:: LEX :: ЩОДО ЗВОРОТНОСТІ ДІЇ ПРИНЦИПУ  ВИПАДКОВОСТІ  ВІДНОСНО РЕЄСТРАЦІЇ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ЩОДО ЗВОРОТНОСТІ ДІЇ ПРИНЦИПУ ВИПАДКОВОСТІ ВІДНОСНО РЕЄСТРАЦІЇ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ
 
06.01.2023 12:51
Автор: Шкапенко Тетяна Олександрівна, головний спеціаліст відділу представництва в судах та інших органах, Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області
[Секція 5. Господарське право. Господарське процесуальне право. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право. Фінансове право. Банківське право]

Інноваційна складова у сучасних динамічних умовах державного управління є одним із найважливіших факторів, що дозволяють швидко задовольняти цифрові суспільні запити відносно законодавчо врегульованих надважливих життєвих сфер, а особливо у галузі земельних відносин. 

Свого часу, прогресивною за своєю ідеологічною спрямованістю була Постанова КМУ від 03.06.2020 №455 положення якої частково переформатували щоденну діяльність державних кадастрових реєстраторів з 10.06.2020 року. Принцип реєстрації земельної ділянки за місцем її розташування, у визначених Постановою №455 випадках, поступався здійснення реєстраційних дії за принципом екстериторіальності строком до двох років. 

Оцінка переваг реєстраційних дій відносно земельних ділянок (поза суб’єктивним чинником) на державному рівні відбулася до спливу зазначеного строку, і вже з 27.05.2021 ЗУ «Про Державний земельний кадастр» має у своїй структурі таку нормативну конструкцію як принцип випадковості, що фактично є правонаступником принципу екстериторіальності. Також з 31.12.2021 року визначена ідея екстериторіальності остаточно вийшла за межі пілотного проекту і введена до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою КМУ від 17.10.2012 № 1051, на постійній основі.

Аналіз положень вказаних нормативно-правових актів свідчить, що спрацювання принципу випадковості у роботі одного і того ж державного реєстратора відносно однієї і тієї ж земельної ділянки є разовим явищем. Підтвердженням тому є також Наказ Держгеокадастру України від 15.09.2021 №439 «Про розподіл повноважень державних кадастрових реєстраторів».

Одначе, вже з 04.10.2022 коло правомочностей, здійснюваних державним кадастровим реєстратором, обраним  за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру за принципом випадковості зазнало розширення. Так, до їх числа належать ті, які визначені пп.1, 2-1, 3-6 п.6 Порядку №1051.

Залишити без позитивної оцінки переваги забезпечені принципом випадковості складно, натомість притаманні йому і недоліки. Так, складним у практичному втіленні залишається визначення суб’єкта, зобов’язаного скасувати державну реєстрацію земельної ділянки за рішенням суду, зареєстрованої в результаті дії принципу випадковості. Належність відповідача, як відомо, визначається, перш за все, за нормами матеріального права. До числа дієвих шляхів усунення складнощів, які можуть мати місце у даному випадку,  варто вирішувати питання скасування державної реєстрації земельної ділянки у досудовому порядку згідно п.222-228 Порядку №1051. В той же час, у випадку якщо вирішення спірного питання у визначений спосіб виявилося неефективним, можливим способом захисту вже  виступатиме судовий захист з чітко визначеним належним відповідачем.

Література:

1. Закон України «Про Державний земельний кадастр»// Голос України. – Від 06.08.2011. – № 145.

2. Порядок ведення Державного земельного кадастру, затвердженого Постановою КМУ від 17.10.2012 № 1051// Урядовий кур’єр. –   від 27.11.2012. – № 218.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
TRANSBOUNDARY AQUIFERS: LEGAL PROBLEMS OF UKRAINE AND OTHER COUNTRIES OF THE WORLD
03.02.2023 18:44




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше