:: LEX :: НАУКОВІ ПОГЛЯДИ Ч. БЕККАРІА, ВИКЛАДЕНІ У ПРАЦІ «ПРО ЗЛОЧИНИ ТА ПОКАРАННЯ»
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

НАУКОВІ ПОГЛЯДИ Ч. БЕККАРІА, ВИКЛАДЕНІ У ПРАЦІ «ПРО ЗЛОЧИНИ ТА ПОКАРАННЯ»
 
08.02.2024 12:28
Автор: Толкач Анжеліка Миколаївна, старший викладач кафедри кримінології та правосуддя, Національний університет «Чернігівська політехніка»
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]


Актуальність теми. Побачити народження нового способу мислення і світовідчуття, вловити мить, коли елементи нового стають частиною культури і починають змінювати і перетворювати її – ось, мабуть те, що є важливим для кожного дослідника. Подібним феноменом, пов’язаним з народженням нового ідеалу і його поширенням по всій Європі у ХVІІІ ст., стала праця Чезаре Беккаріа «Про злочини та покарання». Він заслужено вважається реформатором тоді існуючого кримінального права, кримінального процесу та кримінології, адже після виходу у світ даної роботи багато законодавців почали реформувати норми законодавства, оскільки будь-яке суспільство вимагає змін і всі ці зміни були чітко викладені та обґрунтовані правником.

Метою дослідження є аналіз наукових поглядів Ч. Беккаріа, викладених у праці «Про злочини та покарання».

Робота Ч. Беккаріа «Про злочини та покарання» була опублікована 1764 р., і була десятки разів видана, перекладена і перевидана як в Італії, так і за її межами. Оригінальність бачення мислителя, його новітні наукові погляди набули нечуваної популярності і вважалися реформаторськими у той час. Праця Ч. Беккаріа складається із 46 параграфів, серед яких були наступні: походження покарань; право покарання; тлумачення законів; співрозмірність між злочинами і покараннями; мета покарань; про тортури; насилля; м’якість покарань; про науки; про смертну кару; як попереджати злочини; влада; виховання; про помилування.

Із цього переліку можна побачити, що перелік питань, які розглядає автор у своїй праці, є надзвичайно широким, енциклопедичним. Ідеї Беккаріа мали значний резонанс не лише у науковій сфері. Більшість монархів прагнули реалізувати їх на практиці. У певній мірі ідеї Беккаріа були реалізовані у Французькому кримінальному кодексі 1791 р.

Ч. Беккаріа у своїй праці пропонує провести реформу кримінального права, чітко та аргументовано дає рекомендації законодавцю. Він прагнув досягнення більшого щастя для більшої кількості людей; відстоює справедливі та точні кримінальні закони, протестує проти таємного кримінального судочинства і проти занадто жорстоких покарань. Ч. Беккаріа вимагав відмовитись від права віднімати життя людей через смертну кару. Суворість покарання повинна залежати від тяжкості злочину: «Справжнім мірилом злочинів є шкода, заподіяно ними суспільству. Це одна з тих очевидних істин для пізнання якої не потрібно ні квадрантів, ні телескопів і яка доступна будь-якому пересічному розуму» [1, с. 89].

У книзі також розглядається широке коло проблем соціально-правового характеру, що супроводжуються глибоким аналізом, узагальненнями та висновками філософсько-етичного і правового характеру. Однак все ж основна увага приділяється проблемам злочинів і покарань, кримінальній юстиції та кримінального правосуддя [2, с. 232]. В своїй праці італійський філософ прагнув обґрунтувати реформи в законодавстві та в самому судовому процесі, Він виступав за обмеження феодального свавілля та судового беззаконня, а також в цілому виступав проти жорстокості та деспотизму. Саме тому його називають представником гуманізму та демократичних принципів [3, с. 3].

Головними принципами кримінально-правових поглядів Ч. Беккаріа є принципи законності, гуманізму і справедливості. В основу філософської кримінально-правової парадигми Ч. Беккаріа щодо принципу законності покладена теорія Ш. Л. Монтеск’є стосовно поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову. Ці влади, в його баченні, не повинні ніколи здійснюватися одними і тими ж державними органами.

Вся діяльність державних органів щодо здійснення кримінального правосуддя має ґрунтуватися виключно на законі, що дасть змогу ефективно протидіяти жахливим зловживанням, характерним для феодального середньовіччя, які «ставлять підсудного в залежність від пристрастей і слабостей судді, від його ставлення до потерпілого». Інтереси окремої людини підпорядковуються загальному благові, що дасть змогу реалізувати один з головних постулатів Ч. Беккаріа: можливо більше щастя для можливо більшої кількості людей [4, с. 39].

Будучи послідовним противником судового свавілля, Ч. Беккаріа наголошував на тому, що виключно закони можуть встановлювати діяння, які є злочинами, і визначати види і розміри (строки) покарань. Вирішення цих питань ні в якому разі, під жодним приводом, не повинне належати до компетенції судді. Суддям, при здійсненні кримінального правосуддя, слід керуватися буквою закону, а не його духом, бо це ставить в залежність підсудного не від волі суверена (монарха), а від пристрастей і слабкостей суддів. 

На погляд Ч. Беккаріа, якщо тлумачення законів - зло, то їх темність, неясність, що зумовлюють необхідність їх тлумачення, є не меншим злом. Чим більше буде людей, котрі розуміють і читають «священну книгу законів», тим менше буде злочинів, оскільки цілком очевидно, що неосвіченість і відсутність ясної уяви про покарання сприяє необмеженості пристрастей [5, с. 102].

Стосовно поняття злочину Ч. Беккаріа займав однозначну позицію: кримінальному переслідуванню підлягають лише діяння людей, а не їх слова. Класифікація злочинів, згідно з принципом пріоритетності загального блага, виглядає складають злочини, що являють собою протиправні дії чи утримання від дій, які закон заборонив громадянину з огляду так, що найбільш небезпечними злочинами, на погляд правника, є злочини, котрі загрожують «знищенню безпосередньо самого суспільства чи того, хто це суспільство уособлює». Далі йдуть посягання на особисту безпеку громадян, їх майно чи гідність. В їх числі посягання на життя та свободу громадян є найтяжчими серед цих злочинів. До цього ж ряду віднесені вбивства та крадіжки. Третю групу на те, що ці діяння являють собою загрозу для суспільного блага [6, с. 3].

Дуже ясною була позиція Ч. Беккаріа щодо покарання: по –перше співрозмірність покарання вчиненому злочинові. Покарання має відповідати тяжкості вчиненого злочину, виходячи з загальної користі для суспільства. Тому, вважав він, необхідно виробити чітку загальну «драбину злочинів і покарань» – умовний каталог, шкалу злочинів і покарань на основі принципу тяжкості вчинюваних злочинів. Тим самим обґрунтовувалася ідея диференціації та індивідуалізації покарання.

На його думку, доцільним є застосування таких покарань: 1) рабська праця на суспільство, яка повинна призначатися за крадіжку; 2) у випадку, коли крадіжка супроводжувалась насильством – додатково тілесні покарання; 3) ганьбування, громадський осуд (за особисті образи); 4) удари палицею, тримання в кайданах, куди закривати засудженого на пожиттєве рабство (за найбільш тяжкі злочини); 5) вигнання (щодо осіб підозрюваних у вчиненні особливо тяжких злочинів, вину яких повністю не доведено).

Ч. Беккаріа заперечував смертну кару як несправедливий, даремний і безглуздий вид покарання, вважаючи, що це війна держави з громадянином. Вона не є і не може бути правом. Він палко закликав європейських монархів негайно скасувати смертну кару [7, с. 222].

По-друге, негайність покарання. Покарання має призначатися якнайшвидше після вчинення злочину. Чим швидше настає покарання за вчинений злочин і чим ближче воно до нього, тим справедливішим і ефективнішим воно буде. По-третє, суворість покарання повинна відповідати рівневі розвитку нації. Не повинні допускатися надмірно суворі, жорстокі покарання. По-четверте, він відстоював принцип рівності покарання для  всіх без винятку громадян, незалежно від їх соціального стану. По-п’яте, ним чітко була сформульована мета покарання: спеціальне та загальне попередження вчинення злочинів. По-шосте, важливе значення має попередження вчинення злочинів поряд із застосуванням кримінально-правових засобів проти злочинності. У цьому зв’язку слід обмежити кількість діянь, які визнаються караними кримінальним законом [8, с. 179].

Прогресивною позицією Ч. Беккаріа було те, що він розумів, що поширенню злочинності може ефективно протидіяти просвітницька та виховна діяльність. Знання та повага громадян до кримінального закону – важлива запорука протидії поширенню злочинності. Крім цього, кримінальний закон в  цивілізованому суспільстві має ґрунтуватися, черпати свою силу з норм моралі, відповідати природі людини [4, с. 42].

Висновки. Підбиваючи підсумки можна з упевненістю зазначити, що кримінально-правові погляди Ч. Беккаріа справили значний вплив на розвиток світової кримінально-правової думки, а його ідеї знайшли відображення і в чинних ККУ, КПК України та інших європейських кодексах.

До ефективних засобів боротьби зі злочинністю науковець відносив: якість, чіткість, зрозумілість і доступність законів; публічність і неминучість покарання; подолання сваволі в діяльності влади;  виховання у людей поваги до закону замість страху перед владою.

Наукова спадщина Ч. Беккаріа має фундаментальне значення для формування доктрини сучасної кримінальної процесуальної політики України. А його знаменита теорема, яка вимагає, «…щоб покарання не було насильством одного чи багатьох над окремим громадянином, воно повинне неодмінно бути публічним, негайним, необхідним, найменшим з можливих за даних умов, домірним злочину, встановленим в законах» навіть через два століття не втратила своєї актуальності. 

Література:

1. Беккариа Ч. О преступлениях и наказаниях: пер. с итал. М. Ісаєва  К.: Ін Юре. 2014. 240 с.

2. Панов М.І. Чезаре Беккаріа і його славнозвісний трактат «Про злочини та покарання» (до 250-річчя опублікування). Право України. 2014. № 9. С. 226-244.

3. Максименко В.В. Погляди Чезаре Беккаріа в порівнянні з національним законодавством. Наука онлайн. 2020. №3. С. 1-15.

4. Грищук В.К. Кримінально-правові погляди Чезаре Беккаріа: злочин і покарання. Про злочини та покарання: еволюція кримінально-правової доктрини: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої 250-річчю трактату Чезаре Беккаріа. Одеса: Юрид. л-ра, 2014. С. 38-43.

5. Кононов І. Ф. Чезаре Беккаріа як теоретик справедливості. Еволюція уявлень про злочини і покарання у суспільно-правовій думці (до 250-річчя праці Чезаре Беккаріа «Про злочини та покарання»): зб. наук.-практ. матеріалів. Харків: Золота миля, 2014. 260 с.

6. Мельничук Н.Ю. Поняття «злочин» та «покарання» у трактування Чезаре Беккаріа в контексті ідей просвітництва. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. 2008. № 3. С. 1-10.

7. Ющик О.І. Основні концепції покарання Чезаре Беккаріа. Про злочини та покарання: еволюція кримінально-правової доктрини: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої 250-річчю трактату Чезаре Беккаріа. Одеса: Юрид. л-ра, 2014. С. 220-224.

8. Загурський О.Б. Вплив наукових поглядів Чезаре Беккаріа на формування кримінальної процесуальної політики Європи. Про злочини та покарання: еволюція кримінально-правової доктрини: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої 250-річчю трактату Чезаре Беккаріа. Одеса: Юрид. л-ра, 2014. С. 177-180.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД – КЛЮЧОВЕ ПОНЯТТЯ В КРИМІНАЛІСТИЧНІЙ ХАРАКТЕРИСТИЦІ ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЗАКОННІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ТА ІНШИХ ВІЙСЬКОВИХ ФОРМУВАНЬ
30.01.2024 13:31
МЕТОДИ ПІЗНАННЯ ОРГАНІЗОВАНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ У ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ ЯК ЗАГРОЗИ ДЕРЖАВНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ
14.02.2024 14:06




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше