:: LEX :: ОСОБЛИВСТІ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ В УКРАЇНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВСТІ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ В УКРАЇНІ
 
09.03.2023 22:19
Автор: Діденко Артем Олександрович, студент ІV курсу Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Актуальність роботи. Питання захисту прав споживачів має велике значення в сучасних умовах розвитку суспільства. Зі збільшенням обсягів споживання товарів, побутових робіт та послуг постійно  з’являється необхідність регулювання їх відповідності вимогам якості та безпеки. Тому ростає роль держави у забезпеченні прав споживачів та створенні механізмів захисту споживачів. Знання норм права у сфері захисту прав споживачів дозволить уникнути непорозумінь, врегулювати їх або допоможе захистити свої права в рамках, визначеними чинним законодавством. Українське законодавство визначає основний документ, відповідно до якого регулюються відносини між споживачами товарів, робіт чи послуг і виробниками, виконавцями, продавцями та надавачами послуг, а також встановлюються права споживачів та визначаються механізми реалізації державного захисту їх прав. Таким нормативно-правовим актом є Закон України «Про захист прав споживачів». Окрім нього, законодавство про захист прав споживачів складається з Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України та інших нормативно-правових актів, що містять положення про захист прав споживачів. Проте, захист прав споживачів фінансових послуг, а також їх особливості визначаються відповідними законами. Наприклад, таким законом є Положення про здійснення Національним банком України нагляду за додержанням банками законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Спосіб захисту прав споживачів – це обрані особою-споживачем, права якої порушене, конкретні види вимог, з якими споживач може до уповноваженого органу для їх примусового задоволення, спрямованих на відновлення порушеного права або конкретний вид самостійних дій. Відповідно до українського законодавства, такі способи захисту передбачають єдину систему, яка включає: 

1) самозахист, правова основа якого була встановлена ст. 19 ЦКУ та статтями 8 і 9 Закону України «Про захист прав споживачів». Особа має право на самозахист свого цивільного права та права іншої особи від порушень і протиправних посягань.

2) громадський спосіб захисту прав. Відповідно до статті 24 Закону України «Про захист прав споживачів» право об'єднуватися у громадські організації споживачів (об'єднання споживачів) з метою захисту своїх законних прав та інтересів.

3) державний захист. держава забезпечує споживачам захист  прав, надає можливість вільного вибору продукції, здобуття знань і кваліфікації, необхідних для прийняття самостійних рішень під час придбання та використання продукції відповідно до їх потреб.

 4) судовий спосіб захисту прав споживачів, має значення за умов, коли попередні способи захисту прав не є достатньо ефективними, рішення судових органів мають більшу юридичну силу, ніж рішення інших державних органів.

.Отже, законодавство України закріплює такі способи захисту прав споживачів: самозахист, за допомогою громадських організацій споживачів державний захист, а також судовий спосіб. Споживач самостійно обирає способи, за допомогою яких він хоче захистити свої порушені права.

Література:

1. Дем’янець С. М. Правове врегулювання захисту прав споживачів: Міністерство юстиції України. URL: https://minjust.gov.ua/m/str_8244

__________________________________


Науковий керівник: Голобородько Наталія Володимирівна, викладач юридичних дисциплін вищої категорії Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРИНЦИПИ ТРУДОВОГО ПРАВА
09.03.2023 22:25
ПРАВОВА ПРИРОДА ІНСТИТУТУ ДЕЛІКТНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПУБЛІЧНИХ СУБ’ЄКТІВ
08.03.2023 19:41
СУД ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: СИСТЕМА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ
06.03.2023 11:19




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше