:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ДОГОВОРУ ПРО ДОВІЧНЕ УТРИМАННЯ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ДОГОВОРУ ПРО ДОВІЧНЕ УТРИМАННЯ
 
03.05.2023 09:59
Автор: Швайко Іван Євгенійович, здобувач І (бакалаврського) рівня вищої освіти, студент 2-го курсу, спеціальності 081 “Право” Навчально-науковий інститут права Державного податкового університету
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Договір про довічне утримання завжди займав важливе місце як у дослідженнях науковців, так і на побутовому рівні. Адже багатьом з нас відомо, що багато самотніх літніх людей не мають можливості або не спроможні забезпечувати себе самостійно, і саме тому потребують допомоги від сторонніх осіб. Саме у таких випадках у нагоді стає договір довічного утримання, в результаті якого набувач стає власником нерухомого майна літньої людини, а відчужувач своєю чергою отримує послуги з піклування та забезпечення.

Стаття 744 Цивільного Кодексу України визначає, що за договором довічного утримання одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність жилий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічного утримання [1].

Змістом договору є перехід права власності від відчужувача до набувача, а також виникнення обов’язку у набувача утримувати (доглядати) відчужувача. Істотними умовами договору є: предмет та ціна. Для цього виду договору строк не належить до істотних умов, тому що визначається тривалістю життя відчужувача майна. Зазначений договір має ознаку триваючого, оскільки зберігає силу до моменту смерті відчужувача і вимагає систематичного виконання набувачем своїх обов’язків. Також цей договір є одностороннім, оскільки у відчужувача є лише право вимагати від набувача надання обумовленого договором матеріального забезпечення, а набувач несе лише обов’язок – надавати відчужувачеві матеріальне забезпечення. Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі з обов’язковим нотаріальним посвідченням. З нотаріальною формою договору довічного утримання пов’язується момент виникнення права власності на майно у набувача. 

Водночас нотаріус повинен накласти заборону на відчуження набувачем майна до припинення дії договору. Договір довічного утримання є відплатним. За цим договором набувач отримує у власність майно, вартість якого на момент укладення договору відома. Натомість вартісний вираз утримання, що буде надаватися набувачем відчужувачу за договором, не може бути точно відомим, визначеним, адже неможливо визначити строк дії договору. Тому з огляду на цю обставину договір довічного утримання відносять до алеаторних (ризикових) договорів. Також слід зауважити, що цьому договору притаманні ознаки фідуціарності, що виражені в особливому довірчому характері відносин сторін [2, с. 79–84].

При укладенні договору про довічне утримання важливо враховувати правові аспекти. Зокрема, він повинен відповідати вимогам чинного законодавства, і не повинен суперечити основним правам та свободам людини. Крім того, у договорі повинні бути враховані питання щодо успадкування та передачі права власності на нерухомість.

Отже, Договір про довічне утримання є особливим типом договору, в якому одна сторона зобов'язується забезпечувати іншу сторону утриманням та доглядом до кінця її життя. Особливість цього договору полягає в тому, що він має надзвичайно довготривалий характер, що може становити значний ризик для сторін у разі неправильної укладення договору.

Оскільки договір про довічне утримання має довготривалий характер, він має бути дуже детально пророблений щодо умов та відповідальності сторін. Укладення такого договору повинно відбуватися з дотриманням всіх вимог законодавства та з урахуванням індивідуальних потреб кожної зі сторін.

Крім того, договір про довічне утримання може стати проблемою у разі зміни обставин. Наприклад, якщо власник нерухомості, який уклав договір, вирішує продати свою власність, то договір може стати некоректним і створити проблеми для нового власника [3].

Література:

1. Цивільний кодекс України. URL:  https://kodeksy.com.ua/tsivil_nij_kodeks_ukraini/statja-744.htm (дата звернення : 29.03.2023).

2. Лаптош М.В., Костенко-Костейчук Г.А. Загальна характеристика договору довічного утримання. Трипільська цивілізація. 2012. Вип. 3. С. 79–84.

3. Савченко В.В. Договір довічного утримання як засіб забезпечення соціального захисту громадян. Право та держава: теорія та практика. 2019. № 2.С. 70-74.

_________________________


Науковий керівник: Обривкіна Оксана Миколаївна, кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри приватного права Державного податкового університету




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ШЛЮБНИЙ ДОГОВІР: СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ВИКОРИСТАННЯ ЙОГО В УКРАЇНІ
10.05.2023 16:47




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше