:: LEX :: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ВЧИНЕННЯ БУЛІНГУ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 19


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАСТОСУВАННЯ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ВЧИНЕННЯ БУЛІНГУ В УКРАЇНІ
 
03.12.2019 11:27
Author: Паламарчук Ірина Сергіївна, студентка 3 курсу СВО бакалавр, історико-юридичного факультету Херсонського державного університету, м. Херсон, Україна
[Section 2. Constitutional law. Constitutional judicial law. International law. Administrative law. Administrative judicial law. Custom and tax law. Municipal law]

Сьогодні можна спостерігати інтенсивний розвиток вітчизняного права, що знаходить прояв у врегулюванні суспільних відносин найважливіших складників суспільного життя. Можна з упевненістю вести мову про лібералізацію законодавства про працю в частині недискримінації окремих груп осіб, про посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства тощо.

19 січня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькування)» [1], яким, серед іншого, було встановлено адміністративну відповідальність за вчинення булінгу (цькування) учасника освітнього процесу. Однак, можна спостерігати численні проблеми на нормативному рівні, що негативно впливатимуть на ефективність застосування адміністративних норм про протидію булінгу (цькуванню).

Вирішуючи завдання щодо аналізу змісту статті 173-4 «Булінг (цькування) учасника освітнього процесу» Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) [2] на предмет спірних положень, нагадаємо, що одразу виникає питання, що в назві законодавцем обмежено сферу дії норми статті «учасниками освітнього процесу». В свою чергу, як бути у випадку, коли протиправне діяння вчиняється в ході перебування особи в дитячому оздоровчому таборі, у дворі багатоквартирного будинку, на спортивній секції, в дитячому розважальному центрі, де жертва також може зазнавати систематичного або повторюваного цькування і образ? Оскільки діти, як приклад візьмемо 6-7 років, вже вміють пристосовуватися до незнайомих умов, зав’язувати знайомства з новими людьми і слідувати загальноприйнятим нормам поведінки, тобто це говорить про якраз про те, що навіть в такому віці діти можуть проявляти жорстокість над своїми однолітками. Тому и є очевидним те, що назва статті має бути розширена, оскільки поточна її редакції звужує коло суб’єктів відповідальності за протиправні дії. 

Ще одним проблемним моментом є вік суб’єкта відповідальності за вчинення булінгу. Частиною 3 статті 173-4 КУпАП закріплено, що діяння, передбачене ч. 1 наведеної статті, вчинене малолітньою або неповнолітньою особою віком від 14 до 16 років, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин [2]. В цьому питанні, щоб «прибрати всі незрозумілості», має бути системно переглянуте національне законодавство, яке дотичне до питань ювенальної юстиції.

Підсумовуючи, необхідно зазначити, що запровадження адміністративної відповідальності за вчинення булінгу (цькування) є важливим і своєчасним актом. Разом із тим, очевидна недосконалість прийнятих вітчизняних норм у сукупності із застарілою процедурою притягнення до адміністративної відповідальності в цілому, що створює істотні загрози для ефективної протидії цьому негативному явищу. 

Література:

1. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню): Закон України від 19 січня 2019 року № 2657-VIII / Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. 2019. № 5. Ст. 33.

2. Кодекс України про адміністративні правопорушення: Закон України від 7 грудня 1984 року № 2755-VI (останні зміни: 02.11.2019) / Верховна Рада УРСР. Відомості Верховної Ради УРСР. 1984. № 51. Ст. 1122.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КРОК ВПЕРЕД І ДВА НАЗАД НА ШЛЯХУ ДО ВСТУПУ УКРАЇНИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
30.11.2019 13:29
ОСОБЛИВОСТІ МИТНОГО РЕЖИМУ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
21.11.2019 12:34
КОНЦЕПЦІЯ РЕФОРМУВАННЯ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ
14.12.2019 10:43
ПРИНЦИП СУБСИДІАРНОСТІ У МІСЦЕВОМУ САМОВРЯДУВАННІ УКРАЇНИ
13.12.2019 10:07
ПОНЯТТЯ МІЖНАРОДНОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА. МІЖНАРОДНЕ ПРИВАТНЕ ПРАВО В УКРАЇНІ
12.12.2019 18:01
НЕОБХІДНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПУБЛІЧНОГО ПОРЯДКУ ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ УКРАЇНИ
06.12.2019 09:50




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше