:: LEX :: ПЕРША КИЇВСЬКА УКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА ПРО ПОЛЯКІВ В УМАНІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПЕРША КИЇВСЬКА УКРАЇНСЬКА ГАЗЕТА ПРО ПОЛЯКІВ В УМАНІ
 
03.04.2023 16:54
Автор: Кузнець Тетяна Володимирівна, доктор історичних наук, професор, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини
[Секція 8. Історія становлення української державності]


Вивчення історичного досвіду державотворення в Україні не втрачає своєї актуальності. Поліетнічне за складом населення українських земель завжди було активним учасником історичного дійства. Тому звернення до історії представників інших національностей є цілком умотивованим. На початку ХХ ст. в Київській губернії мешкало польське населення, яке разом з корінним перебувало під тиском російської імперської влади, що провадила політику асиміляції та русифікації. Та воно відстоювало національну культуру, було представлене в органах влади та місцевого самоврядування, брало участь у боротьбі проти колонізаторської політики царату.

Періодична преса, як історичне джерело, має значний інформаційний потенціал, який все ще недостатньо використовується. Перша щоденна українська громадсько-політична і культурно-просвітницька газета, що виходила в Києві під назвами «Громадська думка» (грудень 1905 р. – серпень 1906 р.), «Рада» (вересень 1906 р. – липень 1914 р.), «Нова Рада» (лютий 1917 р. – лютий 1919 р.), потім знову «Рада» і «Промінь», містить інформацію про польське населення українських земель. Лише стосовно одного повіту – Уманського – на сторінках газети у 1907 – 1918 роках було розміщено одинадцять публікацій про поляків. Їх сюжетами були: культурно-освітня діяльність поляків; числові показники представництва польського населення в органах влади в повітах; інформація про підпільну польську школу в Умані; інформація про перебування польської військової частини на Уманщині. Систематизовані хронологічно виявлені у газеті відомості доповнюють знання про польський сегмент української історії.

У 1907 р. газета «Рада» повідомляла, що гурт польської інтелігенції в Умані порушив клопотання перед вищою адміністрацією про затвердження статуту «Уманського товариства польського», метою якого, за повідомленням «Gazeta Codzienna», є виключно культурне завдання, а саме: організовувати лекції, концерти, відкривати школи. Організаторами цього товариства називалися пани Баціановський і Кульчицький [1, с. 2]. Про результати клопотання газета не повідомляла, але 6 травня 1908 р. вона помістила інформацію про те, що в Умані відбулися установчі збори польського товариства «Oqnisko». Головою товариства обрано присяжного адвоката Залютинського [2, с. 3]. 

Повідомляючи про театральне життя в Умані, про гастролі театральних труп, про їх репертуар, «Рада» опублікувала інформацію про те, що в місті були дозволені польські вистави. «До п. начальника півд.-західного краю був удався з г. Умані артист познанського театру Люціан Янковський, щоб йому було дозволено впоряджати на Київщині вистави польською мовою. Д. Янковському такий дозвіл надано на один рік» [3, с. 3]. 

У 1910 р. на сторінках газети «Рада» вміщена інформація про кількість поляків в органах міського самоврядування. Така інформація була зібрана на запит губернатора від міських голів повітових центрів Київської губернії. «По одержаним відомостям з 287 гласних тільки 25 поляків, з 40 урядових осіб, що служать по вибору тільки 3 поляки, з 152 осіб, які служать по «вольному найму» – 20 поляків. Серед гласних думи поляки є по таких містах: Бердичів – (14 з 36), Сквира – (1 з 23), Радомисль – (2 з 21), Умань – (7 з 36), Липовець (1 з 13). Серед урядових осіб, що служать по вибору, поляки є в Бердичеві – (9 з 27, Звенигородці (2 з 15), Радомислі – (3 з 11), Умані – (2 з 23) та Черкасах – (3 з 25) [4, с. 2]. Рельєфніше ці числові показники виглядають у відсотковому виразі. Так, серед гласних міських дум поляків було 8,7%, серед урядових осіб, котрі служать по вибору – 7,5 %, серед вільнонайманих службовців – 13,1 %. Серед гласних думи у повітових центрах Київської губернії поляків було: в Бердичеві – 38,8 %, у Сквирі – 4,3 %, у Радомишлі – 9,5 %, в Умані – 19,4 %, в Липовці – 7,6 %. Як видно з підрахунків, найбільшою була питома вага поляків серед гласних міської думи Бердичева (38,8 %) та Умані (19,4 %). На виборних державних посадах поляків працювало: в Бердичеві – 33,3 %, у Звенигородці – 13,3 %, Радомишлі – 27,2 %, Умані – 8,6 %, Черкасах – 12,0 %. Найбільше поляків обіймали виборні державні посади в Бердичеві (33,3 %) та Радомишлі (27,2 %). Отож, у гілці законодавчої влади найбільшим польське представництво було в Бердичеві та Умані, серед виконавчої влади – в Бердичеві та Радомишлі.

У 1913 р. поширювались чутки про існування в Умані підпільної католицької школи. Газета «Рада» відгукнулася на них кількома замітками. Так, 31 березня 1913 р. опубліковано інформацію про те, що у Києві одержано звістку про викриття в Умані потайного жіночого католицького монастиря-школи [5, с. 3]. А 3 квітня 1913 р. газета повідомляла про те, що ксьондза Пржисєцького, якого звинувачують у заснуванні потайного монастиря в Умані, оштрафовано на 300 крб. А Костржевську як «ігуменю» цього монастиря висилають за межі Росії [6, с. 3]. Детальну інформацію у справі викриття чи то католицького монастиря, чи то польської школи в Умані розміщено на сторінках «Рада» за 6 квітня 1913 р. Газета повідомляла, що «… в Умані викрито потайний жіночий монастир під вивіскою «Христианская прачечная», яким керував ксьондз Вітольд Пржисєцький» [7, с. 3]. Згадувався опублікований в уманській газеті «Голос провінції» лист ксьондза В. Пржисєцького про те, що «Христианская прачечная» проіснувала в Умані десять років і обслугувала костел, але брала роботу і від стороніх осіб. Валовий прибуток її сягав до 3 тис. крб. на рік. Є конторські книги, квитанції, матеріали контролю податкової інспекції, яка перевіряє книги і збирає податки. У пральні служило кілька майстринь і робітниць, за харчування та квартиру працювало без заробітної платні кілька учениць. Ні вівтаря, ні навчання наукам у пральні не було. Поставлена на столику ікона, молитовники та знайдені книжки вказували тільки на те, що «робітниці та учениці у вільний від роботи час займалися не пияцтвом та розпустою, а молились і читали» [7, с. 3]. 

Ще кілька сюжетів газетних публікацій про поляків на Уманщині пов’язані з подіями революційної доби 1917 – 1918 років. На хвилі пожвавлення суспільно-політичних процесів у 1917 р. лібералізується ставлення влади до життя не корінного населення, яке вимагало забезпечення права на освіту, національну мову та культуру. У квітні 1917 р. газета інформувала про те, Міністерство народної освіти дозволило завести в Уманській чоловічій гімназії викладання польської мови, історії і літератури як вибіркових навчальних дисциплін, чи на інших, визначених педагогічною радою, умовах [8, с. 2]. 

Присутність поляків на Уманщині у період боротьби з окупаційною російською владою засвідчена публікацією з такої причини: 3 квітня 1918 р. повідомлялося про вступ в Уманський повіт з Поділля 2-го польського корпусу. Уманський повітовий комісар Костенко і повітовий комендант Андрейчук повідомляли міністерство харчових справ про продовольчі труднощі із забезпеченням польського корпусу у складі 15 000 піхоти, дивізії кавалерії, чотирьох гарматних бригад у кількості 100 грамат, 80 броневиків, авіаційного парку з обозом, який зайняв 13 сіл Уманського повіту. Корпус мав намір розташуватись у військових казармах в Умані, а вже потім перебиратися у Бобруйськ. Така кількість військових створювала додаткове навантаження на продовольчі ресурси повіту, про що повідомляла повітова влада [9, с. 3]. Про готовність компенсувати витрати на розквартирування польського корпусу в Уманському повіті зголосилася Уманська земська управа [10, с. 4]. 

Таким чином, виявлена у першій київській українській газеті (узагальнена назва «Рада»), що виходила у 1906 – 1919 роках, інформація про поляків в Умані доповнює джерельну базу для дослідження українсько-польських взаємовідносин початку ХХ століття. Її використання сприятиме розширенню дослідницького поля локальної історії, та й історії України загалом.

Література:

1. По Україні. Нове польське товариство. Рада. 1907. 19 вересня. С. 2.

2. По Україні. Рада. 1908. 6 травня. С. 3.

3. По Україні. Рада. 1908. 9 листопада. С. 3.

4. Городські думи та управи на Київщині. Рада. 1910. 30 травня. С. 2.

5. По Україні. Потайний католицький монастир. Рада. 1913. 31 березня. С. 3.

6. Оштрафування ксьондза. Рада. 3 квітня 1913. С. 3.

7. Вісті з краю. У справі викриття потайного католицького монастиря. Рада. 1913. 6 квітня. С. 3.

8. Виклад польської мови. Нова Рада. 1917. 21 квітня. С. 2.

9. Поляки на Уманщині. Нова Рада. 1918. 3 квітня. С. 3.

10. Умань. Нова Рада. 1918. 21 квітня. С. 4.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СПРОСТУВАННЯ МІТІВ ПРО КОЗАКІВ
12.04.2023 15:11
СІМЕЙНИЙ СТАН СЕЛЯНСТВА УМАНСЬКОГО ПОВІТУ ЗА ПЕРЕПИСОМ 1897 Р.
07.04.2023 15:21




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше