:: LEX :: СУТНІСТЬ ТА СТРУКТУРА ПРИВАТНОЇ ДЕТЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

СУТНІСТЬ ТА СТРУКТУРА ПРИВАТНОЇ ДЕТЕКТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
 
21.02.2022 18:07
Автор: Галагоза Владислав Олегович, аспірант кафедри теорії та історії держави і права, Університет економіки та права “КРОК”
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Медичне право. Судові та правоохоронні органи. Адвокатура]

Приватна детективна діяльність – це дозволена державою незалежна професійна діяльність приватних детективів або приватних детективних підприємств (агентств) щодо надання клієнтам на платній договірній основі детективних послуг з метою захисту їхніх законних прав та інтересів.  Її здійснюють суб’єкти приватної детективної діяльності індивідуально (приватні детективи) або через приватні детективні підприємства (агентства). Особливостями правового регулювання приватної детективної та охоронної діяльності у державах-членах Європейського Союзу включають: а) наявність спеціальних законів, який регулюють таку діяльність; б) особливі критерії щодо моральних та професійних якостей кандидатів на посади детективів, що включають спеціальні вимоги щодо відсутності судимості, не перебування під наглядом, професійної освіти; в) наявності складної системи отримання дозволів на зайняття приватною детективною та охоронною діяльністю, яка може включати необхідність отримання згоди на її здійснення (або отримання ліцензії) в кожній адміністративно-територіальній одиниці певної держави учасника Європейського Союзу [3].

Поряд із детективами поліції у багатьох країнах світу існують приватні детективи. Під приватною детективною діяльністю прийнято розуміти незалежну професійну діяльність, яка становить собою систему пошукових заходів, що здійснюються приватними детективами на договірних засадах з приводу надання детективних послуг та із застосуванням технічних засобів. Для розуміння сутності приватної детективної діяльності слід детальніше зупинитися на таких її аспектах як: 1) професійність; 2) незалежність професійної діяльності; 3) розшуково-пошуковий характер; 4) договірні основи здійснення; 5) співвідношення з оперативно-розшуковою та слідчою діяльністю. Детективна діяльність є передусім розшуковою тому, що в процесі її проведення встановлюються фактичні дані про правопорушення, осіб, що їх вчинили та зниклих безвісти. Подібна діяльність є характерною для оперативно- розшукових підрозділів правоохоронних органів. До змісту приватної детективної діяльності, як правило, входять послуги зі збору відомостей по кримінальних провадженнях на договірній основі з учасниками процесу, розшук осіб, які переховуються від судочинства, а також розшук викраденого майна клієнта та інші види послуг [1]. 

Для інституту приватної детективної діяльності характерні такі  принципи роботи як:  диспозитивність, незалежності суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності, конфіденційності та збереження професійної таємниці, дотримання прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, поваги до людської гідності, добросовісності, об'єктивності та неупередженості,  взаємодії з правоохоронними органами, органами державної влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та громадянами. Удосконалення адміністративно-правового забезпечення недержавної охоронної та приватної детективної діяльності потребує узагальнення та аналізу зарубіжного досвіду у досліджуваній сфері, на підставі аналізу якого можна здійснювати розбудову національних правових моделей вказаних видів діяльності [2]. 

У деяких європейських державах іноді простежується тенденція приватизації окремих завдань поліції, тобто їх передачі (делегування) іншим суб’єктам правоохоронної діяльності, зокрема й недержавним інституціям (приватним детективним агентствам, охоронним фірмам, службам безпеки). Такий підхід сприяє зосередженню персоналу поліції на виконанні основних завдань стратегічного характеру. У багатьох країнах світу  приватна детективна діяльність ефективно доповнює діяльність правоохоронних органів та відіграє важливу роль у протидії злочинності, оскільки результати їх діяльності можуть бути використані як докази в суді при розгляді більшості категорій справ. Особливої уваги набуває потреба у запровадженні іноземного досвіду держав з його наступною адаптацією до національних, правових, суспільних, економічних реалій та з урахуванням перспектив подальшого розвитку в даній галузі. Оскільки приватна детективна діяльність тісно пов’язана із конституційними правами та обов’язками, то встановлення основоположних принципів для даної діяльності є вкрай важливими задля  недопущення порушення конституційних прав та обов’язків людини та громадянина. Визначення сутності правових  принципів діяльності приватних детективів є необхідним підґрунтям для встановлення засад діяльності даного інституту [4].

При прийнятті законодавства про діяльність приватних детективів   слід звернути особливу увагу  на розроблення дієвих механізмів, які надавали б приватним детективам реальні можливості для збору різного роду інформації, забезпечували їм максимальне сприяння в її отриманні, а також гарантували їх особисту безпеку та встановлення конкретного переліку повноважень приватного детектива для недопущення порушення законодавства при здійсненні професійної діяльності.

Література:

1. Мулявка Д. Г. Адміністративно-правове забезпечення приватної детективної (розшукової) та недержавної охоронної діяльності : дис. доктора юридичних наук, : 12.00.07 /; Ун-т ДФС України, Ірпінь, 2020. 492 с.

2. Мулявка Д. Г., Бедренко М. А. Класифікація принципів приватної детективної діяльності: Правові новели, Херсон, 2018. № 6. С 181-185.  

3. Франчук В. І. Детективна діяльність у сфері економічної безпеки: навчальний посібник / В. І. Франчук, Н. Я. Михаліцька, П. Я. Пригунов, С. І. Мельник, М. Й. Штангрет. – Львів: Львівський державний університет внутрішніх справ, 2016.  132 с.

4. Юрко С. С. Недержавна охоронна і правоохоронна  діяльність в Україні : дис.  кандидата юридичних наук: 12.00.10 / Національний університет "Одеська юридична академія", 2017.  252 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
THE CONSTITUTIONAL REGULATION HUMAN RIGHT OF HEALTH CARE IN UKRAINE
24.03.2022 09:55
ОКРЕМІ ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ КОЛЕКТИВНОЇ ФОРМИ РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
18.04.2022 20:03
THE DEFINITION OF EUTHANASIA AS A HUMAN RIGHT IN THE 21ST CENTURY
05.04.2022 18:23
ДО ПИТАННЯ ПРО НЕСИСТЕМНІСТЬ ЗМІН КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ (НА ПРИКЛАДІ ПОСИЛЕННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ВТРУЧАННЯ В ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ)
03.04.2022 18:23




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше