:: LEX :: ПЕРСПЕКТИВИ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕЛЕКТРОННОГО УРЯДУВАННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПЕРСПЕКТИВИ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕЛЕКТРОННОГО УРЯДУВАННЯ В ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ПУБЛІЧНОЇ ВЛАДИ
 
03.02.2023 18:29
Автор: Макушев Петро Васильович, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри теорії та історії держави і права, Університету митної справи та фінансів, м. Дніпро, Україна
[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Міжнародне право. Муніципальне право]


Електронне урядування в Україні вже стало невід’ємною частиною політико-конституційного дискурсу. Як корпоративна система національного, регіонального або відомчого масштабу електронне урядування має кілька аспектів, що відображають його теоретико-методологічні, організаційні, інституційні, нормативно-правові, технологічні та інші основи. Комплексне вивчення цих аспектів є обов’язковою передумовою отримання цілісного системного уявлення про це та оволодіння відповідними знаннями і навичками фахівця організаційних систем електронного урядування будь-якого рівня. Упровадження е-урядування є складним процесом, що потребує значних матеріальних, інтелектуальних і фінансових ресурсів та вирішення комплексу правових, організаційних і технологічних проблем. 

Головними факторами, що перешкоджають запровадженню та розвитку технологій електронного урядування в системі публічного управління або їх ефективному використанню, є наступні: недостатність або відсутність державного системного контролю в цій сфері [1, с. 14-15]; фактична відсутність централізованої структури публічного управління процесами інформатизації державних органів; відсутність взаємодії у функціонуванні інформаційно-комунікаційних систем публічних органів, відомча відокремленість; неефективна державна політика щодо стандартизації, особливо в галузі відкритих стандартів для їх застосування в галузі публічних послуг, кредитно-фінансовій сфері, економіці, електронній комерції, освіті тощо; невідповідність законодавства в сфері інформаційно-комунікаційних технологій та інформаційної безпеки системі законодавства Європейського Союзу. 

Отже, електронне урядування - це система взаємодії публічних інституцій з окремим громадянином та суспільством в цілому через інформаційно-комунікаційні технології, що забезпечує оперативне, відкрите та неупереджене вирішення будь-яких соціально-побутових проблем [2, с. 22]. Крім того, електронне урядування мінімізує контакт громадян із чиновниками, тим самим зменшуючи корупційну складову, в публічному управлінні на національному та регіональному рівнях. 

Таким чином, під час впровадження електронного урядування як на загальнодержавному так і на місцевому рівні, слід враховувати проблеми, які є актуальними, а саме: все ще актуальною залишається проблема сумісності - всі різноманітні технології електронного урядування, що впроваджуються як в органах державної влади, так і в органах місцевого самоврядування, обов'язково мають бути сумісними одна з одною. Без вирішення даної проблеми не можлива ефективна взаємодія як між місцевими, так і державними органами влади, між органами влади і органами місцевого самоврядування. 

Література:

1. Антонова Л. В., Мохова Ю. Л. Удосконалення механізмів електронного урядування в Україні в умовах цифрових перетворень. Публічне управління та регіональний розвиток. 2022. № 15. С. 10-29.

2. Зима О. Т., Зав’ялов Є. В., Романова А. Є. Електронне урядування в Україні: специфіка розвитку в умовах кризи. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». Серія : Юридичні науки. 2022. № 4. С. 18-26. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ПРОБЛЕМИ ВИКОРИСТАННЯ ОКРЕМИХ ВИДІВ ЗАСОБІВ КОМУНІКАЦІЇ У ПРАКТИЦІ АДМІНІСТРАТИВНИХ СУДІВ УКРАЇНИ
25.01.2023 17:38
ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ТА ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ЛЮДСТВА
11.01.2023 16:29
ПРАВО НА ЗАЙНЯТІСТЬ: ПОНЯТТЯ, ОЗНАКИ ТА ОКРЕМІ АСПЕКТИ РЕАЛІЗАЦІЇ
05.02.2023 18:04
ПОВНОВАЖЕННЯ АНТИКОРУПЦІЙНИХ ОРГАНІВ В УКРАЇНІ: ДОСВІД КРАЇН ЄС
02.02.2023 22:58




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше