:: LEX :: ЩОДО ПИТАННЯ НАЛЕЖНОГО ПОВІДОМЛЕННЯ ВІДПОВІДАЧА ПРО ЧАС ТА МІСЦЕ СЛУХАННЯ СПРАВИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 59)

Термін подання матеріалів

14 березня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЩОДО ПИТАННЯ НАЛЕЖНОГО ПОВІДОМЛЕННЯ ВІДПОВІДАЧА ПРО ЧАС ТА МІСЦЕ СЛУХАННЯ СПРАВИ
 
24.11.2016 13:33
Автор: Полякова Олександра Борисівна, стажист адвоката
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право]

Питання належного повідомлення відповідача щодо слухання обумовленої справи, зокрема у місцевих судах загальної юрисдикції, було та є завжди актуальним. Проте на даний час вказана проблема потребує невідкладного вирішення враховуючи перебування багатьох учасників процесу на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження.

Разом з тим, розгляд судових справ має відбуватись з неухильним додержанням процесуальних норм законодавства та прав і інтересів сторін, учасників судового процесу. Задля реалізації своїх прав та обов'язків, передбачених, зокрема, нормами ст. 27 ЦПК України, особи, які беруть участь у справі, мають бути повідомлені належним чином про час та місце слухання такої справи.

Як передбачено нормами ч.1 ст. 74 ЦПК України, судові виклики здійснюються судовими повістками про виклик. Відповідно до п. 20 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 12.06.2009 року «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», перевіряючи явку в судове засідання осіб, які беруть участь у справі, суд установлює, чи повідомлені ті, хто не з’явився, про час і місце судового засідання з дотриманням вимог закону, чи вручені особам, які беруть участь у справі, судові повістки в строк, визначений частиною четвертою статті 74 ЦПК. Так, підтвердженням факту повідомлення належним чином осіб, які беруть участь у справі про час і місце судове засідання є вручення судової повістки особам, які беруть участь у справі у строк та порядок, визначені ст. 74 ЦПК України. 

Враховуючи неможливість приймання поштових відправлень, в тому числі і з судовими повістками, задля направлення їх за адресами Відповідачів згідно із Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2014 року №1085-р “Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення”, є неможливим повідомлення останніх про час та місце слухання справи згідно норм ст. 74 ЦПК України. Разом з тим, нормами ч.9 ст. 74 ЦПК України передбачено, що відповідач, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається в суд через оголошення у пресі. Проте вказані норми теоретично не можуть бути застосовані з метою належного повідомлення Відповідачів, які знаходяться на території, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, адже місцезнаходження сторін процесу в даному випадку можна вважати відомими.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у листі від 02.11.2015 №2048/0/4-15 роз'яснив, що в умовах зупинення здійснення поштового зв'язку в окремих районах проведення АТО слід використовувати усі можливі способи повідомлення осіб, але єдиним належним повідомленням про розгляд справи є повідомлення, здійснене відповідно до вимог ст. 74 ЦПК (зокрема ч.9 ст. 74 ЦПК).  Але відповідні зміни, зокрема, до ЦПК України щодо вказаного питання так і не внесені. Зазначене обумовлює можливість в подальшому оскарження факту свого належного повідомлення Відповідачами, що може потягнути за собою скасування значної кількості заочних рішень, в тому числі і зловживання деякими особами на цій підставі власними процесуальними правами, порушення процесуальних прав та законних інтересів Позивачів по справах тощо.

Отже, питання належного повідомлення Відповідача, який перебуває в окремих районах проведення АТО, потребує законодавчого врегулювання, зокрема, шляхом внесення відповідних змін до норм ст.ст. 74, 227 ЦПК України.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРИНЦИПИ ГЛАСНОСТІ ТА ВІДКРИТОСТІ СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ В СВІТЛІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ
23.11.2016 13:18
ПРАВО НА МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ
18.11.2016 10:14
ОСОБЕННОСТИ ПРАВОВОЙ ОХРАНЫ ХОРОШО ИЗВЕСТНЫХ ТОРГОВЫХ МАРОК В УКРАИНЕ
18.11.2016 10:08
ПРИНЦИП АКЦЕСОРНОСТІ В СИСТЕМІ ЗАХИСТУ ПРАВ КРЕДИТОРІВ В УКРАЇНІ
04.11.2016 10:59




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше