:: LEX :: ДОБРОЧЕСНІСТЬ ЯК ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДОБРОЧЕСНІСТЬ ЯК ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ
 
18.11.2022 08:35
Автор: Азаренко Тетяна Ігорівна, аспірантка, Науково-дослідний інститут публічного права
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]


Однією з перших реформ після подій 2014 року, стала реформа правоохоронних органів. Значна увага при реформуванні української міліції в Національну поліцію була приділена принципам діяльності поліції. 

Принцип, згідно зі словниками, це основні, вихідні положення теорії, основні правила діяльності [1, с. 302-303], тому вони мають бути передбачуваними та закріплені в нормативних актах, які регулюють діяльність державних органів.

Враховуючи важливість дотримання принципів в діяльності поліції, законодавець, в Законі України «Про Національну поліцію України» від 2 липня 2015 року [2], виділив принципи в окремий розділ, здійснивши тлумачення змісту кожного із принципів. На нашу думку, це є значним вдосконаленням законодавства, адже воно стало більш точним, зрозумілим та доступним. Натомість принцип доброчесності в Законі не передбачений, що є, на нашу думку, прогалиною в законодавстві.  Погоджуємося з думкою науковців, які зазначаючи, що принцип доброчесності має бути одним з базових при здійсненні функцій управління державою, суспільством і тому – закріпленим у законодавстві України [3, с. 56].

Сорокіна Н. також наголошує, що високий рівень доброчесності публічних службовців необхідно забезпечити шляхом піднесення вимоги доброчесності публічної влади до рівня принципу її організації та здійснення. Такий принцип має бути закріплений в Конституції та законах України і реалізований у відповідних їм підзаконних нормативно-правових актах. Це дозволить набирати на публічну службу професійних і порядних людей, а також забезпечити належний рівень як плати праці, так і моніторингу діяльності конкретного публічного службовця [4, с.41], а Кононенко К., зазначає, що саме поліцейська реформа покликана забезпечувати цілісність і доброчесність, інакше МВС та поліція постійно перебуватимуть під ризиками корумпування та «сервільності» [5, с.16].

Дійсно, дотримання принципу доброчесність та антикорупційних норм в поєднанні може забезпечити викоренення такого явища як корупція, тому Національна поліція, як орган який з одного боку протидіє злочинності, в тому числі й корупційній, а з іншого є суб’єктом, на якого поширюється дія Закону «Про запобігання корупції» повинен дотримуватися принципу доброчесності. Тому згідно з Антикорупційною програмою Національної поліції України на 2018 рік та Антикорупційною програмою Національної поліції України на 2019-2021 роки, діяльність Національної поліції України щодо запобігання і протидії корупції ґрунтується на принципах серед яких доброчесність на публічній службі.

Крім того, відповідно до статті 37 Закону України «Про запобігання корупції», Закону України «Про Національну поліцію», з метою формування в поліцейських почуття відповідальності стосовно дотримання професійно-етичних норм поведінки під час виконання службових обов’язків, а також сприяння посиленню авторитету та довіри громадян до Національної поліції України, Міністерство Внутрішніх справ України видало Наказ Про затвердження Правил етичної поведінки поліцейських [6], які є узагальненим зібранням професійно - етичних вимог щодо правил поведінки поліцейських та спрямовані на забезпечення служіння поліції суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку на засадах етики та загальнолюдських цінностей.

Згідно з цими Правилами поліцейський здійснює свою діяльність відповідно до основоположних принципів, які закріплені в Конституції України, Законі України «Про Національну поліцію», інших законодавчих актах України, тож у цих Правилах, дублюються принципи, що закріплені в Законі України «Про Національну поліцію» додаючи принцип справедливості, неупередженості та рівності. 

Отже, принцип доброчесності в Правилах етичної поведінки поліцейських, як і в Законі України «Про Національну поліцію», не закріплений, що є, на нашу думку, значною прогалиною. Вважаємо, що принцип доброчесності має бути закріплений в даних нормативних актах, як самостійний принцип з чітким визначенням основних елементів.

Література

1. Дежавне управління та державна служба : словник-довідник / [уклад. О. Ю. Оболенський]. – К. : КНЕУ, 2005. –480 с. С. 302-303

2. Про Національну поліцію : Закон України від 2 лип. 2015 р. № 580-VIII. URL: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/580-19?lang=en (дата звернення: 15.11.2022). 

3. Суспільно-демократичні цінності – основа формування еліти в державному управлінні: навч.-метод. матеріали / В. А. Гошовська, І. Г. Сурай ; уклад. Ю. В. Стрілецька. – К. : НАДУ, 2013. – 56 с.

4. Сорокіна Н. Доброчесність як необхідний морально-етичний складних діяльності публічного службовця. Национальный юридический журнал. Теория и практика. 2017 С.41 URL: http://www.jurnaluljuridic.in.ua/archive/2017/5/8.pdf (дата звернення: 14.11.2022)

5. Розбудова цілісності і доброчесності під час реформування поліції. Досвід України :аналіт. доп. та матер. спеціаліз. Міжнар. конф. (17 квіт. 2019 р., м. Київ) / [за ред. О. Д. Маркєєвої та Л. І. Полякова] ;Національний інститут стратегічних досліджень; Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння; Женевський центр безпекового урядування. – Київ: НІСД, 2019. – 112 с. С.16

6. Про затвердження Правил етичної поведінки поліцейських Наказ Міністерства внутрішніх справ України 09.11.2016  № 1179 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1576-16#Text (дата звернення: 12.11.2022)

_____________________

Науковий курівник: Рядінська В.О., доктор юридичних наук, професор, Науково-дослідний інститут публічного права



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДІЯЛЬНІСТЬ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ЮСТИЦІЇ В ОКРЕМИХ КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ У РОЗГЯДІ СПРАВ ЗА УЧАСТЮ ІНОЗЕМЦІВ
27.10.2022 09:42
ДОТРИМАННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ В УМОВАХ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ / OBSERVANCE OF HUMAN RIGHTS IN THE CONDITIONS OF ARMED AGGRESSION OF THE RUSSIAN FEDERATION AGAINST UKRAINE
18.11.2022 09:07
ІНСТИТУТ КОНТРАСИГНУВАННЯ ЯК СКЛАДОВА СИСТЕМИ СТРИМУВАНЬ І ПРОТИВАГ: КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ
18.11.2022 08:44
ЛОГІСТИКА ПОРТІВ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ
18.11.2022 08:28
МИТНІ ТА ФІСКАЛЬНІ ПРИВІЛЕЇ ДИПЛОМАТИЧНИХ ПРЕДСТАВНИЦТВ І ДИПЛОМАТИЧНИХ АГЕНТІВ
17.11.2022 23:25
НАУКОВІ ПІДХОДИ ДО ВИЗНАЧЕННЯ СУТНОСТІ МАЙНОВИХ ПОДАТКІВ В УКРАЇНІ
16.11.2022 18:18
ЗАГРОЗИ ТА НЕБЕЗПЕКИ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ОПЕРАТИВНО-СЛУЖБОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ У ВОЄННИЙ І ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД, ШЛЯХИ ЇХ УСУНЕННЯ
16.11.2022 18:05
ПОНЯТТЯ І ЗМІСТ ЕЛЕКТРОННИХ ДОКАЗІВ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ СУДОЧИНСТВІ
16.11.2022 17:50
ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ ТА ДЕРЖАВ АФРИКИ
16.11.2022 17:01
INTERNATIONAL EXPERIENCE OF USING MEDIATION TO RESOLVE CIVIL DISPUTES AND PROSPECTS FOR THE DEVELOPMENT OF THE MEDIATION INSTITUTE IN UKRAINE
16.11.2022 04:48




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше