:: LEX :: ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ МІСЬКОЇ ІНКАСАЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 1


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТ МІСЬКОЇ ІНКАСАЦІЇ
 
21.02.2019 10:08
Author: Зайченко Іван Михайлович, здобувач вищої освіти факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Національного університету державної фіскальної служби України
[Section 4. Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal-executive law. Medical law. Judicial and law enforcement institutions. Advocacy]

Суб’єктам недержавної системи безпеки, зокрема працівникам служби безпеки комерційних підприємств, в ході проведення внутрішніх розслідувань, нерідко доводиться розслідувати правопорушення пов’язані з порядком здійснення інкасації. Тому розгляд питання про її поняття та зміст є актуальним через наявність різних форм такої інкасації та підходів до її здійснення.

Окремі питаннями здійснення інкасації та запобігання нападам на інкасаторів досліджувалися А. М. Костирою [1]; Ю. А. Сказко [2]; І. Ю. Фахритдіновим [3] та ін. Зазвичай, інкасація розуміється як перевезення грошей або особливо цінних вантажів. Виділяють різні форми такої інкасації, зокрема, міську та міжміську. Кожній із цих форм інкасації притаманні свої особливості здійснення [4, с. 105-112]. Розглянемо більш детально порядок здійснення міської інкасації.

Міська інкасація здебільшого здійснюється за типовою схемою «каса – банк». При цьому перевезення грошей може відбуватися як автомобільним, так і залізничним чи авіатранспортом. У нашому випадку буде розглянуто лише порядок здійснення інкасації автомобільним транспортом.

В ході здійснення такої інкасації, зазвичай, використовується типова схема роботи: «водій + два інкасатори». Така кількість учасників групи інкасації є мінімальною і звичною практикою здійснення міської інкасації. Менш поширеною, але також наявною у практиці є типова схема: «водій + три інкасатори». Слід зазначити, що в обох випадках водій відповідальний лише за автомобіль і забезпечення дорожньої безпеки перевезення грошей або інших цінних вантажів.

Загальновідомо, що для безпечного перевезення грошей використовуються спеціалізовані броньовані автомобілі вітчизняного або зарубіжного виробництва, які повинні мати достатню вантажопідйомність і бути зручними для перевезення «двійок» або «трійок» інкасаторів.

Роботі кожної із вищезазначених кількісних схем інкасаторів притаманна певна типова тактика. Так, у схемі «водій + два інкасатори», перший номер завжди уважається старшим групи, його потенційними завданнями є аналіз обстановки, ухвалення командних рішень в ході поїздки. Також, він прикриває другого номера і протидіє нападу. Основним завданням другого номера є перенесення мішка з вантажем до автомобіля або дверей банка. Яким би не був громіздким вантаж, перший номер не повинен брати участі в його переміщенні. Основними завданнями водія є здійснення контролю над станом автомобіля, вчасне відкривання дверей, постійне відслідковування свого сектору, маневрування під час нападу злочинців.

У випадку руху за маршрутом «каса – автомобіль», також важливо дотримуватися чіткого розподілу обов’язків між інкасаторами. Перший номером – здійснює контроль обстановки на вулиці, і у випадку безпеки подає сигнал на вихід, ним же забезпечується коридор «вихід – автомобіль». З автомобіля інкасатори виходять по двоє – другий і третій номер. У випадку реалізації схеми «водій + троє», перший номер виходить першим, здійснюючи зачистку дороги, зупиняється на половині шляху до автомобіля. При цьому його рука постійно контролює зброю, не виймаючи її. У цей час другий номер, під прикриттям першого, швидко рухається в бік автомобіля. Його рука повинна щільно фіксувати мішок з вантажем. Лише після посадки в автомобіль другого і третього номера, до нього сідає і перший номер.

Якщо в цей момент здійснюється напад на інкасаторів, то їх єдиним завданням є доставити вантаж до автомобіля, який не чекаючи охоронців або першого номера, поспіхом від’їжджає. У випадку здійснення нападу, другий номер не відволікаючи уваги, доставляє вантаж до автомобіля, перший і третій номер – відбивають напад злочинців, чітко дотримуючись секторного розподілу. Так, якщо напад злочинців здійснюється з боку першого номера – то відбиттям його займається лише перший номер, а другий номер, під щільним прикриттям третього, рухається до автомобіля. У випадку неможливості другого номера доставити вантаж (важке поранення, втрата свідомості, смерть), цим займається третій або перший номер. При цьому водій не покидає автомобіля ні за яких обставин. З цих причин, практиками інкасації вважається, що варіант дії інкасаторів «водій + троє» є найбільш надійним. При цьому важливо встановити безперервний радіозв’язок між інкасаторами і водієм з використанням гарнітури.

У випадку здійснення руху інкасаторів за маршрутом «автомобіль – банк», за 3-5 хвилин до прибуття автомобіля, про це сповіщаються працівники служби безпеки банку, при цьому два охоронця банку звільняють територію від сторонніх і здійснюють зустріч автомобіля, до їх обов’язків також входить здійснення прикриття інкасаторів. Автомобіль інкасаторів з вантажем під’їжджає впритул до дверей банку, у перенесенні вантажу може брати участь і третій номер, за умови, що охоронці банку здійснюють контроль над ситуацією [4, с. 106-107].

Рухаючись за визначеним маршрутом, інкасатори зобов’язані дотримуватися певних заходів безпеки, а саме: неприпустимо відкривати вікна і використовувати відкриту вентиляцію; маршрут обирається з найменшою ймовірністю потрапити в дорожній затор; у випадку потрапляння в затор, включається проблисковий маячок, сирена, автомобіль намагається об’їхати перешкоду, навіть тротуаром чи найближчими вулицями; не допускається зупинка автомобіля при зустрічній дорожньо-транспортній події, травмуванні людей і іншому, про це повідомляються відповідні служби по прибуттю на місце, чи при проїзді стаціонарного поста працівників Національної поліції; не допускається зміна інкасаторами секторів контролю, зазвичай, вони розподіляються так: перший номер (передній сектор), другий номер (лівий і задній сектор), третій номер (правий сектор); екіпірування та озброєння інкасаторів повинно бути досить «грізним»: камуфляж, бронежилет, шолом, амуніція відкритого або напівзакритого типу, озброєння – перший номер (пістолет, газовий балончик), другий номер (револьвер), третій номер (пістолет, електрошокер, газовий балончик), водій (револьвер). На даний час поширеним озброєнням інкасаторів, наприклад, Національного банку України є Пістолет Макарова (П.М), Sig-Sauer 226, Glock 17, Glock 19, автоматична зброя [5].

Отже, аналізуючи діяльність працівників банку, які здійснюють міську інкасацію слід зазначити, що безпека цієї діяльності залежить від низки факторів, зокрема: 1) підбір і ретельне професійне навчання працівників, які здійснюють інкасацію; 2) належне екіпірування та озброєння інкасаторів; 3) забезпечення інкасації надійним броньованим автомобілем; 4) дотримання схем розподілу обов’язків інкасаторами; 5) підтримання між інкасаторами належного і безперервного зв’язку; 6) дотримання інкасаторами маршруту руху, правил безпеки в автомобілі, та на маршруті; 7) належна взаємодія інкасаторів із охоронцями та працівниками служби безпеки банку; 8) психологічна та моральна підготовка інкасаторів до виконання покладених на них обов’язків.

Література

1. Костира А. М. Криміналістична характеристика розбійних нападів на інкасаторів. Право і суспільство. 2010. № 6. С. 252-257.

2. Сказко Ю. А. Запобігання розбійним нападам на банківські установи та інкасаторів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : 12.00.08. Київ, 2018. 20 с.

3. Фахритдинов И. Ю. Предупреждение разбойных нападений на инкассаторов : автореф. дис. на соискание ученой степени канд. юрид. наук : 12.00.08. Москва, 2011. 25 c.

4. Корж П. А., Клопов И. В. Негосударственная безопасность. Руководство по подготовке профессиональных телохранителей. Ростов-на-Дону: «Феникс», 2002. 448 с.

5. Бережіться: інкасаторів озброїли і дозволили стріляти. URL: https://m.znaj.ua/society/berezhitsya-inkasatoriv-ozbroyily-i-dozvolyly-strilyaty

______________________________

Науковий керівник: Старушкевич Анатолій Володимирович, кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри фінансових розслідувань факультету підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції Національного університету державної фіскальної служби України



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ЮСТИЦІЇ
28.02.2019 14:00
ДІЯЛЬНІСТЬ МІЖНАРОДНОГО ТОВАРИСТВА КРИМІНОЛОГІЇ
28.02.2019 13:49
БЕСІДА ЯК ФОРМА СПІЛКУВАННЯ СУБ’ЄКТА ВНУТРІШНЬОГО РОЗСЛІДУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ З ПОТЕРПІЛИМ ВІД ПРАВОПОРУШЕННЯ
20.02.2019 11:16
КРИМІНАЛІЗАЦІЯ СУСПІЛЬСТВА У СУЧАСНОМУ ІНФОРМАЦІЙНОМУ СУСПІЛЬСТВІ
20.02.2019 11:11
ОГЛЯД ПІДРОБЛЕНИХ ДОКУМЕНТІВ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА ЗВІТНОСТІ В ХОДІ ВНУТРІШНЬОГО РОЗСЛІДУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ
18.02.2019 10:01
ОКРЕМІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАХОДІВ БЕЗПЕКИ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ЗАКОНОДАВСТВОМ РЕСПУБЛІКИ РУМУНІЯ
06.03.2019 16:46
ПОНЯТТЯ І ЗАВДАННЯ ПРЕДСТАВНИЦТВА ПРОКУРАТУРОЮ ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДЯНИНА АБО ДЕРЖАВИ У СУДІ
06.03.2019 11:59
ПОТЕРПІЛИЙ ВІД ПОГРОЗИ ЗА КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОМ УКРАЇНИ
06.03.2019 11:53
СЛІДОВА КАРТИНА, ЯК ДЖЕРЕЛО КРИМІНАЛІСТИЧНО ЗНАЧУЩОЇ ІНФОРМАЦІ ЩОДО ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ
05.03.2019 13:25
СУБ’ЄКТ ЗЛОЧИНУ ЕКСПЛУАТАЦІЯ ДІТЕЙ СТ. 150 КК УКРАЇНИ
05.03.2019 12:52




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше