:: LEX :: ДО ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗМІСТУ ПРАВООХОРОННОЇ ФУНКЦІЇ СУЧАСНОЇ ДЕРЖАВИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДО ХАРАКТЕРИСТИКИ ЗМІСТУ ПРАВООХОРОННОЇ ФУНКЦІЇ СУЧАСНОЇ ДЕРЖАВИ
 
03.03.2023 13:38
Автор: Макушев Петро Васильович, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри теорії та історії держави і права Університету митної справи та фінансів м. Дніпро, Україна
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]


Правоохоронну функцію сучасної держави можна впевнено віднести до головних функцій держави, яка реалізується у сфері внутрішніх справ держави. Правоохоронна функція реалізується законодавчою, виконавчою та судовою владою. До її особливостей слід віднести наступні: вона є самостійним напрямком державної діяльності та здійснюється в процесі правотворчої, правозастосовної та правоохоронної діяльності компетентними суб’єктами виключно на основі чинного законодавства та в межах, визначених ним [1, с. 104]; передбачає застосування державного примусу та реалізується в правоохоронній системі держави, елементами якої є мета та завдання правової охорони, об’єкти правової охорони, охоронні правові норми, суб’єкти правової охорони. Тобто, правоохоронна функція дуже тісно пов’язана із зобов’язаннями держави у сфері прав людини, і тому є дуже важливою, адже спрямована на охорону прав і свобод людини, їх захист, забезпечення правопорядку в державі. При цьому, правоохоронну функцію держави не слід ототожнювати з правоохоронними функціями державних органів. Функція держави - це основний напрямок її діяльності, яким забезпечується робота всього державного апарату і кожного окремого його органу. Функції ж окремого органу держави свідчать про соціальне призначення цього органу як особливої частини механізму держави. Вони виявляються і конкретизуються у компетенції державних органів, у закріплених за кожним органом правах і обов’язках. В Україні правоохоронна функція реалізується через правоохоронну, правозахисну діяльність та правосуддя. 

Правоохоронні функції державних органів пов’язані з боротьбою зі злочинністю та правопорушеннями, зумовлюють юридичну відповідальність у сфері публічного права. До них відносять такі функції: профілактичну (профілактика правопорушень, які зумовлюють юридичну відповідальність у сфері публічного права); захисну; охоронну (охорона громадського порядку, забезпечення громадської безпеки та власності); оперативно-розшукову; розслідування злочинів; розгляду справ про фінансові та адміністративні правопорушення [2, с. 45]. Практичний інтерес має саме правильне розуміння визначення поняття «правоохоронна діяльність» у вузькому розумінні. Поняття «правоохоронна діяльність» є як у юридичній науці, так і в законодавстві неоднозначним поняттям. Сьогодні як юридична наука, так і законодавець не виробили єдиного підходу до його розуміння. У наукових джерелах зміст поняття «правоохоронна діяльність» розкривається по-різному.

Таким чином, при з’ясуванні змісту поняття «правоохоронна діяльність» потрібно виходити з конкретних основних напрямків реалізації правоохоронної функції держави, які безпосередньо стосуються охорони і захисту прав, свобод та інтересів громадян, суспільства і держави від протиправних посягань. 

Список використаних джерел:

1. Хоміч Ю. Г. Правоохоронна функція сучасної демократичної держави : публічно-управлінський аспект. Дніпровський науковий часопис публічного управління, психології, права. 2021. Вип. 5. С. 103-107.

2. Дєточка А. Ю. Роль та значення принципів реалізації правоохоронної функції держави. Прикарпатський юридичний вісник. 2018. Вип. 2(5.1). С. 44-47.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДЕРЖАВНІ СУБ’ЄКТИ ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ В УКРАЇНІ
10.03.2023 09:12
ПРАВА ЛЮДИНИ ТА ПОКАРАННЯ ЗА КАТУВАННЯ
08.03.2023 21:07




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше