:: LEX :: ВИДИ ОРГАНІЗОВАНИХ ЗЛОЧИННИХ ГРУП, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ НЕЗАКОННИМИ ЗАВОЛОДІННЯМИ АВТОТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
UA  RU  EN
 
  Main page
  How to take part in a scientific conference?
  Calendar of conferences
  Editorial board. PA «Naukova Spilnota»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Archive

Actual researches of legal and historical science (Issue 60)

Date of conference

16 April 2024

Remaining time to start conference 19


  Scientific conferences
 

  Useful legal internet resources
 

 Useful references
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Counters


 References


 Our bottun
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВИДИ ОРГАНІЗОВАНИХ ЗЛОЧИННИХ ГРУП, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ НЕЗАКОННИМИ ЗАВОЛОДІННЯМИ АВТОТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
 
03.03.2011 20:56
Author: Завгородня Ольга Юріївна, ад’юнкт кафедри кримінології і юридичної соціології Національної академії внутрішніх справ
[Criminal law. Criminal judicial law. Criminalistics. Criminology. Criminal-executive law]
Незаконні заволодіння автотранспортними засобами в останні два десятиліття в Україні набули досить стійких рис організованої злочинності. Діяльність організованих злочинних угруповань, які спеціалізуються на незаконному заволодінні автотранспортними засобами, нерідко виходить за рамки одного регіону і навіть держави, тому є проблемою для вітчизняних та зарубіжних правоохоронців.
Організовані злочинні групи, які спеціалізуються на незаконному заволодінні автотранспортними засобами відрізняються налагодженою системою міжрегіональних і міжнародних зв’язків, відмінною технічною оснащеністю й мобільністю. До їх складу, як правило, входить молодь, з міцною антигромадською орієнтацією й активною установкою на злочинну діяльність. Для таких осіб незаконне заволодіння автотранспортними засобами є основним заняттям і джерелом доходів (Дмитрієв Д.О., 2006 р.).
В залежності від ступеня згуртованості, стабільності функціонування й масштабу злочинної діяльності, виділяють два основні типи організованих злочинних груп, які спеціалізуються на кримінальному автобізнесі — міжрегіональні й транснаціональні групи (Корнелю В.С., 2007 р.).
Діяльність міжрегіональних злочинних груп поширюється на кілька регіонів у масштабах однієї держави. Таким групам властиві всі ознаки організованої злочинності: сувора дисципліна, стабільність, ієрархія, певна цілеспрямованість, спільність грошових інтересів, чіткий розподіл ролей, плановість дії учасників, використання сучасних технічних засобів і знарядь при вчиненні злочинів.
До структура такої організованої злочинної групи входять: а) лідер (організатор) злочинної діяльності; б) особи, які займаються пошуком автотранспортного засобу й спостереженням за його власником; в) безпосередні виконавці незаконного заволодіння; г) фахівці з нейтралізації протиугінних систем, підробки документів, переробки автотранспортних засобів і перебивання номерів на їх вузлах і агрегатах; д) особи, які тимчасово переховують викрадений автотранспорт в гаражах, майстернях, ярах, лісопосадках і інших пристосованих „відстійниках”; е) особи, які займаються переміщенням автотранспорту з одного регіону в іншій; є)особи, які підшукують покупців і реалізують викрадений автотранспорт.
Транснаціональна організована злочинна група відрізняється від регіональної більшою організованістю та ширшим розмахом злочинної діяльності, яка виходить за межі України. Транснаціональні групи структурно схожі з міжрегіональними, однак відрізняються наявністю блоків. Діяльність таких угруповань більш законспірована й прикрита корумпованими зв’язками з чиновниками державних установ, працівниками міжнародних фірм, які займаються автобізнесом, митниками та прикордонниками, а також працівниками правоохоронних органів.
До структури транснаціональних організованих злочинних груп, крім вищезгаданих учасників міжрегіональних груп, входять особи, які займаються зв’язком з особами які безпосередньо вчиняють незаконні заволодіння автотранспортом, та особами які переміщують такий транспорт із однієї держави в іншу. До обов’язків осіб які займаються зв’язком входить забезпечення вищевказаних осіб замовленнями, підробленою документацією для переправлення викрадених автомобілів за кордон, підтримка зв’язків з безпосереднім керівником такої злочинної оборудки та замовниками з інших країн. Лідери (організатори) таких угруповань, як правило особисто знають усіх учасників групи, однак їх контакти з виконавцями злочинів обмежені й законспіровані. Ядро таких груп часто формується за етнічним або родинним принципом.


Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОФІЛАКТИКА ЗЛОЧИНІВ У СФЕРІ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ РЕЧОВИН
25.02.2011 22:16
ВІДМІННІСТЬ ПОНЯТЬ «НЕВІДКЛАДНА СЛІДЧА ДІЯ» ТА «ПОЧАТКОВА СЛІДЧА ДІЯ»
24.02.2011 20:25
ОСОБЛИВОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ОСОБИ ПІДБУРЮВАЧА У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ
20.02.2011 10:48
ЗАТРИМАННЯ ПІДОЗРЮВАНОГО В ОРГАНІЗАЦІЇ АБО УТРИМАННІ МІСЦЬ ДЛЯ НЕЗАКОННОГО ВЖИВАННЯ, ВИРОБНИЦТВА ЧИ ВИГОТОВЛЕННЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН АБО ЇХ АНАЛОГІВ
20.01.2011 23:46
ЮРИДИЧНІ ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ ЯК ПІДСТАВИ СУДДІВСЬКОГО РОЗСУДУ ПРИ ПРИЗНАЧЕННІ ПОКАРАННЯ
18.02.2011 21:45
АНАЛІЗ МІЖНАРОДНО-ПРАВОВИХ АКТІВ СПРЯМОВАНИХ НА БОРОТЬБУ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ ЯК СКЛАДОВА ВДОСКОНАЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА
17.01.2011 19:54
СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ЗАСТОСУВАННЯ ЕУТАНАЗІЇ
16.02.2011 20:07
КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВІДІБРАННЯ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ПРО ЯВКУ У ПІДОЗРЮВАНОГО
16.01.2011 10:54
ЩОДО ПОНЯТТЯ РЕЙДЕРСТВА
13.02.2011 11:33
РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА ЗАСУДЖЕНИХ НА ОХОРОНУ ЗДОРОВ'Я
08.02.2011 21:33




© 2006-2024 All Rights Reserved At use of data from the site, the reference to the www.lex-line.com.ua is obligatory!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше