:: LEX :: ВІДМІННОСТІ МІЖ РОЗІРВАННЯМ ШЛЮБУ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ І СУДОВОМУ ПОРЯДКУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВІДМІННОСТІ МІЖ РОЗІРВАННЯМ ШЛЮБУ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ І СУДОВОМУ ПОРЯДКУ
 
09.11.2022 22:44
Автор: Парайко Микола Ілліч, студент юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, м. Чернівці, Україна
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Створення сім’ї це досить непростий морально та фізично шлях. Відповідно, момент розірвання шлюбу не менш легкий, адже після цього наступають певні юридичні наслідки та припиняються особисті права та обов’язки між колишнім подружжям. Проблема дослідження процесу розірвання шлюбу є актуальною, зокрема порівняльна характеристика процедури розірвання шлюбу в судовому і адміністративному порядку. 

Сімейний кодекс дає визначення поняттю шлюбу - це сімейний союз чоловіка та жінки, за добровільного згоди та власного волевиявлення зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проте такий союз може бути розірваним в будь-який момент, як і шлюбні відносини. 

 Розірвання шлюбу через органи реєстрації актів цивільного стану є найбільш поширеним варіантом для більшості. Адже дана процедура є значно простішою від судової. Підстави розірвання шлюбу можна поділити на дві групи: за взаємною згодою подружжя; за волею лише одного з подружжя[2,c.52].

Для розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя слід звернутися до органу реєстрації актів цивільного стану чоловікові та дружині із окремою заявою, в якій кожен має висловити бажання розлучитися. Після звернення до РАЦС повинен пройти один місяць, за цей час подружжя має змогу передумати та оцінити ситуацію, а також можуть відкликати заяву. Після спливу терміну працівник РАЦС призначає дату та час, на який парі потрібно з’явитися для реєстрації факту розлучення. 

В разі з’явлення двох сторін до РАЦС в назначений день, відбувається процедура розірвання шлюбу, враховується думка осіб, якщо вони бажають розлучення, то їм надається свідоцтво про розірвання шлюбу і з цього моменту він вважається розірваним. Однак в тих випадках, коли одна із сторін не може прибути до РАЦСу, вона повинна обов’язково повідомити причину неявки, а посадова особа зобов’язана розірвання подружнього зв’язку перенести на іншу дату, але на термін не більше одного року [1].

Другим варіантом припинення шлюбу є його розірвання за заявою одного з подружжя. Воно можливе лише при визнанні другого з подружжя безвісно відсутнім, недієздатним. [1]. В першому випадку, визнання особи безвісно відсутньою здійснюється тільки через суд, адже дана установа збирає інформацію щодо зазначеної особи та встановлює даний факт, лише після цього з рішенням, яке набрало законної сили можна звернутися до РАЦСу [2,c.123]. 

Щодо оплати процедури розірвання шлюбу через орган РАЦСу варто зазначити, що вартість буде менша від ставки судового збору, таким чином сума становить 0,5 НМДГ.

Можна констатувати, що розірвання шлюбу через орган РАЦСу має свої особливості, перевагою для швидкого розірвання та недоліки, однак в разі коли подружжя має дітей, воно обов’язково повинно звернутися до суду для вирішення цього питання. 

Особі, яка має бажання розірвати шлюб через суд потрібно сплатити судовий збір (0.4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб), у разі якщо її не звільнено від його сплати, та зібрати пакет документів: квитанцію про сплату судового збору, позовну заява із додатками та копією для відповідача. 

Особливістю судового розгляду справи про розірвання шлюбу є те, що людям може надаватися термін для примирення строком до шести місяців, якщо хоча б один із подружжя бажає цього. Що на відміну від розірвання органами РАЦС є перевагою для тих, хто бажає зберегти шлюб та планує відновити відносини, адже одного місяця може бути мало. Якщо таке бажання присутнє, то провадження в справі зупиняється та виноситься відповідна ухвала. 

Розгляд справ про розірвання шлюбу здійснюється судами загальної юрисдикції в межах окремого або позовного провадження, які мають різні характеристики. Якщо розгляд справи про розірвання шлюбу здійснюється в межах окремого провадження, особи подають спільну заяву про розірвання шлюбу та договір на утримання дітей, де закріплені всі моменти щодо їх виховання, проживання та матеріального забезпечення, сума судового збору становить (0,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб), яка менша від суми за позовне провадження [2,c.159].

Варто зазначити, що письмовий договір, який подружжя надає до суду повинен мати в собі визначені умови, про те із ким саме будуть проживати діти, хто буде проживати окремо, умови здійснення права на особисте виховання дітей іншим із батьків. Разом із цим документом до суду може бути подано Договір про визначення розміру аліментів, котрий закріплює строки плати аліментів на утримання дитини, але такий він підлягає нотаріальному посвідченню[3,c.78].

В позовному провадженні, що є найбільш поширеним, все складніше, адже воно розпочинається з підготовчого, яке переходить до судового розгляду. 

Розгляд справи судом обов’язковий у випадку, коли у подружжя є неповнолітні діти або один із подружжя будь-якими способами ухиляється від розірвання шлюбу через орган РАЦСу. В такому випадку до пакету документу для більш повної характеристики ситуації, варто додати і підтвердження того, що розірвання шлюбу було не можливим через орган РАЦСу (лист відповідачу з проханням з’явитися до РАЦСу на реєстрацію розірвання шлюбу). 

Що ж до характеристики строків розгляду даної справи, то відповідно до чинного законодавства призначення позовної заяви про розірвання шлюбу до розгляду повинно бути в межах одного місяця після подання. Після, особи, повідомленні про розгляд справи, з’являються до суду, але якщо справа слухається в позовному провадженні, першим його етапом є підготовчий розгляд, на якому з’ясовується думка щодо призначення до судового розгляду, надання строку для примирення, зазначення різноманітних клопотань або заяв. Важливо врахувати й те, що при подачі позовної заяви про розірвання шлюбу до суду, людина паралельно може подати ще декілька, наприклад про поділ спільного майна, про стягнення аліментів, про стягнення аліментів на утримання дружини, про виконання зобов’язання визначеного шлюбним договором. 

При розгляді справи про розірвання шлюбу явка обох сторін є обов’язковою, в разі якщо один із подружжя не з’явився розгляд справи буде відкладено на іншу дату. Іноді даним правом користуються відповідачі, а саме досить часто не з’являються до суду, в такому разі відповідно до ч.4 ст. 223 Цивільно-процесуального кодексу України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, справа вирішується за наявними матеріалами. 

Після судового розгляду, підтверджуючим документом розірвання шлюбу є рішення суду. Однак, на відміну від РАЦСу, особа, вважається розлученою не з моменту видачі копії рішення про розірвання шлюбу, а з моменту набрання ним законної сили. Після закінчення терміну на апеляційне оскарження, рішення суду, яке набрало законної сили направляється до органу РАЦС, для того щоб подати відомості до Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Після цього працівник РАЦС робить відмітку в актовому записі про шлюб. 

Позовна заява не буде прийнята судом до розгляду: в разі вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини. 

Навіть у двох вищезазначених ситуаціях людина може подати позов про розірвання шлюбу, і його прийме суд до розгляду в тому разі, якщо: 1) один із подружжя вчинив стосовно другого протиправний вчинок, який має характерні ознаки злочину; 2) один із подружжя вчинив стосовно їхньої дитини протиправний вчинок, який має характерні ознаки злочину; 3) батьківство дитини визнано іншою особою; 4) в тому разі, коли відомості про батька виключені з актового запису про народження дитини. 

Для вирішення спорів про розірвання шлюбу слід застосовувати процедуру медіації, яка дає змогу усвідомлено та раціонально до вирішити спір та питання, що пов’язані із розірванням шлюбу [4]. Науковці в галузі права вказують на те, що саме сфера сімейних відносин є найпоширенішою для застосування процедур медіації, а використання медіаційних процедур у сімейних справах дає змогу швидкого та ефективного вирішення таких справ [5, с. 10–11].

На основі вищезазначеного, можна прийти до висновку: розірвання шлюбу здійснюється двома установами: судом або органом реєстрації актів цивільного стану, який здійснює розірвання шлюбу в тому випадку, коли подружжя немає спільних дітей чи добровільною згодою обох сторін або за заявою одного із подружжя. Подружжя звертається до суду для розірвання шлюбу, коли має спільних дітей, у випадку відмови одного з’явитись до органу РАЦС. Судовий розгляд справи здійснюється в межах окремого та позовного провадження.

Стосовно термінів, то РАЦС повинен розглянути заяву в продовж одного місяця, крім випадків, коли розгляд даного питання може бути відкладено за відсутності однієї із сторін або відкликано заяву. Суд повинен призначити розгляд справи протягом одного місяця після подання позовної заяви до суду. Також слід врахувати й вартість подачі заяви до органу РАЦС сплачується держмито, станом на 1 січня 2022 року- 8 гривень 50 копійок, при зверненні до суду сплачується судовий збір(окреме провадження- 496,2 гривні , позовне провадження-992,4 гривень).

Література:

1. Про державну реєстрацію актів цивільного стану: Закон України від 1 липня2010 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2398-17#Text.  

2. Дутко А. О. Розірвання шлюбу за законодавством України. Вісник Національного університету "Львівська політехніка". Юридичні науки. 2014. № 801. С. 51-55. 

3. Вербіцька М.В. Процесуальні особливості розірвання шлюбу в порядку окремого провадження. Порівняльно-аналітичне право. 2015.№5. С.77-80. 

4. Біцай А.В. Участь адвоката в медіації : монографія. Київ : Правова єдність. Алерта, 2017. 259 с.

5. Мирне вирішення сімейних спорів : метод. рек. Нац. асоц. адвокатів України, Секція з сімейн. права. Харків : Фактор, 2019. 78 с.


__________________

Науковий керівник: Процьків Наталія Миколаївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри приватного права, Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича, м. Чернівці, Україна

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДІЄВІСТЬ МЕХАНІЗМУ ВРЕГУЛЮВАННЯ СПОРУ ЗА УЧАСТЮ СУДДІ
30.10.2022 20:39
СТРАТЕГІЯ ЗАХИСТУ ПОРУШЕНОГО ПРАВА ТА ІНТЕРЕСУ КОРПОРАЦІЇ
18.11.2022 08:53
РОЗІРВАННЯ ТА ПРИПИНЕННЯ ДОГОВОРУ УПРАВЛІННЯ БАГАТОКВАРТИРНИМ БУДИНКОМ
18.11.2022 00:45
ПРАВОВІ АСПЕКТИ ШЛЮБУ ІЗ ІНОЗЕМНИМ ЕЛЕМЕНТОМ
16.11.2022 17:42
ФОРС-МАЖОРНІ ОБСТАВИНИ І ДОГОВІРНІ ВІДНОСИНИ
16.11.2022 17:30
ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ У ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИНАХ
16.11.2022 17:15
ОСОБЛИВОСТІ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ СМЕРТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ
16.11.2022 04:40
ПРОБЛЕМИ НАДАННЯ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ В КОНТЕКСТІ ЕЛЕКТРОНІЗАЦІЇ ЦИВІЛЬНИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ ЇХ РОЗВИТКУ
09.11.2022 10:40




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше