:: LEX :: ПРОБЛЕМИ НАДАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ В КОНТЕКСТІ ЕЛЕКТРОНІЗАЦІЇ ЦИВІЛЬНИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ ЇХ РОЗВИТКУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМИ НАДАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ В КОНТЕКСТІ ЕЛЕКТРОНІЗАЦІЇ ЦИВІЛЬНИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ ЇХ РОЗВИТКУ
 
09.11.2022 10:40
Автор: Шпак Максим Володимирович, кандидат юридичних наук, адвокат, асистент кафедри цивільної юстиції та адвокатури Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, м. Харків Україна, член Асоціації правників України, член Союзу юристів України, член ГО МФНО
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]


Проблеми правової допомоги у 2022 році по справам, які підлягають розгляду у порядку цивільного судочинства України, є дуже важливими та гострими у зв’язку з багатьма факторами та чинниками на сучасному етапі. Ця допомога регулюючись на нормативному рівні та надаючись широким колом осіб, які мають відповідні знання, досвід та кваліфікацію, постійно пов’язується із необхідністю пристосувань до сучасних реалій суспільства, розвитку держави, розвитку правових інститутів. 

У зв’язку з цим, доцільно зауважити, що технічний прогрес та запровадження окремих засад електронізації цивільних процесуальних правовідносин сприяє і тому, що надання правової допомоги у цивільному процесі поступово електронізується.

Також, розмірковуючи про особливу значимість правової допомоги в Україні по справам цивільного процесу, варто відмітити, що на сьогодні залишається гострою доцільність правової підтримки у цивільному процесі осіб, які є тимчасово внутрішньопереміщеними особами та осіб з інвалідністю.

У сучасному цивільному процесі України можливе багатоманіття суб’єктів надання правової допомоги. До таких осіб можуть відноситись і юристи, які виконують свою працю за довіреністю.

Також можуть бути і адвокати, з якими укладається договір про надання правової допомоги, в порядку, який визначений Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Але у випадку саме діяльності адвокатів з надання допомоги юридичного спрямування її доцільно іменувати не як класичну правову допомогу, а професійну правничу допомогу. 

Говорячи про надання правової допомоги особами, які не мають правовий статус адвоката, варто відмітити, що у статті 64 Цивільного процесуального кодексу України йде мова про особливості питань довіреності [1].

Для юридично грамотного оформлення довіреності потрібно звертатися до нотаріусів України. У зв’язку з цим, доцільно нагадати, що стаття 58 Закону України «Про нотаріат» регулює питання посвідчення довіреностей та припинення їх дії [2]. Говорячи про особливу важливість нотаріусів у цьому питанні, важливо відмітити, що І. М. Череватенко досліджувала питання нотаріату. Вказана вчена вважає, що важливою умовою забезпечення ефективності нотаріальної діяльності виступає дотримання загальних і спеціальних правил нотаріального провадження [3, с. 4].

Тож, зрозумілим є те, що для того, щоб надавати правову допомогу у суді у цивільному процесі важливо отримати відповідну довіреність, яку може посвідчити нотаріус України.

На сьогодні активно упроважується електронізація і питань нотаріату, щодо і, наприклад, довіреностей.

Так, наприклад, є постанова Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1444 «Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо поетапного запровадження Єдиної державної електронної системи е-нотаріату». У ній зазначається зокрема, що Кабінет Міністрів України постановляє погодитися з пропозицією Міністерства юстиції стосовно реалізації експериментального проекту щодо поетапного запровадження Єдиної державної електронної системи е-нотаріату до 31 грудня 2023 року [4]. Тож, беручи до уваги це, думається, що в тому числі і в довіреностях (які посвідчуватимуться нотаріусами України), по яким зможуть надаватися різні форми правової допомоги у цивільному процесі зможуть з’являтися QR-коди. На нашу думку, це додатково позитивно підкреслить юридичну правомірність цього документа.

Тому, варто погодитись з думкою А. Ю. Каламайко, що електронізація комунікацій в межах судочинства стає все більш явною тенденцією [5, с. 12]. На нашу думку, вплив електронізації на види та форми правової допомоги у цивільному процесі України відіграє важливу роль. В перспективі розвиток цього питання може мати місце також і у сфері виконавчого провадження по цивільним справам, які розглянуті судом, і рішення по яких набрали законної сили.

Варто відмітити, що така категорія як правова допомога нормативно регулюється у законодавстві України. Так, у пункті 3 частини 1 статті 1 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» закріплено, що правова допомога – це надання правових послуг, спрямованих на забезпечення реалізації прав та свобод людини та громадянина, захисту цих прав та свобод, їх відновлення у разі порушення [6].

Тож, беручи до уваги те, що термін правова допомога регулюється законодавством і про безоплатну правову допомогу, варто визнати, що на сьогодні безоплатна правова допомога у цивільному процесі є додатковою варіацією, якою можуть скористатися заінтересовані громадяни України на її отримання. Необхідно відзначити, що на сьогодні в Україні розвивається і адвокатська діяльність з питань безоплатної правової допомоги, в тому числі і по цивільних справах.

На нашу думку, фунціонування інституту безоплатної правової допомоги у цивільному процесі України є однією із складових категорії доступності правосуддя. Пояснюючи таке міркування, вважається, що завдяки безоплатній правовій допомозі, чимала кількість громадян може отримати юридичні послуги безкоштовно і від особи, яка має юридичну кваліфікацію. 

Продовжуючи вищевикладене, варто відзначити, що доступність правосуддя у цивільному процесі та судочинстві досліджували провідні українські вчені-правознавці у галузі цивільного процесуального права, серед них: К. В. Гусаров та Д. М. Сібільов [7, с. 3], С. О. Кравцов [8, с. 83], В. В. Комаров [9, с. 548], Т. А. Цувіна [10, с. 165]. 

Тож, беручи до уваги те, що в Україні функціонує можливість на отримання безоплатної правової допомоги, в тому числі і по справам цивільного процесуального спрямування, варто позитивно відмітити те, що відповідно до інформаційних ресурсів в Єдиному реєстрі адвокатів України відображатимуться відомості про адвокатів, яких включено до реєстру адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги [11].

На нашу думку, це є правильним кроком. Пояснюючи такий погляд, вважаємо, що це допоможе зосередити в єдиному джерелі – Єдиному Реєстрі адвокатів України всю необхідну інформацію про те чи має чи не має конкретний адвокат України відношення до системи безоплатної правової допомоги. Крім того, припускаємо, що це також надасть додаткову можливість і суддям (які розглядатимуть справи у порядку цивільного судочинства за правилами Цивільного процесуального кодексу України в яких адвокати надаватимуть різні види правової допомоги своєму довірителю), перевірити те, на якій основі надається конкретна юридична допомога (оплатна чи безоплатна).

Щодо особливої значимості безоплатної правової допомоги в Україні (в тому числі і в справах цивільного процесу), вкрай потрібно зауважити, що громадяни України з інвалідністю потребують додаткового юридичного захисту. 

Більш того, за даними, які є розміщені 28.10.2022 року на офіційному веб-сайті (порталі) Міністерства юстиції України кожне десяте звернення до системи безоплатної правової допомоги по захист або представництво у суді, складення позовних заяв та інших документів для подачі до суду – від людей з інвалідністю. У цьому інформаційному джерелі також вказується, що серед найпоширеніших питань – оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування, розірвання шлюбу та стягнення аліментів [12]. 

На нашу думку, для покращення функціонування діяльності інституту безоплатної правової допомоги в Україні по цивільним справам потрібно:

1) збільшити рівень фінансування системи безоплатної правової допомоги;

2) проводити кожного місяця відповідного календарного року нові конкурси серед осіб, що мають правовий статус адвоката України та які мають не зупинене і не припинене право на зайняття адвокатською діяльністю для перспективи розвитку системи безоплатної правової допомоги;

3) упровадження нових діючих інструментів підвищення мотивації адвокатів, які працюють в системі безоплатної правової допомоги;

4) раціональне розвантаження навантаження між адвокатами, які на даний момент надають безоплатну правову допомогу залежно від кількості справ та рівня їх складності;

5) внести зміни до чинного законодавства України, яке регулює питання здійснення цивільного судочинства – Цивільного процесуального кодексу України в контексті деталізації інституту безоплатної правової допомоги. Наприклад, пропонуємо додати до статті 2 Цивільного процесуального кодексу України, яка регулює завдання і основні засади цивільного судочинства новою засадою – право на користування та отримання безоплатної правової допомоги при розгляді справи судом. 

Таким чином, інститут правової допомоги у цивільному процесі протягом ХХІ століття жваво розвивається. Починаючи з 2020 року і до цього часу відбулося чимало нових змін до Цивільного процесуального кодексу України, які зачіпають проблеми надання правової допомоги у цивільному процесі враховуючи електронізацію цивільних процесуальних правовідносин. На нашу думку, перспективними шляхами подальших наукових досліджень сфери правової допомоги у цивільному процесі є доречність оновлення положень Цивільного процесуального кодексу України з огляду на зростання попиту на звернення в суди громадян України, які є вимушеними внутрішньопереміщеними особами та особами з інвалідністю. 

Література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18.03.2004 № 1618-ІV. Дата оновлення: 06.11.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text (Дата звернення: 08.11.2022).

2. Про нотаріат. Закон України від 02.09.1993 № 3425-ХІІ. Дата оновлення: 10.10.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12#Text (Дата звернення: 08.11.2022).

3. Череватенко І. М. Нотаріальне провадження щодо посвідчення безспірних прав : монографія / І. М. Череватенко. – Харків : Право, 2017. – 200 с.

4. Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо поетапного запровадження Єдиної державної електронної системи е-нотаріату. Постанова Кабінету Міністрів України; Порядок від 29.12.2021 № 1444. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1444-2021-%D0%BF#Text (Дата звернення: 08.11.2022).

5. Каламайко А. Ю. Електронні докази в цивільному процесі : монографія / А. Ю. Каламайко. – Харків : Право, 2017. – 178 с.

6. Про безоплатну правову допомогу. Закон України від 02.06.2011 № 3460-VI. Дата оновлення: 20.05.2022. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3460-17#Text (Дата звернення: 08.11.2022).

7. Гусаров К. В. Виконавче провадження : навч. посіб. для підгот. до іспитів / К. В. Гусаров, Д. М. Сібільов. – Харків : Право, 2019. – 124 с.

8. Кравцов С. О. Альтернативні способи вирішення спорів як невід’ємна частина права доступу до правосуддя. Матеріали круглого столу, присвяченого 105-річниці від дня народження видатного вченого у галузі цивільного процесуального права, доктора юридичних наук, професора Семена Юлійовича Каца (м. Харків, 15 грудня 2020 р.) : збірник тез / за ред. проф. К. В. Гусарова. – Харків : ТОВ «Оберіг», 2020. – С. 78-83.

9. Правова система України: історія, стан та перспективи : у 5-т. – Х. : Право, 2008. Т. 3 : Цивільно-правові науки. Приватне право / за заг. ред. Н. С. Кузнєцової. – 640 с.

10. Цувіна Т. А. Право на суд у цивільному судочинстві: монографія / Т. А. Цувіна. – Х.: Слово, 2015. – 281 с.

11. У ЄРАУ позначатимуть безоплатних адвокатів. URL: https://zib.com.ua/ua/153653.html (Дата звернення: 08.11.2022).

12. Безбар’єрна правова допомога: як вирішуються проблеми людей з інвалідністю. URL: https://minjust.gov.ua/news/ministry/bezbarerna-pravova-dopomoga-yak-virishuyutsya-problemi-lyudey-z-invalidnistyu (Дата звернення: 08.11.2022).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДІЄВІСТЬ МЕХАНІЗМУ ВРЕГУЛЮВАННЯ СПОРУ ЗА УЧАСТЮ СУДДІ
30.10.2022 20:39
СТРАТЕГІЯ ЗАХИСТУ ПОРУШЕНОГО ПРАВА ТА ІНТЕРЕСУ КОРПОРАЦІЇ
18.11.2022 08:53
РОЗІРВАННЯ ТА ПРИПИНЕННЯ ДОГОВОРУ УПРАВЛІННЯ БАГАТОКВАРТИРНИМ БУДИНКОМ
18.11.2022 00:45
ПРАВОВІ АСПЕКТИ ШЛЮБУ ІЗ ІНОЗЕМНИМ ЕЛЕМЕНТОМ
16.11.2022 17:42
ФОРС-МАЖОРНІ ОБСТАВИНИ І ДОГОВІРНІ ВІДНОСИНИ
16.11.2022 17:30
ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ У ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИНАХ
16.11.2022 17:15
ОСОБЛИВОСТІ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ СМЕРТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ
16.11.2022 04:40
ВІДМІННОСТІ МІЖ РОЗІРВАННЯМ ШЛЮБУ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ І СУДОВОМУ ПОРЯДКУ
09.11.2022 22:44




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше