:: LEX :: ВСТАНОВЛЕННЯ ОЗНАК НЕВІДОМОГО ЗЛОЧИНЦЯ, ЯКИЙ ВЧИНИВ УБИВСТВО
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВСТАНОВЛЕННЯ ОЗНАК НЕВІДОМОГО ЗЛОЧИНЦЯ, ЯКИЙ ВЧИНИВ УБИВСТВО
 
21.04.2012 20:15
Автор: Ковальова Ольга Вікторівна, експерт сектору Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при Головному управлінні МВС України в Донецькій області, здобувач кафедри криміналістики і судової медицини Національної академії внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

1. Інформація про ознаки події, злочинця, який вчинив убивство і зник з місця злочину, винятково важлива для своєчасного розкриття такого злочину, тому з моменту отримання повідомлення про вбивство, перед органами внутрішніх справ виникає завдання активного збору й використання даних про передбачуваного злочинця. Отримання й обробка таких даних є завданням слідчого, оперативних працівників карного розшуку, фахівців запрошених до проведення огляду місця події.

2. Основними джерелами відомостей про невідомого злочинця, який вчинив убивство можуть бути результати огляду місця події, слідчого огляду речових доказів, вивчення окремих слідів на місці події, результати судових експертиз, показання потерпілого, свідків, підозрюваних у разі групового вчинення злочину, результати оперативно-розшукових заходів, перевірки за криміналістичними обліками та інше.

3. Метою встановлення ознак невідомого злочинця, який вчинив вбивство є його пошук, а також звуженню кола підозрюваних осіб. Відомості про структуру папілярних узорів рук, особливі прикмети, зліпки з об’ємних слідів різних ділянок тіла або взуття, в подальшому можуть також використовуватися й для ідентифікації людини, її одягу та взуття (Образцов В.О., 1997 р.).

4. Ставити й виконувати завдання, пов’язані із встановленням ознак невідомого злочинця який вчинив убивство, доцільно з моменту початку вивчення слідів і обстановки місця події. При виконанні цього завдання слідчому надають допомогу фахівці, які в якості спеціалістів приймають участь в огляді.

5. Галузями спеціальних знань, які містять головні вихідні дані для одержання відомостей про злочинця за його слідами є судова медицина, стоматологія, антропологія, біомеханіка, дерматологія, ортопедія й низка інших. Так, у судовій медицині, наприклад, розроблені методики визначення групових ознак людини за плямами крові, слини, сперми, поту, волоссям, методики встановлення механізму заподіяння тілесних ушкоджень і низка інших. Стоматологія містить відомості про вікові, патологічні й професійні ознаки зубів, які можуть відобразитися в слідах, що виявлені на окремих об’єктах. Антропологія містить у собі значний розділ морфології людини, зокрема, детально розроблені класифікації ознак зовнішності, відомості про будову шкірного покриву й опорно-рухового апарата. Біомеханіка займається вивченням закономірностей взаємодії різних частин людського тіла, а також механізму взаємодії людини з навколишнім матеріальним середовищем. Дерматологія містить відомості про різноманітні патологічні зміни шкіри людини, в ортопедії є розділи, присвячені особливостям ходи здорових і хворих осіб (Хазієв Ш.М., 1986 р.).

Варто відзначити, що багато вихідних даних для встановлення ознак людини за її слідами, наявні в зазначених неюридичних науках, щільно увійшли до змісту криміналістичних рекомендацій і їх використання не вимагає залучення фахівців саме із цієї області (так, на даних антропології заснований метод встановлення зросту людини за слідами ніг, однак він цілком доступний і широко відомий експертам-криміналістам).

6. Отримані відомості про ознаки невідомого злочинця, який вчинив убивство, потребують ретельної перевірки й оцінці. При цьому вирішуються такі завдання: чи відносяться отримані дані до однієї особи (при встановленні факту вчинення вбивства двома й більше особами з’ясовується правильність групування даних); чи немає протиріч у результатах дослідження різних видів слідів; яка ступінь вірогідності, конкретності даних про ознаки злочинця; які з ознак на даний час уже могли зникнути або істотно видозмінитися.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ГЕНЕЗИС КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА РОЗБІЙ
31.03.2012 16:11
КРИМІНАЛІСТИЧНА ТИПОЛОГІЯ СЕРІЙНИХ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВЦЬ
21.04.2012 21:50
ПРОБЛЕМИ СТВОРЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ПОШУКОВИХ СИСТЕМ З МЕТОЮ РОЗКРИТТЯ І РОЗСЛІДУВАННЯ СЕРІЙНИХ УБИВСТВ
21.04.2012 21:44
ПРИЗНАЧЕННЯ ЕКСПЕРТИЗ СЛІДІВ ЗНАРЯДЬ ЗЛОМУ ТА ІНСТРУМЕНТІВ, ЗАМКІВ ТА ПЛОМБ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:41
ПРОБЛЕМИ ПРИЗНАЧЕННЯ СУДОВО-БАЛІСТИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:39
ОСОБЛИВОСТІ ДОПИТУ СВІДКІВ ІЗ НАЙБЛИЖЧОГО ОТОЧЕННЯ НЕПОВНОЛІТНЬОГО ЯКИЙ ВЧИНИВ ГРАБІЖ АБО РОЗБІЙ
21.04.2012 21:35
ПРОБЛЕМИ ДОПИТУ СВІДКІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ГРАБЕЖІВ І РОЗБОЇВ ВЧИНЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІМИ
21.04.2012 21:34
ПРОБЛЕМИ ПРОВЕДЕННЯ ОБШУКУ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:31
ВІДТВОРЕННЯ ОБСТАНОВКИ ТА ОБСТАВИН ПОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ НЕЗАКОННОГО ПОВОДЖЕННЯ З ВОГНЕПАЛЬНОЮ ЗБРОЄЮ
21.04.2012 21:26
ПРОБЛЕМИ ПОНЯТТЯ ТА ЗМІСТУ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗЛОЧИНІВ
21.04.2012 21:22




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше