:: LEX :: МЕТОДИ ПІЗНАННЯ ОРГАНІЗОВАНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ У ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ ЯК ЗАГРОЗИ ДЕРЖАВНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МЕТОДИ ПІЗНАННЯ ОРГАНІЗОВАНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ У ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ ЯК ЗАГРОЗИ ДЕРЖАВНІЙ БЕЗПЕЦІ УКРАЇНИ
 
14.02.2024 14:06
Автор: Андросович Любов Григорівна, старший викладач кафедри кримінального процесу та криміналістики, Навчально-науковий гуманітарний інститут Національної академії Служби безпеки України
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]


На сьогоднішній день у юридичній доктрині немає єдиного, загальновизнаного бачення на поняття організованої злочинності у фінансовій системі, як кримінологічного явища. Для того щоб дослідити категорію «організована злочинність у фінансовій системі», необхідно розглянути складові елементи даної категорії: організована злочинність і злочинність у фінансовій системі. Організована злочинність у більшості випадків розглядається, як історично зумовлена частина злочинності, як негативне соціальне явище, що самовідтворюється та виражається в злочинній діяльності організованих злочинних груп (злочинних угрупувань), яка характеризується ієрархічно структурованою тіньовою економікою. Дане негативне соціальне явище охоплює широке коло протиправної діяльності, і тому під час її дослідження слід застосовувати методологічні засади пізнання.

Деякі з аспектів методів пізнання організованої злочинності з кримінологічних позицій в наукових працях розглядали такі вітчизняні вчені, як І. Г. Богатирьова, Г. П. Жаровська, А. П. Закалюк, Т. В. Мельничук, В. Ф. Оболонцев, О. Ю. Шостко та ін.

Методологія – це аксіоматичні засади наукового світорозуміння, відповідно до яких розкриваються теорії походження, цілі та механізми функціонування явищ [1, с. 48].  

У кримінологічній науці методологія включає в себе систему конкретних способів, прийомів, засобів збору, обробки, аналізу та оцінки інформації про злочинність, її причини та умови, особи злочинця, заходи боротьби зі злочинністю, методи кримінологічного прогнозування її розвитку та планування заходів боротьби з нею, а також реалізацію рекомендацій щодо вдосконалення практики запобігання злочинам та можливостям оцінки ефективності цієї діяльності [2, с. 72].

Нам імпонує думка Г. П. Жаровської, яка вважає, що «основним методом дослідження організованої злочинності є історичний метод, оскільки саме він передбачає розгляд об’єктивного процесу розвитку об’єкта, реальної його історії з усіма поворотами й особливостями. Це є певним способом відтворення в мисленні історичного процесу становлення організованої злочинності» [3, с. 124].

Особливе місце в кримінологічних дослідженнях організованої злочинності займають конкретно-соціологічні методи, тобто методи вивчення соціальних явищ в їх конкретному прояві в конкретних умовах місця і часу. Цей комплекс методів включає такі критерії:

- вивчення документів;

- спостереження (внутрішнє та зовнішнє);

- експеримент.

Досліджуючи організовану злочинність у фінансовій системі, слід мати на увазі, що учасники організованих злочинних угруповань характеризуються сукупністю взаємопов'язаних сфер і ланок фінансових відносин, багатоступеневою системою управління, високим рівнем конспірації та захисту за допомогою корупційних зв'язків.

Аналізуючи різні думки вчених з даного питання, можемо зазначити, що під час дослідження організованої злочинності у фінансовій системі слід використовувати такі методи пізнання: 

1. Сходження від абстрактного до конкретного. Цей метод пізнання передбачає певний рівень теоретичної бази досліджуваного, висування гіпотез, використання теоретичних понять та уявлень, абстрактне мислення.

2. Гіпотеза. Даний напрямок методологічного дослідження проводить пошук, акцентує увагу на учасників організованих злочинних угруповань, на тих чи інших моментах їх злочинної дійсності, дозволяє цілеспрямовано вести вивчення.

3. Системно-структурний аналіз. Нині все частіше говорять про системний рух, який включає поряд із системним підходом загальну теорію систем, системний аналіз, філософське осмислення системності світу тощо.

4. Історичний метод; порівняння. Направлений на вивчення організованої злочинності у фінансовій системі в історичному розрізі.

5. Динамічні та статистичні методи. Даний метод допомагає порівнювати організовану злочинність у фінансовій системі у різних державах, у різних регіонах держави, кримінальних осіб різної статі, віку, соціального становища тощо.

Від використовуваних методів залежать результати досліджень, глибина проникнення закономірності злочинності та її детермінації. Надійна методика необхідна і при вирішенні проблем організації боротьби зі злочинністю, оцінки ефективності вживаних запобіжних, правоохоронних та інших заходів.

Отже методичний підхід до вивчення організованої злочинності у фінансовій системі як соціального явища не відкидає, наприклад, причинно-наслідкового пояснення конкретного злочину чи його групи, а доповнює кримінологічне досліджень, наповнює її новим змістом. У різних підходів різні завдання та, відповідно, різні методи їх вирішення.

Необхідно також підкреслити, що методологічне дослідження організованої злочинності у фінансовій системі допоможе визначити загрози національній безпеці й запропонувати засоби їх нейтралізації. Поза як проблема коректної й адекватної ідентифікації загроз національній безпеці України, визначення джерел загроз, сфери їх походження, масштабів їх можливих наслідків і є одним з головних завдань кримінологічного дослідження.

Література:

1. Оболенцев В. Ф. О 21 Базові засади системного аналізу злочинності та віктимізації в Україні : монографія. Х.: Юрайт, 2016. 116 с.

2. Кримінологія: академічний підручник / Богатирьов І. Г., Джужа О. М., Топчій В. В. та ін.: за заг. ред. І. Г. Богатирьова. Чернівці: Технодрук, 2020. 336 с.

3. Жаровська Г. П. Транснаціональна організована злочинність в Україні: феномен, детермінація, протидія : моног. Чернівці: Чернівец. нац. ун-т, 2018. 568 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД – КЛЮЧОВЕ ПОНЯТТЯ В КРИМІНАЛІСТИЧНІЙ ХАРАКТЕРИСТИЦІ ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЗАКОННІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ТА ІНШИХ ВІЙСЬКОВИХ ФОРМУВАНЬ
30.01.2024 13:31
НАУКОВІ ПОГЛЯДИ Ч. БЕККАРІА, ВИКЛАДЕНІ У ПРАЦІ «ПРО ЗЛОЧИНИ ТА ПОКАРАННЯ»
08.02.2024 12:28




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше