:: LEX :: ОКРЕМІ ОСОБЛИВОСТІ ВИЯВЛЕННЯ ТА ВИЛУЧЕННЯ МІКРОСЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 59)

Термін подання матеріалів

14 березня 2024

До початку конференції залишилось днів 0


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОКРЕМІ ОСОБЛИВОСТІ ВИЯВЛЕННЯ ТА ВИЛУЧЕННЯ МІКРОСЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
 
29.02.2012 05:36
Автор: Січковська Інна Віталіївна, здобувач кафедри кримінального процесу і криміналістики Львівського державного університету внутрішніх справ
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

На місці сексуального вбивства необхідно в обов’язковому порядку організувати пошук мікрооб’єктів. Про значення мікрооб’єктів при розслідуванні злочинів писали ще піонери наукової криміналістики Г. Гросс, А. Гельвіг, Е. Локар.

Проведений нами аналіз криміногенної ситуації свідчить, що кількість злочинів за фактами вчинення сексуальних вбивств значно зросла. На наш погляд, цьому сприяють різні фактори: видання книг, які пропагують насильство, транслювання значної кількості детективних телесеріалів на тему серійних убивств, а також вихід телепередач, які розповідають про вчинені насильницькі злочини, акцент у яких спрямований не на інформування населення про резонансні й інші злочини з метою профілактики й надання допомоги в пошуку злочинців, а на опис методів роботи органів внутрішніх справ. Можливо, що саме цей факт істотно впливає на те, що в розслідувані сексуальних вбивств у переважній більшості на місці події речових доказів та інших типових слідів практично не виявляється.

На наш погляд, основною вимогою для якнайшвидшого розкриття сексуального вбивства є правильно «прочитана» слідова картина на місці злочину. Відсутність на місці злочину типових слідів робить ситуацію розслідування значно складнішою. Однак логічно припустити, що присутність злочинця на місці злочину не могло залишитися без відображення зовні. Мікрооб’єкти на місці події повністю знищити не можна, вони залишаються незалежно від волі злочинця та всупереч його бажанням. Це може бути пов’язано з тим, що по кольору вони не виділяються на поверхні, на якій вони перебувають (наприклад, синє волокно на синьому светрі). Різнорідні, але однакового кольору об’єкти можуть бути виявлені тільки в результаті ультрафіолетового опромінення. Існують так звані ультрамікрочастки, які непомітні неозброєним оком. Їх розміри не перевищують 0,1 мм у всіх вимірах. У зв’язку зі значними складностями виявлення цього виду слідів рекомендується перед початком огляду місця події створити модель злочину й визначити місця їх найбільш ймовірного знаходження. Недотримання даної рекомендації може привести до безглуздої трату часу та наявних мікрооб’єктів.

Методика ведення пошуку, а також саме дослідження мікрооб’єктів — один з найбільш перспективних напрямів сучасної криміналістики. Це пов’язане с тим, що досліджені в умовах пересувної криміналістичної лабораторії мікрооб’єкти можуть надати інформацію пошукового характеру про потерпілого або злочинця. Предмети, на яких лише передбачається наявність мікрооб’єктів, по можливості вилучаються цілком.

Відсутність на місці виявлення трупа типових слідів і невисока загальна інформативність слідової картини може свідчити про те, що після вчинення вбивства тіло було переміщено. У цій слідчій ситуації рекомендується орієнтувати спеціаліста на пошук мікрооб’єктів на одязі потерпілого.

Огляд одягу проводиться на місці його виїмки. При цьому вологі предмети одягу необхідно просушити. Для їх дослідження використовуються науково-технічні засоби (лупа й ультрафіолетовий освітлювач). При необхідності для огляду запрошують судово-медичного експерта та криміналіста. Необхідно ретельно оглянути лицевий та зворотний боки одягу, кишені, манжети, застібки та шви. Навіть якщо при огляді не виявлено нічого істотного, але є підстави вважати, що на одязі повинні бути мікрочастки, його варто впакувавши відправити на експертизу.

Так, по одній кримінальній справі труп потерпілого виявили в лісовому масиві. Слідова картина на місці події була малоінформативна. У ході огляду місця виявлення трупа було встановлено, що вбивство вчинено в іншому місці. У результаті дослідження одягу вбитого спеціалісти прийшли до висновку, що труп перебував у підвалі, в якому є антрацит, дубові й соснові ошурки, фарба, зелена вовна та точильні камені, мікрочастки яких знайшли на штанях убитого. Крім того, дослідивши мікрофлору на краватці потерпілого, спеціалісти заявили, що він був в місці для бродіння та зберігання вина. Маючи у своєму розпорядженні таку інформацію, правоохоронні органи швидко встановили та викрили вбивцю (Торвальд Ю., 1982 р.).

Приведемо інший позитивний приклад. Напівроздягнений труп Е. із значними ушкодженнями голови знайшли в підвалі житлового будинку. Встановлено, що ушкодження були нанесені цеглою, виявленою поруч із тілом. З рани на голові трупа вилучили частки цегли. На цеглі були виявлені сліди крові потерпілої. Через місяць, у ході оперативно-розшукових заходів був затриманий раніше неодноразово засуджений А., яки активно заперечував свою провину. У піднігтьовому вмісті А. була виявлена мікрочастинки цегли. Шляхом проведення спектрального аналізу встановили ідентичність цегли з місця події, часток з ран на голові потерпілої й мікрочасток в піднігтьовому вмісті підозрюваного. Крім того, на його пальто виявили два види фарби з місця події й сліди жіночої крові (Протопопов О.Л., 2001 р.).

Цей приклад підкреслює важливість проведення ретельного пошуку мікрооб’єктів по сексуальних убивствах незважаючи на проміжок часу, який пройшов після вчинення вбивства.

Походження мікрооб’єктів на місці події досить різноманітно. Кожен випадок виявлення мікрооб’єктів на місці події по-своєму неповторний. На думку О.Л. Протопопова при розслідуванні сексуальних убивств найчастіше вдається виявити на місці події та згодом дослідити такі мікрооб’єкти: текстильні волокна, які стійкі до зовнішнього середовища й зберігаються тривалий час; лакофарбові покриття, ґрунт, скло, метал, кров і інші біологічні об’єкти людини, а також нафтопродукти, пально-мастильні матеріали, полімерні речовини, парфумерні й косметичні засоби (Протопопов О.Л., 2001 р.).

Іноді на трупах — жертвах сексуальних убивств, вдається виявити сліди крові злочинця та його біологічних тканин. Наприклад, коли жертва під час опору кусає злочинця, або злочинець одержує пошкодження від гострих предметів на одязі жертви чи інших речей.

Дослідження біологічних тканин дозволяють встановити органо-тканинну приналежність клітин, стать організму, від якого виділені біологічні клітини, а також свідчить про вроджені аномалії та захворювання. Ця інформація може бути використана для більш цілеспрямованого пошуку вбивці та полегшити процес доведення його вини. Дослідження крові дозволяє встановити або виключити походження крові від конкретної людини.

При виявленні мікрооб’єктів на місці вчинення сексуального вбивства їх необхідно направити на експертизу, в ході якої може бути встановлено: а) чи співпадають на предметі-носії сторонні волокна-накладення загальної родової (групової) приналежності з волокнами, з яких виготовлена тканина одягу як жертви, так і злочинця; б) чи перебували в контактній взаємодії представлені на дослідження предмети одягу (інші об’єкти волокнистої природи, наприклад, тюки тканини на складі); в) чи належать представлені волокнисті матеріали одному відрізу тканини; г) чи є відрізок тканини, виявлений на місці події, частиною цього предмета одягу; д) чи є у вмісті піднігтьових зрізів підозрюваного або жертви мікрочастки волокон загальної родової (групової) приналежності з волокнами, з яких виготовлена тканина представленого предмета одягу; є) чи є в золі, виявленій на місці пожежі, залишки тканини або одягу жертви або злочинця; ж) чи наданими нитками пришитий ґудзик на досліджуваному одязі; з) чи зі зазначеної пряжі зв’язаний представлений на дослідження виріб; і) чи перефарбовувався предмет одягу і якщо так, то який його первісний колір; й) кустарним чи промисловим способом зв’язаний представлений предмет одягу (наприклад, трикотажне або вовняне полотно).

Під час відбору зразків для порівняльного дослідження варто враховувати їх колір, товщину, характер переплетіння волокнистих матеріалів, кількість елементів та інші особливості. Окремі волокна рекомендується впаковувати в паперовий пакет, а обвуглені матеріали помістити в посудину з водо-гліцериновою сумішшю (2:1) або тверду тару з м’яким матеріалом в якості прощілини.

При встановленні предмета або знаряддя, яким найвірогідніше вчинено сексуальне вбивство, варто направити його на експертизу для отримання відповіді на такі питання: а) чи є на знарядді вбивства клітинні елементи тваринних тканин та яка їх органо-тканинна приналежність; б) чи належать виявлені клітки людині (їх групова й статева приналежність) або будь-якій тварині.

У спектрографічних лабораторіях бюро судово-медичних експертиз проводяться спектрографічні експертизи, у ході яких може бути встановлена наявність у зіскрібках з ран потерпілого металевої речовини, ідентичної за своїм хімічним складом металу, з якого виготовлений ніж, вилучений у підозрюваного (обвинувачуваного). Спектрографічне дослідження кісткових залишків дає можливість визначити, чи є представлений для дослідження об’єкт кісткою людини, чи був спалений труп на тому місці, з якого вилучена зола, а також встановити видову приналежність кістки (Каткова Т.В., 1997 р.).

Таким чином, ми прийшли до висновку, що дотримання спеціалістом всіх вимог по роботі з мікрооб’єктами та правильна організація слідчим діяльності по їх виявленню, вилученню та дослідженню — необхідна умова одержання пошукової та доказової інформації. Пошук, вилучення й експертне дослідження мікрослідів повинні вестися в обов’язковому порядку по всіх кримінальних справах, порушених за вбивствами вчиненими, ймовірно, на сексуальному ґрунті, незалежно від проміжку часу після їх вчинення. Слід зазначити, що на місце події по сексуальних вбивствах в складі слідчо-оперативної групи повинні виїжджати не тільки слідчий, фахівець-криміналіст, але й фахівець по роботі з мікрооб’єктами. З метою отримання у як можливо стислий термін орієнтуючої інформації дослідження повинні проводитися в умовах пересувної криміналістичної лабораторії в спеціальному одязі зі спеціальними освітлювачами та інструментами.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИНАМ ТА ПРАВОПОРУШЕННЯМ, ПОВ’ЯЗАНИМ З ОРГАНІЗАЦІЄЮ ТА ПРОВЕДЕННЯМ МАСОВИХ ЗАХОДІВ ТА АКЦІЙ
30.01.2012 20:36
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СУДОВОЇ ФОТОГРАФІЇ ПРИ ОГЛЯДІ МІСЦЬ ПОДІЙ ПО КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ ПРО ЕКОЛОГІЧНІ ЗЛОЧИНИ
29.02.2012 05:48
ЗАКОНОДАВСТВО КРАЇН СНД ПРО ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕЗАКОННЕ ВІДТВОРЕННЯ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ПРОГРАМ І БАЗ ДАНИХ
29.02.2012 05:44
СОЦІАЛЬНО-ПРАВОВА ОБУМОВЛЕНІСТЬ НЕЗАКОННОГО ВІДТВОРЕННЯ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ПРОГРАМ І БАЗ ДАНИХ
29.02.2012 05:41
ВИЯВЛЕННЯ ТА ВИЛУЧЕННЯ ОКРЕМИХ СЛІДІВ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ СЕКСУАЛЬНИХ УБИВСТВ
29.02.2012 05:38
ПІДГОТОВКА ДО ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ, ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ДОВКІЛЛЯ, ВЧИНЕНИХ ШЛЯХОМ ЗАБРУДНЕННЯ ВОДОЙМ
29.02.2012 05:34
ОКРЕМІ ОСОБЛИВОСТІ ОГЛЯДУ МІСЦЯ ПОДІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ ПРОТИ ДОВКІЛЛЯ, ВЧИНЕНИХ ШЛЯХОМ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ
29.02.2012 05:31
РОЛЬ ПСИХОЛОГІЧНОГО АСПЕКТУ У ВИКОНАННІ ПОКАРАНЬ ЩОДО ЗАСУДЖЕНИХ НЕПОВНОЛІТНІХ
28.02.2012 07:58
ВЗАЄМОДІЯ СЛІДЧОГО ТА СПЕЦІАЛІСТА (ПРИНЦИП ОРГАНІЗАЦІЇ РОЗСЛІДУВАННЯ)
21.02.2012 12:03
РОЗШУКОВА РОБОТА СЛІДЧОГО
21.02.2012 11:49




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше