:: LEX :: ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СМАРТ-КОНТРАКТІВ ЯК ВИДУ ГОСПОДАРСЬКОГО ДОГОВОРУ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СМАРТ-КОНТРАКТІВ ЯК ВИДУ ГОСПОДАРСЬКОГО ДОГОВОРУ: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ
 
01.06.2023 16:19
Автор: Соколовський Максим Сергійович, студент 3 курсу ННІ Права, Київський національний університет імені Тараса Шевченка
[Секція 5. Господарське право. Господарське процесуальне право. Екологічне право. Земельне право. Аграрне право. Фінансове право. Банківське право]

Завдяки стрімкому розвитку інформаційних технологій – криптовалют, електронного документообігу, торгівлі й баз даних, все актуальнішим і актуальнішим постає питання стосовно можливості застосування смарт-контрактів, які, я вважаю, можна назвати революційною технологією.

Наразі їх проблематика не є достатньо дослідженою не лише у вітчизняній правовій науці, а й в зарубіжній. Хоча, на мою думку, важливість розгляду цього питання з кожним днем лише зростає, адже, так звані, «розумні договори» здатні розвʼязати багато проблем бізнесу, державних та муніципальних органів у сучасному світі.

Правове регулювання смарт-контрактів в Україні створило б перспективи для пришвидшення господарських відносин та появи нових механізмів, які зможуть забезпечити виконання домовленостей між контрагентами, виключаючи при цьому людський фактор. Але, на жаль, в нашій державі використання «розумних договорів» не врегульоване жодним нормативно-правовим актом. Тому актуальним є дослідження зарубіжного досвіду перших спроб імплементації у законодавство смарт-контрактів і подальше врахування цих знань в Україні.

У звʼязку з тим, що проблематика «розумних договорів» досі не була комплексно опрацьована, про що вже зазначалося, наразі немає певної одностайності серед правників стосовно визначення цього поняття. На мою думку, найбільш влучним, саме з юридичного аспекту, є наступне – це «угода сторін, що існує у формі програмного коду, який функціонує в розподіленому реєстрі даних та забезпечує самовиконання умов такого договору, в разі настання заздалегідь визначених у ньому обставин» [1, с. 151].

Основна суть смарт-контракту полягає в тому, що за допомогою компʼютерного алгоритму можна повністю виключити з угоди субʼєктивний фактор. Це дозволяє знизити витрати, можливість афери та допущення помилок.

Сам «розумний договір» має низку моделей, оскільки може бути, або не бути складеним за допомогою компʼютерного коду, а також програмне забезпечення може виконувати різну роль в укладенні, виконанні та забезпеченні виконання договору. Існують, так звані, інтегрована (integrated) та неінтегрована (non-integrated) моделі:

 Перша передбачає, що смарт-контракт написаний мовою програмування, і це програмне забезпечення, що автоматизує договірні положення, бере участь в їх укладанні, виконанні та забезпеченні виконання. Тобто, фактично, інтегрована модель означає, що права та обовʼязки сторін виражаються саме мовою програмування, а не природною мовою;

 Друга ж – говорить про те, що контракт складається виключно природною мовою, але водночас включає угоду стосовно використання програмного забезпечення для виконання та забезпечення виконання договору – це і є суть неінтегрованої моделі [2, с. 12].

Наразі повноцінно в законодавство усіх країн Європейського Союзу ще не було імплементовано регулювання смарт-контрактів, але деякі юридичні фахівці вже пропонують свої ідеї, як це можна зробити. Серед них, я виділив найпоширенішу – інтегрувати «розумні контракти» у процедуру електронних закупівель. Це можна зробити використовуючи технології блокчейн, зокрема, задля перевірки підстав для виключення з тендеру, а також виконання критеріїв відбору та критеріїв присудження, що передбачені законодавством ЄС про здійснення державних закупівель в державному секторі (Директивою 2014/24/ЄС від 26 лютого 2014 року). Така система може автоматизувати ці перевірки для визначення переможця тендеру. Наприклад, якщо розглядати саме критерії відбору, то смарт-контракт може автоматично перевіряти елементи, що перелічені у повідомленні про контракт. Для правильної роботи це має бути виражене математично вимірюваним способом у формулі «розумного договору» [3, с. 103-104].

Але, окрім ідей, світові вже відомі спроби правового врегулювання смарт-контрактів державою. Яскравим прикладом є Перу, яке запровадило використання цих технологій у централізованих електронних закупівлях – цей процес зацифрований та залежить від LAC-Chain (приватного блокчейну, який керується Міжамериканським банком розвитку), а громадяни можуть контролювати систему через інтернет-портал. Це дозволило значно економити, скорити тривалість процедури, а також знизити рівень корупції.

Отже, смарт-контракти мають величезні перспективи, у майбутньому ними будуть користуватися усі. Основна перевага цієї технології – виключення людського фактора. Завдяки цьому рівень безпеки та швидкості здійснення господарських операцій значно зросте, а витрати підприємств на їх проведення мінімізуються. Але наразі «розумні договори» мають невизначений правовий статус, як в Україні, так і в багатьох інших країнах світу. Тому щоб позбутися основних ризиків їх використання, потрібно внести зміни в національне законодавство.

Література:

1. Іванов А.М., Шмига В.О. Смарт-контракти у договірних відносинах: реалії та перспективи використання. – с. 151.

URL: https://doi.org/10.32782/2524-0374/2022-4/32

2. European Bank for Reconstruction and Development. Smart Contracts: Legal Framework and Proposed Guidelines for Lawmakers. – с. 12.

URL: https://www.ebrd.com/documents/pdf-smart-contracts-legal-framework-and-proposed-guidelines-for-lawmakers.pdf

3. Nadia-Ariadna Sava, and Dacian Dragoș. The Legal Regime of Smart Contracts in Public Procurement (Transylvanian Review of Administrative Sciences, No. 66 E/2022). – с. 103-104.

URL: https://rtsa.ro/tras/index.php/tras/article/view/698/693

4. В. Варавка. Смарт-контракт як форма цивільно-правового договору. 

URL: http://visnyk.law.knu.ua/images/articles/Варавка.pdf

5. Бернацький М.В. Смарт-контракт: форма правочину чи зміст.

URL: https://iusprivatumjournal.online/wp-content/uploads/2020/12/IP_1-2_2020.pdf

________________________________

Науковий керівник: Пацурія Ніно Бондовна, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри економічного права та економічного судочинства Навчально-наукового інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ЩОДО ВДОСКОНАЛЕННЯ ДЕРЖАВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ОХОРОНИ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
12.06.2023 20:10
АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ФІНАНСОВИХ ПРАВОВІДНОСИН ЩОДО ДЕОКУПАЦІЇ ТА РЕІНТЕГРАЦІЇ КРИМУ
07.06.2023 20:08




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше