:: LEX :: МОВНЕ ПИТАННЯ: УКРАЇНСЬКА МОВА ЯК БАЗОВИЙ СИСТЕМО УТВОРЮВАЛЬНИЙ ЕЛЕМЕНТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДЯНСЬКОЇ НАЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

МОВНЕ ПИТАННЯ: УКРАЇНСЬКА МОВА ЯК БАЗОВИЙ СИСТЕМО УТВОРЮВАЛЬНИЙ ЕЛЕМЕНТ УКРАЇНСЬКОЇ ГРОМАДЯНСЬКОЇ НАЦІЇ
 
27.05.2019 18:35
Автор: Співак Ірина Вікторівна, старший викладач кафедри господарського та адміністративного права, факультет соціології і права Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського"
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]

Від початку часів “ мовне “ питання було одним з найболючіших. На початку ХХI століття ( в епоху інформаційних технологій ) “ мовні “ проблеми також посідають чільне місце у державотворенні багатьох країн. Не оминули ці проблеми й Україну у зв’язку з тотальним зрусифікуванням її населення протягом декількох століть поспіль. 

Початки “мовної” проблеми в Україні слід шукати за часів Російської імперії, в якій значний вплив на мовну політику мав фактор допущення шляхти до державної служби (важливими критеріями відбору були освіченість та обов’язкове володіння російською мовою). На думку Є.Чикаленка, намагання зробити російськомовними всіх підданих походили від чиновників, які були вимушені служити на Кавказі, в Польщі, Литві та Україні[1, с.5]. Вбачаються певні аналогії з ситуацією на теренах СРСР та (до певної міри) і на теренах сучасної України. А історик Рікарда Вульпіус вважала, що вирішальну роль у запровадженні жорстких заходів щодо української мови відіграла можливість появи українського перекладу Біблії Пилипа Морачевського, який би одразу відлучив від російської мови переважну більшість українського населення[2, с.200].

Вбачається, що українська мова, як важливий засіб національної само ідентифікації, була неприйнятною через побоювання високопосадовців Російської імперії ( не безпідставне ) щодо потенційної автономізації України. Так, Київський генерал-губернатор М.М.Анненков,позабувши навіть про “цивілізаційну місію” Російської імперії , зауважив у березні 1863 року, що українофіли, “опираясь на отдельность языка, станут притязать на автономность Малороссии”[3, с.192].

На цьому тлі не дивним є ухвалення в 1863 році Валуєвського циркуляру про заборону давати цензурний дозвіл на друк української духовної та популярної освітньої  літератури: “ніякої окремої малоросійської мови не було і бути не може” [4, с.188].

Валуєвський циркуляр, ще більш суворий Емський указ 1876 року про заборону друкування та ввезення з-за кордону будь-якої україномовної літератури, а також подальші утиски української мови ( зокрема Директива Колегії Міносвіти УРСР “Про вдосконалення вивчення російської мови в українських школах ) вже на теренах Радянського Союзу (незважаючи на постійні посилання на рівність всіх мов) призвели до домінування  російської мови у багатьох сферах суспільного життя України, Домінуюча позиція російської мови ( особливо на Сході нашої країни ) як головної мови пострадянської комунікації стала  одним з чинників колобораціонізму та інструментом ведення Російською Федерацією гібридної війни проти України, загрози національній безпеці України.

Оскільки “ високою метою “ кожної держави ( за визначенням Венеційської комісії ) є прагнення зміцнити позиції державної мови, то пріоритетом мовної політики в Україні є утвердження і розвиток української мови як державної.

Невід’ємна складова національної ідеї -  мова ( закріплена як державна ) є важливим чинником формування політичної нації, адже давньослов’янською “язык” використовувалось також і в значенні “народ” [5, с. 550-551]. Саме тому, як небезпідставно доводив В.Гаврилишин, більшість країн досягла прогресу завдяки тому, що були “культурно, мовно однорідні”[6. с.134]. 

Потреба у використанні єдиної державної мови не піддається сумніву більшістю громадян України, які усвідомлюють актуальність вислову Гая Саллюстія Кріспа: “малі держави ростуть завдяки згоді, а великі руйнуються від незгоди” [7; 36].

Концепцією державної політики, схваленої Указом Президента України від 15 лютого 2010 р. № 161/ 2010 р. декларується, що мовна політика посідає чільне місце в системі державних пріоритетів, оскільки її стратегічним завданням є забезпечення неухильного додержання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування української мови як державної у всіх сферах суспільного життя на всій території України, вільного розвитку, використання та захисту мов національних меншин [8].

Правовою базою реалізації державної мовної політики  в Україні є Конституція України, Рішення Конституційного Суду України № 10-рп/ 1999 від 14.12.1999 р. щодо застосування державної мови органами державної влади, органами місцевого самоврядування та використання її в навчальному процесі в навчальних закладах України; Закон України “ Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин “ № 802 - IV від 15 травня 2003 р.,Рішення Конституційного Суду України № 2-р/ 2018 від 28.02.2018р. щодо відповідності Конституції України Закону України “ Про засади державної мовної політики “ від 3 липня 2012р. № 5029-VI (зі змінами), а також Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної ” № 2704 від 25 квітня 2019р.

Статтею 10 Конституції України 1996 р. проголошено: “Державною мовою в Україні є українська мова ”, “держава забезпечує …функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України ” .

У рішенні Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення статті 10 Конституції України подано визначення державної мови: “Під державною (офіційною) мовою розуміється мова, якій державою надано правовий статус обов’язкового спілкування у публічних сферах суспільного життя ” [9].

Зазначеним Рішенням доведена обґрунтованість підстав надання статусу державної саме українській мові, а спроба надати статус державної мови іншій мові є політикою,спрямованою на знищення Української держави.

Конституційний Суд України дійшов висновку, що відповідно до положень Конституції України українська мова як державна є обов’язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, визначених законом.

Прийняття Закону України “Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин ” № 802 - IV від 15.05. 2003 р. [10] ще більше загострило мовну проблему з огляду на те, що мовна проблема в Україні має постколоніальний характер.

Ратифікація Україною Європейської хартії регіональних мов або мов меншин (далі – Європейська мовна хартія), мала катастрофічні наслідки на Півдні та Сході України, де місцеві органи влади, спираючись на Закон, надавали російській мові статусу “ офіційної “, “регіональної ”, значно звузили сферу вживання української мови, а стан тавро-румейської (мови маріупольських греків) або урумської (греко-татарської) не покращився.  Наполягання на тому, що “офіційна мова” та “державна мова” не є тотожними (хоч це і не так, абсолютно тотожні) і  спекулятивне  застосування терміну “офіційна мова” щодо російської мови (з метою підняти статус останньої до рівня державної) призвели до “відкочування” української мови в усіх сферах суспільно-політичного життя України на “старі позиції” (навіть порівняно з початком 90-х років), хоча, з огляду на один з базових принципів преамбули Європейської мовної хартії, будь-яка мова меншин не повинна завдавати шкоди офіційній мові держави [11].

Крім того, дедалі більше українських фахівців вважають, що переклад є не коректним і назва зазначеного документа має звучати: Європейська хартія регіональних або міноритарних мов. А, отже, Європейська мовна хартія покликана сприяти розвитку мов, які є під загрозою вимирання (як зазначено в її преамбулі), а не захищає національну меншину.

Європейська хартія регіональних та міноритарних мов, на думку професора Фрайбурзького університету Ю. Бестерс-Дільгер, застосовується в Україні не зовсім коректно. Адже положення Хартії застосовуються до російської мови (відповідно до Закону України “Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин ”від 2003 р.) – мови, якою говорить половина громадян України. З огляду на те, що російська мова не є міноритарною (хоча росіяни є меншиною в Україні), вона  не може бути  частиною Європейської мовної хартії. 

“Мовне питання” є важливим не тільки для ідентифікації, але й для стратегічного розвитку будь-якої країни. Невипадково, під тиском Французької академії, занепокоєною поступовим збільшенням використання англійської мови у всіх сферах життя Франції, Французькою Республікою було прийнято Закон “Про використання французької мови” № 94-665 від 04.08.1994р., статтею 1 якого визначається, що відповідно до Конституції мова Республіки, французька мова, є основоположним елементом особистості та спадщиною Франції, а також мовою освіти, праці, торгівлі та служби суспільного призначення [12]. 

На основі Європейської хартії було ухвалено Закон України “Про засади державної мовної політики” від 2012р., яким (незважаючи на положення преамбули щодо надання великого значення зміцненню статусу державної – української мови), на жаль, цей статус української мови було знівельовано.

28 лютого 2018 року Рішенням Конституційного Суду України № 2-р/ 2018  зазначений Закон був визнаний таким, що не відповідає Конституції України (неконституційним). В умовах, відсутності в Україні жодного чинного  закону, що регулює мовне питання, утворився небезпечний вакуум.

З огляду на те, що мова є важливим інструментом соціальної організації., держава зобов’язана забезпечити всім громадян ( і представникам національних меншин) доступ до важливої інформації (надзвичайної ситуації, прав споживачів тощо).

Відповідно до ст.57 Конституції України кожному гарантується знати свої права та обов’язки, а закони та інші нормативно-правові акти, що визначають права і обов’язки громадян, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом, не є чинними. Отже, гарантування громадянам доступу до положень нормативно-правових актів (без перекручень та неточностей) є можливим лише за умови забезпечення державою здатності громадян знайомитись із цими положеннями в оригіналі.

В цьому сенсі інструментальна функція мовного коду, що є доступним всім громадянам  країни, стає важливим консолідуючим фактором.

Нарешті, врахувавши досвід мовних законопроектів за весь період  незалежності України, та досвід європейських держав, 25 квітня 2019р. було прийнято Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яким державний статус української мови є невіддільним елементом конституційного ладу України як унітарної держави та передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, визначених Законом.

Література:

1.Чикаленко Є. Розмова про мову. – Петроград,1917. – С. 5

2. Вульпиус Р. Языковая политика в Российской империи и украинский перевод Библии (1860-19060//Ab imperio. – 2005. - № 2. – С. 200

3. Савченко Ф. Заборона Українства. 1876р. – Харків; Київ,1930. – 414 с.

4. Сарбей В.Г. Національне відродження України//Україна крізь віки. - Т.9. – Київ: Альтернативи,1999. – с.1-336

5. Фасмер М. Этимологический словарь русского языка в 4-х т. –Т.4. / пер. с неи. и доп. О.Н.Трубачова. – 2-е  изд. – И.: Прогресс,1987. – 864 с.

6. Гаврилишин В. Нерівнобедрений трикутник, або про ідею слов’янського союзу// Віче. - № 5. – с. 132-138

7. Цымбалюк Ю., Краковецкая Г. Крылатые латинские выражения. – Киев, 1976. – 191 с.

8. Концепція державної мовної політики. – URL: http:// zfkon3.rada.gov.ua/laws/ show/151/2010

9. Рішення Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення статті Конституції України. - [Электронный ресурс] - Режим доступа: http: // zacon.rada.gov.ua.v010p710-99



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЦІЛІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВСТУПУ УКРАЇНИ В ЄВРОПЕЙСЬКИЙ СОЮЗ
29.05.2019 12:30
ОСОБЛИВОСТІ ОПОДАТКУВАННЯ АДВОКАТІВ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ЗА ТРУДОВИМИ ДОГОВОРАМИ
27.05.2019 12:02
ОСНОВНІ АСПЕКТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ СПІВПРАЦІ УКРАЇНА - НАТО
21.05.2019 19:25
ЗАРОДЖЕННЯ ІНСТИТУТУ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ
14.06.2019 12:11
ДЕЯКІ ПИТАННЯ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ В АГРОПРОМИСЛОВОМУ КОМПЛЕКСІ
13.06.2019 12:53
CПІР ЩОДО ПРОХОДЖЕННЯ ПУБЛІЧНОЇ СЛУЖБИ ЯК РІЗНОВИД ПУБЛІЧНО-ПРАВОВОГО СПОРУ
12.06.2019 17:37
РЕФОРМА ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ
10.06.2019 15:19
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПЕРЕМІЩЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ НА ЄВРОПЕЙСЬКИХ НОМЕРАХ: НАЦІОНАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО ТА МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ
06.06.2019 15:17




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше