:: LEX :: ЗАСТОСУВАННЯ СУДОВОЇ ФОТОГРАФІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЗАСТОСУВАННЯ СУДОВОЇ ФОТОГРАФІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
 
08.12.2023 14:12
Автор: Федоренко Дарья Віталіївна, здобувачка вищої освіти, 4 курсу, юридичного факультету, Національний університет «Чернігівська політехніка»; Осипенко Іван Петрович, старший викладач, Національний університет «Чернігівська політехніка»
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Криміналістика, як наука, утворює цілісну систему різноманітних наукових знань з метою забезпечення якісного та оперативного розкриття і розслідування кримінальних правопорушень та встановлення правди у кожному кримінальному провадженні. Техніко-криміналістичні засоби та методи широко використовуються не лише в криміналістиці, а й в суміжних галузях, таких як оперативно-розшукова, судова, прокурорська та експертна діяльність.

З урахуванням наукового прогресу, що постійно розвивається, виникає питання щодо ефективності використання техніко-криміналістичних засобів та методів, розроблених у минулому столітті. Це пов'язано із тим, що правопорушники все частіше використовують наукові досягнення при вчиненні кримінальних правопорушень [1, c.44].

На сьогоднішній день використання новітніх технологій стає особливо актуальним, хоча деякі з них, наприклад, оптографія, були розроблені ще в XIX столітті.

Судова фотографія, яка є галуззю криміналістичної техніки, представляє собою систему наукових положень, технічних засобів та методів зйомки для фіксації криміналістичних об'єктів з метою розкриття та розслідування кримінальних правопорушень. Фотографія використовується для фіксації слідів, об'єктів та місць подій, а також для дослідження речових доказів. Порівняно з іншими методами фіксації, фотографія забезпечує вищий рівень точності, повноти та наочності [2].

Судова фотографія використовується під час проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій згідно з Кримінально-процесуальним законом. Вона є ефективним засобом наочної фіксації обстановки, в якій здійснюються слідчі дії, оперативно-розшукові заходи та експертні дослідження. Фотографія є надійним методом закарбування слідів правопорушень, об'єктів та матеріальних доказів, сприяючи об'єктивізації доказування.

Використання фотографічної зйомки в розслідуванні кримінальних правопорушень мотивоване наступними факторами:

• Надає можливість максимально точно зафіксувати об’єкт, його стан та ознаки.

• Забезпечує оперативну фіксацію різних об’єктів.

• Забезпечує адекватне уявлення про зображений на фотознімку об’єкт; фотографічне зображення володіє властивістю наочності й документальності.

• Відкриває можливість отримання деталей, слідів чи ознак, які можуть бути слабковидимими або невидимими.

Результати фотозйомки ефективно використовуються під час розслідування різноманітних видів кримінальних правопорушень, при проведенні слідчих (розшукових) дій (огляд місця події, слідчий огляд документів, обшуку, пред’явлення для впізнання, відтворення обстановки і обставин події тощо), у експертних дослідженнях та оперативно-розшуковій діяльності [3, c.118].

Важливо зауважити, що фотографічний метод фіксації не завдає шкоди стану матеріальних об’єктів або слідів. У деяких випадках вона дозволяє заповнити прогалини в описі фактів у протоколах слідчого огляду, виявити слабковидимі або невидимі деталі чи ознаки об’єкта. Завдяки ілюстративності та наочності фотографія може застосовуватися для попередження кримінальних правопорушень, пошуку зниклих осіб та злочинців.

Таким чином, щодо судової фотографії, важливо відзначити, що вона широко використовується у криміналістиці при проведенні слідчих (розшукових) дій. З розвитком технологій почалося впровадження нових методів судової фотографії, серед яких перспективними є методи сферичних панорам та 3D сканування. 

Окрім цього, отримують широке застосування 3D принтери та інші допоміжні пристрої, мета яких полягає в достовірному відтворенні всіх об’єктів та обставин. Усі ці інноваційні методи значно розширюють можливості судової фотографії для ефективного використання у сфері правосуддя та розслідування кримінальних правопорушень.

Література: 

1. Постика І. В. Судова (криміналістична) фотографія: теорія і практика: монографія. Одеса: Юрид. літ., 2002. 296 с. 

2. Поняття судової фотографії та відеозапису, їх значення та процесуальне оформлення застосування у розслідуванні. URL: https://studies.in.ua/kryminalistyka-shaprgalky/3607-ponyattya-sudovoyi-fotografyi-ta-vdeozapisu-yih-znachennya-ta-procesualne-oformlennya-zastosuvannya-u-rozslduvann.html 

3. Семенов В. В. Використання новітніх технологій та досягнень науки й техніки в кримінальному провадженні. Криминалистика и судебная экспертиза: міжвідом. наук.-метод. зб. М-во юстиції України. Київ. 2015. Вип. 60. С. 117–125.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДЕЯКІ ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ СУДОВОЇ ЕКСПЕРТИЗИ В УКРАЇНІ
30.11.2023 20:12
ДОЦІЛЬНІСТЬ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ В НАЦІОНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ ПОЛОЖЕНЬ ДИРЕКТИВИ 2011/24/ЄС ВІД 09.03.2011 р. ПРО ЗАСТОСУВАННЯ ПРАВ ПАЦІЄНТІВ НА ТРАНСКОРДОННІ ПОСЛУГИ В ГАЛУЗІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
08.12.2023 14:39
ВИЗНАЧЕННЯ ПРЕДМЕТА ТА ОБ’ЄКТА НЕСАНКЦІОНОВАНОГО ВТРУЧАННЯ В РОБОТУ ІНФОРМАЦІЙНИХ (АВТОМАТИЗОВАНИХ), ЕЛЕКТРОННИХ, ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМ, ЕЛЕКТРОННИХ КОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖ (ст.ст.361, 361-1 КК УКРАЇНИ)
08.12.2023 14:33
АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПОКАРАННЯ ЗА КАТУВАННЯ
08.12.2023 14:27
КРИМІНАЛЬНЕ ПРАВО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ. ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ І ПОЛІТИКА ЩОДО ОКРЕМИХ ЗЛОЧИНІВ. ЧИМ ВІДРІЗНЯЄТЬСЯ ВІД МІЖНАРОДНОГО ТА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА
08.12.2023 13:22




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше