рівнем суспільного розвитку та об’єктивними факторами суспільно небезпечне діяння суб’єкта злочину, направлене на певний об’єкт, вчинене з метою задоволення потреб, з використанням різних знарядь, засобів і способів» [3, c. 22].

Слід погодитися, що «використовуючи діяльнісний підхід у криміналістиці як один із методологічних принципів, не слід впадати у дві крайності: перша – недооцінювати підхід та його методологічне значення, вважаючи це незначним або недоцільним, таким, що відволікає від суті дослідження («методологічний негативізм»), друга крайність – перебільшувати значення діяльнісного підходу, вважаючи його більш важливим ніж той предмет, до якого його хочуть застосувати, перетворюючи його в певну універсальну відмичку для вирішення будь-яких проблем, як простий і доступний інструмент наукового дослідження («методологічна ейфорія») [4, с. 157-158]. Адже, І. Пригожин та І. Стенгерс справедливо зазначали, що «… ні один методологічний принцип не може виключити, наприклад, ризику зайти в тупік в ході наукового дослідження» [5, с. 86].

Отже, ми бачимо, що науковцями-криміналістами висловлені різноманітні думки щодо сутності та розуміння злочинної діяльності, однак в них можна помітити спільні риси, зокрема те, що ці злочинні дії спрямовуються на досягнення бажаного протиправного результату, і не важливо яким способом, дією чи їх послідовністю. В цілому механізм злочинної діяльності є знаряддям, за допомогою якого хочуть досягнути поставленої протиправної мети.

На мою думку, доцільно і надалі продовжувати досліджувати у цьому напрямі, щоб типізувати «слідові картини» схожих видів злочинної діяльності, описати їх, та використовувати з метою розпізнавання в діяльності з виявлення, розкриття і розслідування злочинів.

Література

1. Криміналістика : підручник / П. Д. Біленчук, В. К. Лисиченко, А. В. Старушкевич та ін. ; за ред. П. Д. Біленчука. 2-ге вид., випр. і доп. Київ : Атіка, 2001. 544 с.

2. Кузьмічов В., Москвін Ю. Криміналістичне вивчення злочинної діяльності. Право України. 1999. № 5. С. 64-67.

3. Хайрусов Д. С. Источники и методы криминалистического исследования преступной деятельности. Москва : Юрлитинформ, 2008. 144 с.

4. Старушкевич А. В. Діяльнісний підхід у криміналістиці. Теорія та практика судово-експертної діяльності: матеріали круглого столу, присвяченого памяті З. С. Меленевської (Київ, 28 лютого 2018 року). Київ: ННІ № 2 НАВС. С. 156-160.

5. Пригожин И., Стенгерс И. Порядок из хаоса. Новый диалог человека с природой. Москва: Прогресс, 1986. 432 с.

____________________________

Науковий керівник: Старушкевич Анатолій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри фінансових розслідувань факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Національного університету державної фіскальної служби України

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПОНЯТТЯ ТА МЕТОДИ РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
26.10.2018 09:45
МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ ФІНАНСОВИХ ШАХРАЙСТВ
25.10.2018 20:40
ПОЗИТИВНИЙ ДОСВІД ФБР США У ПРОТИДІЇ ФІНАНСОВИМ ШАХРАЙСТВАМ
25.10.2018 13:10
ОКРЕМІ ЕЛЕМЕНТИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ
25.10.2018 13:08
ЗЛОЧИННА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ЇЇ МЕХАНІЗМ
25.10.2018 13:04
ОКРЕМІ ЕЛЕМЕНТИ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ШАХРАЙСТВА
25.10.2018 13:01
ЩОДО ПИТАННЯ ЕКСПЕРТНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ПІДПИСІВ, ВИКОНАНИХ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕХНІЧНИХ ПРИЙОМІВ
24.10.2018 20:56
ОКРЕМІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАХОДІВ БЕЗПЕКИ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ РЕСПУБЛІКИ САН-МАРИНО
17.10.2018 20:57
ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ ПОРЯДОК ЗАТРИМАННЯ ОСОБИ ЗА ПІДОЗРОЮ У ВЧИНЕННІ ЗЛОЧИНУ
17.10.2018 19:08
ПРОЦЕСУАЛЬНА НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ТА САМОСТІЙНІСТЬ СЛІДЧОГО
17.10.2018 19:03




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше