:: LEX :: БЛАНКЕТНІ ВІДСИЛКИ У СКЛАДАХ ЗЛОЧИНІВ, ПЕРЕДБАЧЕНИХ СТАТТЯМИ 116, 123 КК УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 20


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

БЛАНКЕТНІ ВІДСИЛКИ У СКЛАДАХ ЗЛОЧИНІВ, ПЕРЕДБАЧЕНИХ СТАТТЯМИ 116, 123 КК УКРАЇНИ
 
12.11.2009 11:57
Автор: Яремко Галина Зіновіївна, здобувач кафедри кримінально-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ
[Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]
Серед злочинів проти життя і здоров’я особи КК України передбачає привілейовані види вбивства та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, які пов’язані із станом сильного душевного хвилювання винного (ст. ст. 116, 123 КК). Так, ст. 116 КК передбачає відповідальність за умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання, що раптово виникло внаслідок протизаконного насильства, систематичного знущання або тяжкої образи з боку потерпілого, а ст. 123 КК відповідно - за умисне тяжке тілесне ушкодження, заподіяне у стані сильного душевного хвилювання, що раптово виникло внаслідок протизаконного насильства або тяжкої образи з боку потерпілого (виділ. авт.).
З наведених формулювань очевидно, що однією з обов’язкових ознак об’єктивної сторони є певна обстановка вчинення злочину, яку становить віктимна поведінка з боку потерпілого, що може полягати, зокрема, у протизаконному насильстві. При цьому вказівка на протизаконність насильства, на перший погляд, надає диспозиціям даних статей бланкетного характеру.
Відповідно ж до абзацу першого п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 7 лютого 2003 року № 2 “Про судову практику в справах про злочини проти життя та здоров’я особи” насильство може бути як фізичним (заподіяння тілесних ушкоджень або побоїв, незаконне позбавлення волі тощо), так і психічним (наприклад, погроза завдати фізичної, моральної чи майнової шкоди) [7, 191]. Таке положення розкриває зміст самого насильства, однак нічого прямо не вказує на таку його ознаку як “протизаконність”.
Ситуація усугублюється полярністю позицій науковців щодо протизаконності насильства. Одні вважають, що в юридичному значенні поняття “насильство” необхідно розглядати тільки як протизаконне (А.В. Байлов [1, 10], Л.А. Остапенко[6, 8-9]). У зв’язку з цим, наголошується на надмірній вказівці у ст. 116 КК на “протизаконність” насильства, тому що сам термін “насильство” вже містить у собі цю ознаку. Інші ж автори висловлюють позицію, що насильство може бути як законним так і протизаконним (В.К. Грищук [8, 68], М.І. Мельник [5, 273;]). При цьому під законним насильством розуміють насильство, яке вчинене в стані необхідної оборони, крайньої нобхідності, при затриманні злочинця, при виконанні службового обов’язку, зокрема працівниками міліції, СБУ, працівниками органів і установ виконання покарання тощо.
Однак, ретельний аналіз законодавства свідчить, що в нормативно-правових актах з метою вказівки на право особи у певних визначених випадках застосувати по відношенню до іншої особи фізичний чи психічний вплив термін “насильство” не вживається. Так, при необхідній обороні в ч. 1 ст. 36 КК України йдеться про дії, які полягають у заподіяння тому, хто посягає, шкоди, необхідної і достатньої в даній обстановці для негайного відвернення чи припинення посягання. Аналогічно на правомірність заподіяння шкоди вказано щодо стану уявної оборони, стану затримання особи, що вчинила злочин, крайньої необхідності (ст. ст. 37, 38, 39 КК України) тощо. Відповідно ж до ч. 1 ст. 12 ЗУ “Про міліцію” міліція має право застосовувати заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і вогнепальну зброю у випадках і в порядку, передбачених цим Законом [2]. А згідно ст. 26 ЗУ “Про Службу безпеки України” військовослужбовці Служби безпеки України мають право зберігати, носити, використовувати і застосовувати зброю та спеціальні засоби на підставах і в порядку, передбачених Законом України “Про міліцію”, військовими статутами Збройних Сил України та іншими актами законодавства [3]. Також ч. 1 ст. 106 КВК України передбачає підстави застосування працівниками колонії фізичної сили, спеціальних засобів, гамівної сорочки та зброї [4].
Тобто очевидно, що в усіх випадках, до яких апелюють прихильники позиції можливості законного насильства, термін “насильство” не вживається. Йдеться про певні заходи і засоби впливу.
Власне ж насильство – це умисний фізичний чи психічний вплив однієї особи на іншу, проти її волі, що спричиняє цій особі фізичну, моральну, майнову шкоду або містить у собі загрозу заподіяння зазначеної шкоди зі злочинною метою. Саме вказівка на умисність передбачає той факт, що особа усвідомлює суспільно небезпечний характер свого діяння.
У зв’язку з цим, стає очевидно, що насильство не може бути законним, а тому вказівки у статтях 116, 123 КК України на протизаконність насильства з боку потерпілого є надмірними, фактично тавтологією. А тому диспозиції вказаних статей, хоча і містять слово, яке, як правило, вказує на її бланкетний зміст, однак носять описовий характер. У зв’язку з вищенаведеним, видається доцільним, виключити вказівки на “незаконність” насильства з диспозицій статей 116, 123 КК України.

Література:
1. Байлов А.В. Кримінальна відповідальність за посягання на життя та здоров’я особи, вчинені в стані сильного душевного хвилювання: автореферат дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.08 “Кримінальне право і кримінологія; кримінально виконавче право” / А.В. Байлов. – Х., 2004. – 20 с.
2. ЗУ “Про міліцію” від 20 грудня 1990 року № 565- XI // Відомості Верховної Ради України. – 1991. - № 4. - С. 20.
3. ЗУ “Про Службу безпеки України” від 25 березня 1992 року № 2229- XI // Відомості Верховної Ради України. – 1992. - № 27. - С. 382.
4. Кримінально-виконавчий кодекс України від 11 липня 2003 року № 1129-I // Відомості Верховної Ради України. – 2004. - №№ 3-4. – С. 21.
5. Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України: 4-те видання перероблене і доповнене / [за ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка]. – К.: Юридична думка, 2007. – 1184 с.
6. Остапенко Л.А. Кримінально-правова характеристика умисних вбивств при пом’якшуючих обставинах (ст. ст. 116, 117, 118 КК України): автореферат дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.08 “Кримінальне право і кримінологія; кримінально виконавче право” / Л.А. Остапенко. – К., 2004. – 20 с.
7. Постанови Пленуму Верховного Суду України в кримінальних справах / [За загальною редакцією голови Верховного Суду України В.Т. Маляренка; Упорядник П.П. Пилипчук]. – К.: Юрінком Інтер, 2007. – 408 с.
8. Юридична енциклопедія в 6 т. / [редкол.: Шемшученко Ю.С. (відп. ред.) та ін.] – К.: Видавництво “Українська енциклопедія” імені М.П. Бажана, 2002. – Т. 4: Н-П. – 720 с.

e-mail: yaremkogalyna@rambler.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ТИПОВІ ЕКСПЕРТИЗИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ПІДРОБЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ, ПЕЧАТОК, ШТАМПІВ, БЛАНКІВ ТА ЇХ ЗБУТУ
25.12.2009 15:02
ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ ДОПОМОГИ СПЕЦІАЛІСТА ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНУ У СФЕРІ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ
25.12.2009 15:00
КОМПЛЕКТИ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННОГО ЗАВОЛОДІННЯ АВТОТРАНСПОРТНИМ ЗАСОБОМ
25.12.2009 14:58
ПРОБЛЕМИ ВИЛУЧЕННЯ РЕЧОВИХ ДОКАЗІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КОНТРАБАНДИ ІСТОРИЧНИХ ТА КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ
25.12.2009 14:56
ОКРЕМІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ КРАДІЖОК ІСТОРИЧНИХ ТА КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ
25.12.2009 14:54
ОКРЕМІ ПОШУКОВІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ЗАСОБИ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
25.12.2009 14:52
ПИТАННЯ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ВБИВСТВ НА ЗАМОВЛЕННЯ
25.12.2009 14:50
ПИТАННЯ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗСЛІДУВАННЯ ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦТВА
25.12.2009 14:47
ПИТАННЯ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННИМ ПОРУШЕННЯМ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
25.12.2009 14:44
ПРОБЛЕМИ ВСТАНОВЛЕННЯ ПРИЧИН І УМОВ, ЯКІ СПРИЯЮТЬ ВЧИНЕННЮ ЗЛОЧИННИХ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ
25.12.2009 14:43




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше