:: LEX :: ІНФОРМАЦІЙНЕ СУСПІЛЬСТВО ТА ЙОГО СУТТЄВИЙ ВПЛИВ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ОМС УКРАЇНИ ТА ІНШИХ ОРГАНІВ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ІНФОРМАЦІЙНЕ СУСПІЛЬСТВО ТА ЙОГО СУТТЄВИЙ ВПЛИВ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ОМС УКРАЇНИ ТА ІНШИХ ОРГАНІВ ПУБЛІЧНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
 
06.10.2023 16:27
Автор: Калюжна Світлана Вікторівна, доктор філософії за спеціальністю 081«Право», доцент кафедри міжнародних відносин Сумського національного аграрного університету
[Секція 6. Право інтелектуальної власності та його захист. Інформаційне право. Інформаційні технології]


Тема є досить актуальною, оскільки її  проблематика відповідає напряму наукових розвідок, визначеному в Указі Президента України «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року» від 30 березня 2019 року № 722 [2] (Ціль № 16) та спрямовується на вирішення завдання 16.7 – підвищення ефективності державної влади та органів місцевого самоврядування, яке закріплено у положеннях відповідної Національної доповіді щодо Цілей сталого розвитку. Проведені дослідження засвідчують, що умови інформаційного суспільства здійснюють суттєвий вплив на забезпечення сталого розвитку ОМС України та інших органів публічної адміністрації.

Хотілося б зазначити, передусім, переваги нового етапу розвитку суспільства – інформаційного суспільства, зокрема, щодо вирішальної ролі впровадження інформатизації в усі складові діяльності громади для переведення життя її мешканців на якісно новий рівень.

Головною метою Програми [4] – є створення оптимальних умов для задоволення інформаційних потреб виконавчих органів, організацій, суспільних об'єднань і громадян на основі використання інформаційних ресурсів і сучасних ІКТ, а також створення умов реалізації конституційних прав громадян на одержання інформації про діяльність, зокрема, ОМС України [4]. 

Водночас, важливість Програми [4] полягає у спрямованості на подальший розвиток інформаційних сервісів, а також на визначення основних принципів розвитку інформаційних систем з метою забезпечення: громадської безпеки та можливості втілення реформ у сферах освіти та охорони здоров'я [4]; зростаючих потреб суспільства в прозорому інформаційно-комунікаційному середовищі та створення ефективних механізмів управління на базі інформаційних технологій [4]. З’ясовано, що поставлені цілі цілком узгоджується із цілями Національної програми інформатизації [3]. 

Розробники програми чітко бачать та розуміють роль технологій е-урядування, е-демократії у належному вирішенні місцевих справ в умовах інформаційного суспільства, у підвищенні інформаційно-правової культури службовців місцевого самоврядування та мешканців громади.

Важливими для розвитку цифрової економіки – є інфраструктура публічних послуг (електронне урядування) [1].

Отже, проведення діяльності у запропонованих напрямах удосконалення реалізації інформаційно-правового статусу органів місцевого самоврядування України сприятиме досягненню Цілі сталого розвитку № 16 («сталий розвиток міст та громад») завдяки вирішенню завдання 16.7 – «підвищення ефективності державної влади та органів місцевого самоврядування» з урахуванням взаємодії управлінської, публічно-сервісної та інформаційної функцій ОМС України [5].

Література:

1. Про схвалення Концепції розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018-2020 роки та затвердження плану заходів щодо її реалізації : Розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року № 67-р., URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/67-2018-%D1%80 (дата звернення: 25.09.2023). 

2. Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року : Указ Президента України від 30.09.2019 № 722/2019. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/722/2019 (дата звернення: 02.09.2023). 

3. Про Концепцію Національної програми інформатизації: Закон України від 4 лютого 1998 року: URL: https://goo.gl/fb1T4N. (дата звернення: 23.09.2023). 

4. Про внесення змін до Програми інформатизації Харківської міської ради на 2013-2020 роки: Рішення 17 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 20 грудня 2017 року № 963/17. URL: https://goo.su/53TE (дата звернення 25.09.2023). 

5. Арістова І.В., Калюжна С.В. Сталий розвиток міст та громад в умовах інформаційного суспільства: реалізація інформаційно-правового статусу органів місцевого самоврядування України. Юридична освіта та наука як вимога часу: нові європейські виклики: матеріали міжнародної наукової конференції (м. Лодзь, Республіка Польща, 8-9 жовтня2021 р.) Лодзь, Польща, 2021. С.107-111. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше