:: LEX :: ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ: СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ТА АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 61)

Срок представления материалов

16 мая 2024

До начала конференции осталось дней 9


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ: СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ТА АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ
 
14.06.2018 10:14
Автор: Панченко Ірина Миколаївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри економіки та морського права Херсонської державної морської академії
[Секция 6. Право интеллектуальной собственности и его защита. Информационное право. Информационные технологии]

Кожен товар чи послуга, що існує на світовому ринку, включають в себе елемент інтелектуальної власності й відповідні права. Не є секретом, що результати інтелектуальної діяльності, якими ми щодня користуємося і без яких у XXI столітті важко уявити своє життя, приносять чималі статки своїм винахідникам. 

У розвинутих країнах вже давно збагнули, що ще зі шкільних років дитина має зрозуміти, що результати інтелектуальної власності – це джерело заробітку. На превеликий жаль українські реалії зовсім інші. Зокрема, у школах та вищих навчальних закладах (далі – ВНЗ) у молоді як правило відсутній такий предмет, як «Право інтелектуальної власності». У ВНЗ якщо така дисципліна і викладається, то виключно в рамках підготовки магістрів, а сам курс є невеликим за обсягом. Якщо ж казати про студентів, які вирішили зупинитися на здобутті освітнього ступеню бакалавр, то скоріше за все, хоч якесь, навіть базове уявлення про право інтелектуальної власності у таких учнів взагалі буде відсутнім. На нашу думку побідна практика є докорінно неправильною. 

На наш погляд, навчальна дисципліна «Право інтелектуальної власності» має стати обов’язковою до вивчення абсолютно в усіх ВНЗ. Студентам ще з першого курсу мають пояснюватися базові принципи зі створення, набуття, охорони та захисту права інтелектуальної власності, а головне, молодь має бути обізнаною у питаннях комерціалізації результатів своєї інтелектуальної діяльності. Бачення особою економічного потенціалу в результатах своєї інтелектуальної діяльності стає можливим виключно за умови впровадження в учбовий процес дисциплін, що будуть надавати студентам необхідні знання, зокрема, з інтелектуальної власності. 

Минулого року за сприяння Всесвітньої організації інтелектуальної власності в Україні обговорювалось питання щодо впровадження Типового положення про політику в сфері інтелектуальної власності для університетів та науково-дослідних установ (далі – Положення). 

Дане Положення стосується питань права власності, охорони і комерційного використання інтелектуальної власності, яка створювалася дослідниками під час виконання своїх службових обов’язків або здійснення діяльності в університеті. У документі викладаються встановлені навчальним закладом правила співпраці з промисловими та комерційними організаціями і визначаються принципи розподілу економічної вигоди, отриманої в результаті комерціалізації інтелектуальної власності.

Провідні ВНЗ світу (Оксфордський університет, Кембриджський університет, університет Глазго, Королівський коледж у Лондоні тощо) вже давно успішно користуються Типовими положеннями в сфері інтелектуальної діяльності. До прикладу серед українських вишів автором не було знайдено жодного, який би користувався даним Положенням.

В контексті даного питання, у якості позитивного кроку, можна назвати формування Кабінетом міністрів України Ради з питань інтелектуальної власності. Відповідну постанову ухвалено на засіданні уряду 7 лютого 2018 року. 

Даний орган буде діяти як тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України та здійснюватиме координацію процесів щодо функціонування і розвитку системи правової охорони інтелектуальної власності та визначатиме в цілому державну політику у сфері інтелектуальної власності в Україні. Враховуючи той факт, що до складу ради ввійдуть заступник Міністра освіти і науки та віце-президент громадської організації «Спілка ректорів вищих навчальних закладів України», можна сподіватися, що питання недостатньої уваги до вивчення дисциплін з права інтелектуальної власності у ВНЗ все ж будуть підняті та вирішені.

Підсумовуючи усе сказане можна дійти висновку, що освіта в сфері інтелектуальної власності вимагає до себе особливої уваги. Студентам ще з перших курсів мають надаватися базові уявлення про право інтелектуальної власності, а головне, пояснюватися основні принципи комерціалізації результатів своєї інтелектуальної діяльності. Не дивлячись на те, що в Україні обговорювалось питання щодо впровадження Типового положення про політику в сфері інтелектуальної власності для університетів та науково-дослідних установ, на сьогоднішній день дане Положення все ще не застосовується в українських ВНЗ. На противагу вітчизняному досвіту, провідні ВНЗ світу вже давно успішно користуються Типовими положеннями в сфері інтелектуальної діяльності. Враховуючи, що інтелектуальна власність є важливим механізмом поширення створюваних навчальними закладами знань для використання в різних галузях економіки та виступає основоположним рушієм економічного розвитку держави, дисципліна «Право інтелектуальної власності» має стати обов’язковою для вивчення абсолютно в усіх ВНЗ.  



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ЯК СУБʼЄКТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ
14.06.2018 14:21
МЕХАНІЗМИ ПРОТИДІЇ ЗАГРОЗАМ НАЦІОНАЛЬНІЙ БЕЗПЕЦІ
14.06.2018 14:19
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ФУНКЦІОНУВАННЯ АДВОКАТСЬКОЇ ТАЄМНИЦІ
12.06.2018 16:27
ІСТОРІЯ ФОРМУВАННЯ ТАЄМНИЦІ СПОВІДІ В ПРИВАТНОМУ ПРАВІ
12.06.2018 16:24




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше