:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ДІЗНАННЯ У ФРАНЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ДІЗНАННЯ У ФРАНЦІЇ
 
02.09.2023 11:00
Автор: Баранець Володимир Анатолійович, аспірант наукової лабораторії з проблем протидії злочинності Національної академії внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Проблеми розслідування кримінальних правопорушень у формі дізнання, як спрощеної форми досудового розслідування, залишаються предметом підвищеної уваги науковців оскільки цей інститут є відносно новим і потребує подальшого дослідження. Уявляється, що удосконаленню процесуальної форми досудового розслідування у формі дізнання сприятиме вивчення успішного зарубіжного досвіду його функціонування. 

Франція є однією з засновниць континентального кримінального процесу. Дізнання у Франції є етапом кримінального процесу, який називається поліцейським дізнанням та проводиться до початку попереднього слідства під керівництвом прокурора. Для здійснення поліцейського дізнання, спрямованого на пошук та виявлення злочинів, у Франції створена та функціонує судова поліція, на яку покладається обов’язок як з проведення дізнання, так і забезпечення громадського правопорядку в цілому [1, с. 172]. 

Дізнання очевидних кримінально-карних діянь у Франції є спрощеною формою досудового провадження. У КПК Франції детально регламентуються випадки очевидності злочину – при вчиненні або замаху на вчинення кримінального правопорушення. Закон не встановлює строків цього виду дізнання. Але, враховуючи очевидність діяння, вони складають кілька годин або днів. На відміну від початкового дізнання, під час дізнання очевидних злочинів поліція має право проводити всі слідчі дії, кожна з яких оформляється протоколом, що має доказове значення [2].

Початкове дізнання здійснюється, якщо не має встановлених законом умов очевидності. Цей вид дізнання характеризується відсутністю визначених законом приводів до початку розслідування та відсутністю можливості застосовування поліцією засобів примусового характеру (можна здійснювати лише затримання до двадцяти чотирьох годин). Для цієї форми дізнання притаманною є непроцесуальна діяльність поліції. Воно закінчується складанням офіцером судової поліції рапорту, де вказуються докази та висновки початкового дізнання. Рапорт передається прокурору, який має право розпочати попереднє слідство, або закрити провадження. Початкове дізнання може проводитися і після попереднього слідства, якщо в прокуратури виникне необхідність отримання нових відомостей і поданні їх до суду.

Процесуальна форма розслідування смерті при підозрілих обставинах визначена у ст. 74 КПК Франції, де передбачено, що у разі виявлення трупа, незалежно від того, чи є це насильницька смерть, чи ні, але причини якої невідомі або підозрілі, офіцер судової поліції негайно інформує прокурора, який встановлює обставини смерті або доручає здійснити це офіцерам судової поліції. Після закінчення зазначеної форми дізнання, провадження або припиняється, або проводяться такі форми розслідування як початкове дізнання, дізнання очевидних злочинів чи попереднє слідство [2].

Розслідування у вищенаведених формах дізнання конкретними строками не обмежена, але дізнання має короткотривалий характер: від кількох годин до кількох днів, що обумовлено, або очевидністю вчиненого діяння, або обмеженими строками затримання.

Вищенаведене свідчить, що дізнання у Франції має свою особливість, воно здійснюється не тільки в межах кримінальної процесуальної, а й у межах оперативно-розшукової діяльності. Судова поліція може лише збирати докази та складати рапорти чи протоколи, не здійснюючи оцінку зібраних доказів. Вчені відмічають, що порівнюючи з дізнанням Франції, в Україні схожий характер має оперативно-розшукова діяльність [1, с. 173]. 

Отже, відповідно до кримінального процесуального законодавства Франції дізнання прирівнюється до загального розслідування, спрямованого на підтвердження наявності події кримінального правопорушення, збирання доказів та встановлення особи, яка його вчинила. Після дізнання наступним етапом кримінального провадження є попереднє слідство, яке здійснюється по злочинах та інших протиправних діяннях. Воно є факультативним та проводиться тільки за рішенням прокурора. Тобто, у всіх інших випадках провадження про правопорушення вичерпується поліцейським дізнанням. 

Відповідно до процесуального законодавства Франції прокуратура здійснює нагляд і контроль за судовою поліцією при проведенні нею дізнання та у випадках, передбачених законом, ініціює питання про кримінальне переслідування шляхом звернення до судового слідчого з публічним позовом про проведення досудового розслідування [1, с. 173]. 

Вищенаведене свідчить, що відповідно до кримінального процесуального законодавства Франції дізнання відіграє ключову роль під час кримінального провадження. Дізнання є як початковим етапом попереднього слідства, так і спрощеною формою досудового провадження очевидних кримінально-карних діянь. Адже відповідно до КПК Франції під час дізнання очевидних кримінально-карних діянь офіцер судової поліції має право проводити всі слідчі дії, кожна з яких оформляється протоколом, що має доказове значення.

Література

1. Михайлюк А. М. Функціональна структура досудового розслідування у КПК Франції та України (порівняльно-правове дослідження. Вісник кримінального судочинства. 2018. № 1. С. 170–180.

2. Кримінально-процесуальний кодекс Франції від 02.03.2015 http://www.wipo.int/wipolex/ru/details.jsp?id=14295

__________________

Науковий керівник: Чернявський Сергій Сергійович, доктор юридичних наук, професор



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СПІВВІДНОШЕННЯ ПРИНЦИПІВ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА ТА КРИМІНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
15.09.2023 14:12
НЕСАНКЦІОНОВАНЕ ПРОВЕДЕННЯ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ, ЩО ПРИЗВОДИТЬ ДО ВТРАТИ РЕЧОВИХ ДОКАЗІВ, ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ АБО СПРОСТОВУЮТЬ ПОДІЮ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ, ЯКА ПІДЛЯГАЄ ДОКАЗУВАННЮ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВОПОРУШЕННІ
14.09.2023 20:32
ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ ЯК СУБ’ЄКТИ ЗАХИСТУ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН
14.09.2023 20:17
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА УЧАСНИКІВ ОРГАНІЗОВАНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ У ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ
14.09.2023 10:04
ОКРЕМІ ПИТАННЯ ВИЗНАЧЕННЯ МОРАЛЬНОЇ ШКОДИ І ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ МЕТОДИК У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ
12.09.2023 12:38
СПЕЦІАЛЬНО-КРИМІНОЛОГІЧНІ ЗАХОДИ ПРОТИДІЇ ЗЛОЧИННОСТІ У СФЕРІ ПРОФЕСІЙНОГО СПОРТУ
07.09.2023 14:52




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше