:: LEX :: СУБ’ЄКТНИЙ АСПЕКТ ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ ЯК НЕВІД’ЄМНА СКЛАДОВА ВИБОРЧИХ СПОРІВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СУБ’ЄКТНИЙ АСПЕКТ ВИБОРЧОГО ПРОЦЕСУ ЯК НЕВІД’ЄМНА СКЛАДОВА ВИБОРЧИХ СПОРІВ
 
04.02.2022 15:37
Автор: Погребняк Богдан Вікторович, студент 2 курсу магістратури, Інститут права, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, м. Київ, Україна
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]

Виборчий процес – це інструмент створення легітимних представницьких органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Невід’ємною складовою виборчого процесу є виборчі спори щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності. Хоч вони і небажані явища, які виступають провідниками будь-якої виборчої кампанії, проте є неминучими, бо в процесі підготовки та проведення виборів завжди зіштовхуються інтереси активних учасників виборчого процесу. І без конфліктних ситуацій, доволі часто «гострих», на превеликий жаль, не обходиться. Нагадаємо, що виборчий процес є нормативно врегульованою діяльністю уповноважених на те суб’єктів, які вступають між собою та іншими суб’єктами у відповідні правовідносини. У зв’язку з цим, характеристика суб’єктного аспекту виборчого процесу вважається суттєвим моментом, аби виявити його зміст.

Відштовхуючись від наведеного та роблячи прив’язку до оскарження рішень, дій чи бездіяльності, зазначимо, що виборче законодавство України після прийняття Виборчого кодексу України (ВК України) у 2019 році досягло визначеності в питанні суб’єктного складу. Відтепер їх перелік узгоджується та регламентується ст. 22 ВК України, яка має наступний вигляд: 1) виборець, який має право голосу на відповідних виборах. Виборець як суб’єкт виборчого процесу вправі звернутися зі скаргою до виборчої комісії у разі порушення його виборчих прав або законних інтересів рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження; 2) виборча комісія, уповноважена здійснювати підготовку і проведення відповідних виборів. Виборча комісія є ключовим суб’єктом виборчого процесу, адже один із способів оскарження рішень дій чи бездіяльності забезпечується шляхом звернення до неї; 3) партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах. Партія як суб’єкт виборчого процесу, аналогічно виборцю вправі звернутися зі скаргою до виборчої комісії; 4) кандидат, зареєстрований для участі у відповідних виборах у порядку, встановленому цим Кодексом. Кандидат як суб’єкт виборчого процесу вправі оскаржити рішення, дії чи бездіяльність суб’єктів оскарження, якщо вони мали відношення до певного регіону або округу, де цей кандидат значиться як зареєстрований для участі у виборах; 5) офіційний спостерігач від кандидата чи партії (організації партії) – суб’єкта відповідного виборчого процесу або від громадської організації. Офіційний спостерігач аналогічно виборцю та кандидату вправі звернутися зі скаргою до виборчої комісії [1].

Слід зазначити, що кожен із наведених суб’єктів має різний обсяг повноважень. Саме тому, якщо брати до уваги ознаку наявності владних повноважень стосовно забезпечення виборчого процесу, доцільно усіх суб’єктів розподіляти на тих, що наділяються владними повноваженнями та тих, які обмежені в таких повноваженнях. До того ж, вичерпний ВК України перелік суб’єктів виборчого процесу засвідчує, що у інших учасників виборчих правовідносин відсутня власна виборчо-процесуальна правосуб’єктність, тобто вони не наділяються статусом суб’єкта виборчого процесу [2, с. 14]. 

Таким чином, питання розгляду суб’єктів виборчого процесу є важливим аспектом, оскільки його учасники являються безпосередніми «складниками» виборчих спорів щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності, що стосуються виборчого процесу. 

Література:

1. Виборчий кодекс України: Закон України від 19 грудня 2019 року № 396-IX // Офіційна інтернет-сторінка Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/396-20#Text (дата звернення: 03.02.2022).

2. Чудик Н.О. Реформа виборчого законодавства України в контексті європейської інтеграції. Європейські перспективи. 2019. № 4. С. 12–15.

___________________________

Науковий керівник: Черняк Євгенія Валеріївна, д.ю.н., доцент, Київський національний університет імені Тараса Шевченка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРАВОВА ПРИРОДА ТА ОЗНАКИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ДОГОВОРУ
31.01.2022 19:45
ОСОБЛИВОСТІ ДИСЦИПЛІНАРНОЇ ТА АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ
17.01.2022 15:37
ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПРИЗУПИНЕННЯ ПРОЦЕСУ СТЯГНЕННЯ ПОДАТКІВ В РАМКАХ ПРОЦЕДУРИ ВЗАЄМНОГО УЗГОДЖЕННЯ
09.02.2022 12:05
ОБ’ЄКТИ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ГРАЛЬНИМ БІЗНЕСОМ
04.02.2022 20:58




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше