:: LEX :: ВИПРАВНО-ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО УРСР: ІСТОРИКО-ПРАВОВИЙ ЗМІСТ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ВИПРАВНО-ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО УРСР: ІСТОРИКО-ПРАВОВИЙ ЗМІСТ
 
13.12.2022 10:38
Автор: Дем’янчук Тетяна Дмитрівна, кандидат історичних наук, доцент, докторант кафедри теорії та історії держави і права Національної академії внутрішніх справ
[Секція 7. Історія держави і права. Історія політичних і правових вчень]


Радянський період української державності сповнений численними темами, які вимагають об’єктивного вивчення. Це закономірно, адже в умовах існування тоталітарної держави було сформовано специфічну правову систему з чіткою державницькою ідеологією яка спрямовувалася на повне придушення громадянського суспільства та внутрішньополітичної опозиції. Для реалізації такого тиску на суспільство було сформовано кримінально-виконавчу систему, яка орієнтувалася на виправно-трудовий характер виконання покарань. Одночасно, виправно-трудовий характер кримінально-виконавчої системи, хоч і сприяв розвитку промисловості чи народного господарства, одночасно був прикладом тотального нівелювання прав людини – ненормовані трудові зобов’язання, порушення умов утримання осіб, що відбували покарання, масові страти в’язнів, тощо.

Початком формування радянської кримінально-виконавчої системи, можна вважати 1919 рік, коли було прийнято постанову Наркому юстиції «Про ліквідацію всіх відділів колишнього Міністерства юстиції». У 1921 р. усі каральні відділи на місцях було перейменовано на виправно-трудові [5, с. 269]. Власне з цього часу й можна говорити про початок застосовування виправно-трудового підходу до реалізації системи виконання покарань. Виправно-трудовий підхід був домінуючим впродовж 1920-1960-х років. Це обумовлювалося рядом об’єктивних причин. По-перше, мало місце посилення репресивного характеру самої кримінальної системи, що обумовлювалося умовами громадянської війни і правовою ідеологією більшовизму. По-друге, на характері кримінально-виконавчої системи відобразилася внутрішньополітична ситуація, зокрема процес формування культу особи Й.Сталіна. По-третє, радянська держава перебувала в умовах глибокої промислової трансформації й потребувала безкоштовної робочої сили. Як результат, кримінально-виконавча система з моменту свого формування була елементом тоталітаризму, а правові норми, що регулювали процес її функціонування, особливу увагу приділяли виправно-трудовому характеру відбування покарань. 

Основним нормативним актом яким здійснювалося нормативно-правове регулювання виправно-трудового підходу став Виправно-трудовий кодекс УСРР, прийнятий 23 жовтня 1925 р. Кодекс визначив основну структуру місць позбавлення волі: будинки ув’язнення, виправно-трудові будинки, трудові колонії, ізолятори спеціального призначення, перехідні виправно-трудові будинки [3, с. 30]. Основною ідеєю кодексу стало закріплення пріоритетності виховних завдань та ідею виправлення засуджених. Як наслідок, 11 липня 1929 р. прийнято постанову «Про використання праці кримінально-ув'язнених», у відповідності до якої було не тільки узаконено фізичну працю ув’язнених осіб, а й створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень НКВС («ГУЛАГ»). 

Створення ГУЛАГу стало ключовим етапом в процесі реалізації виправно-трудового характеру кримінально-виконавчої системи. Одночасно, слід зауважити, що до початку 1930-х років діяло дві паралельні пенітенціарні системи – республіканська (включала в'язниці для утримання ув'язнених, що перебували під слідством і власне виправно-трудові колонії) та загальносоюзна (виправно-трудові табори, політізолятори) [4, з. 319].

Як зауважують українські дослідники В.Данильчук та Р.Михайльчук, основним завданням ГУЛАГу, «було покарання, ізоляція, використання у якості робочої сили та перевиховання «неблагонадійних елементів», тобто тих, хто реально, хоча частіше уявно, чинив опір сталінському режиму» [2, с. 60]. У 1931 році в структурі ГУЛАГу створено окремий відділ трудових поселень, у 1934 році виробничо-будівельний відділ, що вказувало винятково на реалізацію виправно-трудового підходу.

За час існування ГУЛАГу було прийнято десятки нормативно-правових актів, регламентували виправно-трудовий характер кримінально-виконавчої системи. Основними з цих документів були:

- «Тимчасова інструкція про режим утримування ув’язнених у виправно-трудових таборах НКВС СРСР» (серпень 1939 р. липень 1940 р.) [2, с. 61];

- Указ Президії Верховної ради СРСР «Про скасування смертної кари (26 травня 1947 р.), а Указом від 19 квітня 1943 р. запроваджено максимальний термін покарання 25 років [6, с. 583-584];

- «Інструкція з режиму утримання ув’язнених у виправно-трудових таборах і колоніях МВС СРСР» (24 березня 1947 р.) – перший документ, який врегульовував правове становище ув’язнених [2, с. 62];

- Указ Президії Верховної ради СРСР про амністію деяких категорій ув’язнених, які вчинили злочини, які не становлять великої небезпеки для держави (27 березня 1953 р.) [1, с. 357].

Останній нормативний акт поклав початок ліквідації ГУЛАГу однак виправно-трудовий характер системи відбування покарань зберігався. Зрештою Постановою «Про заходи щодо покращення роботи Міністерства внутрішніх справ СРСР» від 25 жовтня 1956 р. було ліквідовано виправно-трудові табори як такі, що не забезпечували вирішення завдання виправлення та перевиховання ув'язнених. Замість системи ГУЛАГу формується система, в основні якої знаходиться виправно-трудова колонія. Ліквідація табірної системи мала позитивні наслідки і обумовлювалася як політичним рішенням – лібералізація суспільних відносин і критика культу особи, так і практичними – масові повстання в’язнів ГУЛАГу.

Таким чином, у період становлення і розвитку радянської державності відбулося не тільки формування нової кримінально-виконавчої системи, а й утвердження її виправно-трудового характеру. Виконання покарання у вигляді виправних робіт пояснювалося рядом об’єктивних причин й ідеологією самого більшовизму. Виправно-трудовий підхід до реалізації системи виконання покарань не завжди передбачав ізоляцію засуджених від суспільства.

Основним органом, що здійснював контроль за виправно-трудовою системою був ГУЛАГ, який став класичним символом тоталітаризму, хоч з правової точки зору відповідав за виховання осіб, що вчинили злочин через суспільно-корисну працю. Ліквідація ГУЛАГ тільки частково спростила виправно-трудовий характер кримінально-виконавчої системи, яка набула класичних пенітенціарних ознак.

Література:

1. Вронська Т., Стяжкіна О. Мінусники: покарані простором. К.: Темпора, 2021. 456 с.

2. Данильчук В., Михальчук Р. Нормативно-правові основи функціонування системи відбування покарань у виправно-трудових таборах ГУЛАГу. Інтермарум: історія, політика, культура, №10. 2022. С. 57-72. DOI: https://doi.org/10.35433/history.112030%20.

3. Козак Р.А., Рідкобород Ю.В., Мелаш А.С. Зародження пенітенціарної системи в Україні. Юридичний науковий електронний журнал, 2021. №10. С. 28-31. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0374/2021-10/3.

4. Министерство внутренних дел. 1902–2002. Исторический очерк. М.: Объед. ред. МВД России, 2004. 647 с.

5. Пиндюрина Н. Соблюдение революционной законности в исправительно-трудовых учреждениях (октябрь 1917 г. – 1920 г.). Труды ВШ МВД СССР. 1957. № 2. С. 267-285.

6. Реабілітовані історією. Рівненська область (2013) / редкол. Тому (співгол.: М. Кривко, О. Губанов, відп. секр. А. Жив’юк); упоряд.: О. Білоконь, Р. Давидюк, А. Жив’юк (кер.) та ін. Кн. 3. Рівне: ПП ДМ. 620 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМА СПІВВІДНОШЕННЯ ПРАВОВОЇ ТРАДИЦІЇ ТА ПРАВОВОЇ КУЛЬТУРИ
15.12.2022 19:57




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше