:: LEX :: УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ФОНД «ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ ТА ПРИМИРЕННЯ»
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 15


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ФОНД «ВЗАЄМОРОЗУМІННЯ ТА ПРИМИРЕННЯ»
 
17.06.2020 09:51
Автор: Левикін Володимир Валерійович, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства ім. Михайла Грушевського Національної академії наук України
[Секція 9. Історія країн світу та міжнародні відносини]

16 червня 1993 року згіно з постановою № 453 кабінету міністрів було зареєстровано Фонд, який отримав назву «Взаєморозуміння та примирення». Фонду було надано статус національного та закріплено при Кабінеті Міністрів України. Головним та фактично єдиним видом діяльності, власне для цього він і створювався, вказаного Фонду стала благодійна діяльність, а керівником організації був призначений Лушніков Ігор Миколайович.

Головним чином благодійна діяльність фонду зводилася до проведення грошових виплат та надання гуманітарної допомоги жертвам нацистських переслідувань. У постанові Кабінету Міністрів України №1410 від 11 вересня 2000 р. було уточнено положення про вказаний фонд і наголошувалось :

«1. Український національний фонд "Взаєморозуміння і примирення" при Кабінеті Міністрів України (далі – Фонд) – спеціально уповноважений орган з питань компенсаційних виплат і надання гуманітарної допомоги жертвам нацистських переслідувань.

Фонд є єдиним розпорядником коштів, що надходять для компенсаційних виплат жертвам нацистських переслідувань, і координатором реалізації гуманітарних програм щодо жертв нацистських переслідувань та увічнення пам'яті жертв війни...

3. Основними завданнями Фонду є:

здійснення компенсаційних виплат жертвам нацистських переслідувань як в іноземній, так і в національній валюті;

координація та здійснення гуманітарних програм щодо жертв нацистських переслідувань та увічнення пам'яті жертв війни».

Головним питанням при заснуванні будь якого фонду стає питання коштів. Звідки повинні були з’явитися мільйони для виплат колишнім жертвам нацистських переслідувань? А гроші добровільно виділяла Німеччина: відповідно до домовленостей між Урядами Республіки Бєларусь, Російської Федерації, України і Федеративної Республіки Німеччини щодо врегулювання питань про виплату компенсаційних виплат громадянам колишнього СРСР, які постраждали від нацизму у Другій Світовій війні. Фонд «Взаєморозуміння та примирення» існував фактично за рахунок коштів Федеративної Республіки Німеччини і до того часу, поки тривали виплати коштів, виділених урядом Німеччини для компенсації жертвам нацизму. По закінченню виплат фонд незначний час продовжить свою діяльність, займаючись низкою проектів у медичній, соціальній та освітній галузях.

Одним із таких проектів стало вивчення листування українських громадян (претендентів на компенсаційні виплати) з Українським національним фондом «Взаєморозуміння і примирення» протягом 1997-2003 рр. Пізніше листи колишніх в’язнів та остарбайтерів було передано на зберігання до Інституту історії України Національної Академії наук України.

Колекція Фонду –це більше тисячі справи без наскрізної нумерації та декілька тек з розрізненими документами (у кожній справі до 100 листів громадян). Здебільшого справи сформовано за номером вихідної відповіді Фонду, з них 97 справ відносяться до 1997 р., 116 справ – 1998, 109 справ – 1999, 135 справ – 2000, 154 справи – 2001, 371 справа – 2002 р. і 220 справ відносяться до 2003 р. 

Майже всі листи-звернення написано від руки, часто нерозбірливим почерком та без дотримання правил орфографії та пунктуаціїї, що дуже ускладнює їх читання. Деякі листи написано на суміші російської та української мов. Дуже мало листів, написаних сухим офіційним стилем. Здебільшого листи уявляють собою розповідь у розмовному стилі. Одна із заявниць написала про своє життя в таборі дев'ять сторінок римованого тексту. Але незважаючи на всі недоліки ці листи є своєрідним портретом цілого покоління з нелегкою долею, на формування світогляду якого пережиті поневіряння і страждання наклали свій відбиток

За час існування Фонду колишнім жертвам нацизму (або їх правонаступникам) було відшкодовано більше 866 мільйонів євро. Виплати проводилися у два етапи, тому, на жаль, багато хто так і не дочекався обіцяних виплат у повному розмірі. Також відмовлено було у виплаті компенсацій тим, кого німецька сторона не включила до категорії постраждалих. 

По завершенню компенсаційних виплат та приведенні до ладу фінансової документаціі фонд припинив своє існування. Всі сподівання керівництва фонду на подальшу роботу виявилися марними і благодійна діяльність національного фонду, який існував на німецькі кошти була припинена. Уряд ліквідував Український національний фонд "Взаєморозуміння і примирення" при Кабінеті міністрів України. Про це йдеться у постанові Кабміну № 455 від 27 квітня 2011 р.

Література:

1. http://b2btoday.com.ua/id/3301957

2. http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/KP001410.html

3. https://p.dw.com/p/AO96

4. http://www.historians.in.ua/index.php/en/zabuti-zertvy-viyny/831-maryna-dubyk-vidmovnyky-zhertvy-natsystskykh-peresliduvan-poza-protsesom-kompensatsiynykh-vyplat

5. https://www.rbc.ua/ukr/news/pravitelstvo-likvidirovalo-ukrainskiy-natsionalnyy-fond-02052011224500



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДО ПИТАННЯ СТАНОВЛЕННЯ ПРАВА ЖІНОК У ДРУГІЙ РЕЧІ ПОСПОЛИТІЙ
10.06.2020 13:41
ВІДНОСИНИ РЕСПУБЛІКИ БІЛОРУСЬ З УКРАЇНОЮ
09.06.2020 14:50




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше