:: LEX :: ПРИЗНАЧЕННЯ ДОДАТКОВОГО ПОКАРАННЯ ПРИ ЗАСУДЖЕННІ ЗА Ч. 1 СТ. 366 КК УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Главная
  Как принять участие в научной конференции?
  Календарь конференций
  Редакционная коллегия. ОБ «Наукова спильнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архив

Актуальные исследования правовой и исторической науки (выпуск 61)

Срок представления материалов

16 мая 2024

До начала конференции осталось дней 0


  Научные конференции
 

  Полезные правовые интернет ресурсы
 

 Полезные ссылки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Счетчики


 Ссылки


 Кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРИЗНАЧЕННЯ ДОДАТКОВОГО ПОКАРАННЯ ПРИ ЗАСУДЖЕННІ ЗА Ч. 1 СТ. 366 КК УКРАЇНИ
 
01.12.2011 10:16
Автор: Яремко Галина Зіновіївна, кандидат юридичних наук, Львівський державний університет внутрішніх справ
[Секция 4. Уголовное право. Уголовное процессуальное право. Криминалистика. Криминология. Уголовно-исполнительное право]

Санкція ч. 1 ст. 366 КК України «Службове підроблення» передбачає «штраф до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років». Очевидно, що така санкція одночасно альтернативна (передбачає два види основного покарання – штраф або обмеження волі) та кумулятивна (передбачає застосування додаткового покарання у виді з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю). При цьому правозастосовна практика не характеризується єдністю в частині призначення додаткового покарання при засудженні за ч. 1 ст. 366 КК України до штрафу. Спірним є те, чи визначене у санкції додаткове покарання відноситься лише до обмеження волі чи також і до штрафу. А саме.

Вироком Бершадського районного суду Вінницької області від 15 листопада 2010 року Особа_1 засуджено за ч. 1 ст. 366 КК України до штрафу у розмірі 700 гривень з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з фінансово-економічною діяльністю строком на 2 роки [1]. Ухвалою колегії судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 травня 2011 року касаційну скаргу прокурора щодо безпідставного застосування до Особа_1 додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати посади, пов’язані з фінансово-економічною діяльністю, залишено без задоволення [1]. 

Вироком же Нововолинського міського суду Волинської області від 15 квітня 2010 року Особа_2 засуджено, зокрема, за ч. 1 ст. 366 КК України до штрафу у розмірі 850 гривень з позбавленням права обіймати певні посади на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності, пов’язані із здійсненням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 1 рік [1]. Перевіряючи вирок Нововолинського міського суду Волинської області у касаційному порядку, колегія суддів судової палати Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 31 березня 2011 року змінила рішення щодо Особа_2, виключивши з вироку посилання про призначення засудженому додаткового покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади, вказуючи на те, що таке додаткове покарання відноситься лише до обмеження волі [1].

Отож, очевидне неоднакове застосування кримінального закону. З метою визначити правильність одного із правозастосовних підходів, необхідно зважити їх аргументованість. Так, прихильники позиції, що додаткове покарання у санкції цієї статті відноситься лише до обмеження волі, мотивують її таким. Філологічний аналіз санкції ч. 1 ст. 366 КК України вказує, що сполучник «або» належить до сурядних сполучників, зокрема, розділових. Його роль полягає у з’єднанні в одному переліку однорідних, рівноправних частин речення. З допомогою розділового сполучника «або» перераховуються однорідні, рівноправні види покарань, обрати з яких необхідно лише одне залежно від тяжкості порушення. Тому у даному трактуванні санкції статті можливо лише два варіанти застосування покарання: або штраф, або обмеження волі з позбавленням  права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю (із заяви Генеральної прокуратури України про перегляд Верховним Судом України ухвали колегії судової палати у кримінальних справах Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 травня 2011 року).

Не заперечуючи сурядний характер сполучника «або» у санкції ч. 1 ст. 366 КК України, видається, що при такому підході не враховано принаймні два важливі моменти. По-перше, пунктуаційні знаки у санкції норми. Так, після словосполучення «караються штрафом у розмірі до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років» і перед вказівкою «з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років» стоїть пунктуаційний знак «кома». Відповідно ж до правил пунктуації у простому речення кома ставиться, зокрема, перед сполучниками, які приєднують до попередніх членів речення ще один елемент (виділено автором: Я.Г.) [2]. Тобто пунктуаційний знак «кома» перед сполучником «з», власне, означає, словесний елемент «з позбавленням права обіймати певні помади або займатися певною діяльністю» приєднується до обох попередніх однорідних членів речення. 

По-друге, аналіз санкцій статей Особливої частини КК України показує, що є пунктуаційно інші формулювання аналогічних покарань. Наприклад, санкція ч. 1 ст. 131 КК України вказує на такі покарання: «обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років». Звертає увагу те, що між одним і з основних покарань, а саме у виді позбавлення волі, та додатковим покаранням у виді позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю розділовий знак «кома» не стоїть. І таких прикладів безліч (ч. 2 ст. 365, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 365-2, ч. 2 ст. 367 КК України тощо). У такій ситуації, власне, є всі підстави вважати, що додаткове покарання відноситься лише до одного із альтернативно визначених основних покарань, а не до усіх. 

Очевидно, законодавець, керуючись правилами пунктуації, бажаючи вказати на те, що додаткове покарання відноситься лише до певного виду основного покарання вказує на нього поряд з таким, не виділяючи «комою», в інших же ситуаціях - законодавець, намагаючись вказати, що таке додаткове покарання відноситься до всіх альтернативно визначених основних покарань, розділяє їх «комою».

Отож, у санкції ч. 1 ст. 366 КК України додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю відноситься до обох альтернативно визначених основних покарань – штрафу та обмеження волі.




Література:

1. Єдиний державний реєстр судових рішень України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.reyestr.court.gov.ua/Search?sort=False.

2. Український правопис / Ін-т мовознавства ім. О.О. Потебні НАН України, Ін-т укр. мови НАН України. - К.: Наук. думка, 2007. — 288 с. (Розділ V. Найголовніші правила пунктуації (п. 4 § 118)) [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.madslinger.com/mova/pravopys-2007/tytul.html.




e-mail: yaremkogalyna@rambler.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОРТРЕТ (ПРОФІЛЬ) ЗЛОЧИНЦЯ: ПОНЯТТЯ, СФЕРА ЗАСТОСУВАННЯ, ЙОГО ЗМІСТ ТА РЕАЛІЗАЦІЯ
30.11.2011 14:07
ПОНЯТТЯ ЗЛОЧИННИХ ГРУП ТА ЇХ КРИМІНАЛІСТИЧНІ ТИПИ
30.11.2011 13:55
НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАПОБІГАННЯ ЗЛОЧИННИМ ПОРУШЕННЯМ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ НА ПАСАЖИРСЬКОМУ АВТОТРАНСПОРТІ
24.11.2011 15:23
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОМПЛЕКСНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННИХ ЗАВОЛОДІННЯ ТАКИМИ ЗАСОБАМИ
20.12.2011 14:54
МОЖЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ НЕЗАКОННИХ ЗАВОЛОДІНЬ АВТОТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ
20.12.2011 14:46
ОГЛЯД МІСЦЯ ПОДІЇ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗҐВАЛТУВАННЯ МАЛОЛІТНІХ
20.12.2011 14:43
ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ДОПИТУ МАЛОЛІТНІХ ПОТЕРПІЛИХ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗГВАЛТУВАНЬ
20.12.2011 14:41
СТАНОВЛЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ПРО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНУ ВЛАСНІСТЬ
20.12.2011 14:38
КРИМІНОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗЛОЧИННИХ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ НА КОМП'ЮТЕРНЕ ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
20.12.2011 14:35
НАПРЯМИ ВИКОРИСТАННЯ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЙ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕКСПЕРТИЗИ ЛАКОФАРБОВИХ МАТЕРІАЛІВ ТА ПОКРИТТІВ
20.12.2011 14:22




© 2006-2024 Все права защищены При использовании материалов сайта, ссылка на www.lex-line.com.ua обязательна!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше