:: LEX :: ЕКСПЕРТ ЯК УЧАСНИК ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУ: ДО ПИТАННЯ ПРАВОВОГО СТАТУСУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 15


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЕКСПЕРТ ЯК УЧАСНИК ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУ: ДО ПИТАННЯ ПРАВОВОГО СТАТУСУ
 
11.04.2012 18:49
Автор: Прут Юлія Анатоліївна, аспірантка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право]

Нині більшість законодавчих актів про цивільне судочинство зазнає постійних змін та доповнень, що зумовлено їх удосконаленням. Саме тому, з часу прийняття ЦПК України більшість норм та інститутів цивільного процесуального права зазнали істотних змін у правовому регулюванні, в тому числі й норми ЦПК України, що визначають статус інших учасників цивільного процесу. У зв’язку з цим у практиці правозастосування виникає ряд проблем: визначення правового статусу експерта, їх співвідношення з іншими учасниками процесу, особливості діяльності зазначених осіб в різних стадіях цивільного процесу тощо. 

Статус експерта в цивільному процесі України закон визначає через його процесуальні права й обов’язки. При цьому не можна не помітити розкиданість статей ЦПК України, що їх перераховують.

Відповідно до ст. 53 ЦПК України можна виокремити наступні права експерта [1]: 1) знайомитися  з матеріалами справи,  що стосуються предмета дослідження; 2) заявляти клопотання про подання йому додаткових матеріалів і зразків; 3) викладати у висновку судової експертизи виявлені в ході її проведення факти,  які мають значення для справи і з приводу яких йому не були задані питання; 4) бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предмета і об'єктів дослідження; 5) задавати питання особам, які беруть участь у справі, та свідкам; 6) користуватися іншими правами, встановленими Законом України «Про судову експертизу»; 7) експерт має право на оплату виконаної роботи та на компенсацію витрат, пов'язаних з проведенням експертизи і викликом до суду; 8) експерт може відмовитися від давання висновку, якщо подані йому матеріали недостатні для виконання покладених на нього обов'язків. Заява про відмову повинна бути вмотивованою. 

Таким чином, права експерта, зокрема судового, сьогодні визначаються Законом України “Про судову експертизу” (ст. 13) та Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз (п. 2.2.) [3]. Права експерта визначено Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз, а саме, пунктом 2.2. Слід звернути увагу на те, що зазначена Інструкція дещо розширює права експерта в порівнянні із Законом України “Про судову експертизу”. Так, право порушувати клопотання про надання додаткових та інших матеріалів, необхідних для вирішення поставлених питань, є значно ширшим, ніж право подавати клопотання про надання додаткових матеріалів. Однак це право закріплене Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз, яка є підзаконним нормативним актом і не може виходити за межі, встановлені законом. Тому слід говорити про право експерта подавати клопотання про надання додаткових матеріалів. Але, на нашу думку, законодавчо слід закріпити саме право подавати клопотання про надання додаткових та інших матеріалів, необхідних для вирішення поставлених питань.

Інструкція про призначення та проведення судових експертиз також значно розширює, порівняно з Законом України “Про судову експертизу” [2], право на оскарження дій особи, у проваджені якої перебуває справа. По-перше, Інструкція говорить про оскарження дій не лише фізичної особи, але й юридичної. По-друге, вона надає право оскаржити не лише дії, які порушують права експерта, а й дії, які порушують порядок проведення експертизи. Викладена нами позиція щодо співвідношення норм Інструкції та Закону про права на порушення клопотання може бути застосована й до цього випадку.

Слід відзначити, що нині це право експерта в цивільному процесі не може бути реалізоване, тому що, по-перше, Закон України “Про судову експертизу” надає право оскаржити дії особи, а не органу, тому дії суду в цивільному процесі експертом не можуть бути оскаржені навіть у випадку, коли вони порушують процесуальні права експерта (наприклад, на ознайомлення з матеріалами справи); по-друге, ЦПК України не встановлює порядок оскарження таких дій. Як уже зазначалось вище, цивільне процесуальне законодавство встановлює можливість оскарження окремо від рішення суду лише ухвал, які перешкоджають подальшому провадженню у справі.

Ми вважаємо, що право експерта на оскарження дій, які порушують його права або перешкоджають проведенню експертизи, необхідно закріпити в ЦПК України та встановити порядок такого оскарження. Наприклад, у випадку відмови суду у задоволенні клопотання експерта про ознайомлення з матеріалами справи, якщо експерт не має права на оскарження дій суду, він буде вимушений скласти висновок про неможливість дати відповідь на поставлені питання замість того, щоб просто оскаржити такі дії суду.

Крім того, в Інструкції про призначення та проведення судових експертиз визначаються такі права, яких не передбачає ні ЦПК України, ні Закон України “Про судову експертизу”: задавати відповідні запитання особам, яких допитують; викладати письмово відповіді на питання, які ставляться перед ним під час допиту.

Отже, сьогодні необхідним є узгодження норм законодавства, що визначають права експертів у цивільному процесі та внесення відповідних змін до ЦПК України, який є систематизованим актом, що регулює в Україні здійснення цивільного судочинства.




Література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 року // www.portal.rada.gov.ua.

2. Про судову експертизу: Закон України від 25 лютого 1994 року // www.portal.rada.gov.ua.

3. Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз : наказ Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року // www.portal.rada.gov.ua.




e-mail: yuliya.prut@mail.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЗМАГАЛЬНІСТЬ В ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ: ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
31.03.2012 16:04
АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЖИТЛОВОГО ФОНДУ УКРАЇНИ
10.04.2012 19:19
ПОЗОВНА ДАВНІСТЬ: ПОНЯТТЯ, ОБЧИСЛЕННЯ, ЗНАЧЕННЯ
10.04.2012 19:11




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше