:: LEX :: ПРОБЛЕМА ДУАЛІЗМУ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА У СУЧАСНОМУ СВІТІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРОБЛЕМА ДУАЛІЗМУ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА У СУЧАСНОМУ СВІТІ
 
30.04.2008 22:38
Автор: Ханієва Фатіма Магомедівна, студентка факультету підготовки кадрів для органів юстиції Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого
[Цивільне та сімейне право. Цивільний процес. Комерційне право. Міжнародне приватне право]
Кожна країна сучасного світу з метою більш ефективного розвитку підприємницької діяльності шукає все нові та досконалі форми її правового регулювання. Істотну роль в цьому процесі відіграють особливості історичного розвитку правової системи країни та її звернення до досвіду зарубіжних держав. Найважливішу проблему на цьому шляху становить необхідність взаємодії законотворчої діяльності в країні з правовою доктриною. Існування певного роду неузгодженостей та колізій між нормами нормативно-правових актів завжди призводить до ряду складнощів, які заважають нормальному регулюванню суспільних відносин та вирішенню певних проблем на практиці.
Дуалізм цивільного права залишається актуальним явищем сучасного світу, здебільшого притаманним країнам континентальної Європи, ряду держав Близького Сходу, Центральній та Південній Америці, які в силу історичних традицій зазнали значного впливу романо-германської правової доктрини.
Проблему дуалізму визначає співвідношення між цивільним та торговельним (комерційним, підприємницьким) правом. У Франції, Німеччині, Іспанії, Португалії, Японії, в державах Латинської Америки та інших країнах романо-германської сім’ї правових систем були прийняті торговельні кодекси, а в більшості з них також були утворені й особливі торговельні суди. Країнам англо-американської правової системи не притаманна дуалістична модель законодавства, адже на початку XІX століття торговельне право поступово розчинилось у загальному праві (common law) і згодом повністю було ним поглинуте.
Цивільне і торговельне право традиційно представляють собою дві самостійні, паралельні, конкуруючі приватно-правові підсистеми.
В Україні актуальність даної проблеми сьогодні обумовлюється взаємодією цивільного права та права господарського. Її коріння сягають радянських часів, коли в літературі того періоду, під час розробки Цивільного кодексу УРСР 1963 року, різько загострювались протилежні погляди прибічників „дуалізму” ― визнання наявності двох самостійних галузей права ― цивільного, а також господарського, та „моністів”― тих, хто виступав за єдність цивільного права. Подібні погляди та розбіжності збереглись і до 2004 р. Між тим сучасний етап конфлікту загострився прийняттям Господарського кодексу України, який набрали чинності поряд із новим Цивільним кодексом з 1 січня 2004 року. На практиці стали проявлятись всі неузгодженості, породжені численними суперечливими положеннями цих кодифікованих актів. Точки зору законодавця та правників не були узгодженні одразу, тому відповіді на важливі запитання вони шукають й сьогодні.
Досвід зарубіжних країн, які вже відмовились від дуалістичної системи законодавства свідчить, що загалом цивільно-правовий дуалізм існує об’єктивно, автономно, незалежно від волі законодавця чи інших суб’єктивних факторів завдяки самодостатності торговельного (підприємницького, комерційного) права. Підтвердженням цього слугують сучасні процеси комерціалізації цивільного права, які призводять до переміщення меж між цивільним правом і торговельним, а в ряді випадків сьогодні їх взагалі буває важко встановити. Деякі країни врахували доцільним об’єднати (уніфікувати) цивільне та торговельне право – Італія, Швейцарія, Нідерланди. У ряді інших західноєвропейських держав торговельні кодифікації продовжують діяти, але їх роль в системі джерел торговельного права значно зменшилась.
Тенденції узгодження колізій між нормами Цивільного та Господарського Кодексів України, враховуючи перехідний період у розвитку ринкової економіки та проголошений курс на інтеграцію до Європейського Співтовариства, спирається на досвід зарубіжних країн у процесі вдосконалення національної системи права зі збереженням специфічних історичних властивостей.

e-mail: fatima-khanieva@yandex.ru

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
КОДИФІКАЦІЯ МІЖНАРОДНОГО ПРИВАТНОГО ПРАВА: РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ
26.04.2008 19:00




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше