:: LEX :: ПРАВОВІ ПИТАННЯ ДОГОВОРУ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ ЖИТЛА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 8


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ПРАВОВІ ПИТАННЯ ДОГОВОРУ КУПІВЛІ-ПРОДАЖУ ЖИТЛА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ
 
12.01.2024 20:20
Автор: Бондарчук Анна Іванівна, здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти, Приватний вищий навчальний заклад «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука»
[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Договір купівлі-продажу є найпоширенішим інструментом регулювання суспільних відносин, особливо в сучасних реаліях, пов'язаних із вторгненням рф в Україну. Ці події внесли зміни в різні сфери сучасного життя, включаючи правове регулювання договірних відносин, зокрема, це вплинуло на процедуру укладання договорів купівлі-продажу, реєстрацію прав на нерухоме майно, відбилося на особливостях вчинення нотаріальних дій та позначилося на роботі державних реєстрів. Нинішнє становище не оминуло й обмеження розпорядженні набутого майна за договором упродовж певного терміну. Обкреслені обставини вказують на динаміку договірних відносин, що зумовлює актуальність цієї проблеми та потребує теоретичного обґрунтування в умовах воєнного стану в Україні. Зважаючи на вищезазначене, мета нашої наукової розвідки полягає у дослідженні особливостей правового регулювання договорів купівлі-продажу в умовах введення воєнного стану в Україні. Досягнення мети визначає низку завдань, зокрема:

- аналіз нових законодавчих змін, що регулюють процедуру укладення та посвідчення таких договорів під час воєнного стану;

- вивчення «меж» та «обмежень» у договірних відносинах купівлі-продажу; 

- охарактеризування особливостей нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу.

Науковий аналіз попередніх досліджень свідчить про існуючий інтерес до правового регулювання договорів купівлі-продажу. В науковій літературі особливості змісту договору купівлі- продажу розглядали такі провідні вчені в галузі цивільного права: Т. В Бобко, Т. В Боднар, А. Б. Гриняк, О. О. Кот, Н. С. Кузнєцова, Р. А Майданик, Д. О. Маріц. В тому числі, елементи договору купівлі- продажу були зображені в працях науковців: Г. П Тимченка, О. С Яворської та інших. Проте багато питань, особливо у контексті воєнного стану та нових законодавчих ініціатив, залишаються відкритими.

У ч.1 ст. 655 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) зазначається, що «на підставі договору купівлі- продажу продавець передає або бере на себе зобов’язання передати майно (товар) у власність покупця, а останній приймає чи бере на себе зобов’язання прийняти це майно (цей товар) та заплатити за нього погоджену грошову суму» [1]. Спираючись на вище згадану норму ЦК України у науковій літературі зазначається, що «...назва договору унікальна в тому сенсі, що лише в ній, на відміну від назв інших цивільних договорів, об’єднано два етапи: пропозицію укласти договір та її прийняття» [2]. Проте, у науково-практичному коментарі до ЦК України.

Договір купівлі – продажу є універсальною формою товарно- грошового обміну. Більшість громадян, які мають намір стати власниками житла, набуватимуть його саме за цим договором [3].

Купівля-продаж житлових приміщень обумовлена низкою особливостей. По-перше, житло – це об’єкт нерухомості в житловій сфері, тобто воно є невіддільним від земельної ділянки, на якій розташовано. По-друге, житлове приміщення, як правило, має достатньо високу вартість. По-третє, житло є річчю, визначеною індивідуальними ознаками, і відповідно є незамінним. По-четверте, житлове приміщення має особливий соціальний характер, в зв’язку з чим воно використовується виключно за цільовим призначенням, а саме, для постійного проживання в ньому фізичних осіб. Вищезазначені особливості вимагають чіткої правової регламентації відносин купівлі- продажу житла. Сьогодні має місце рекодифікація цивільного (приватного) права України. Отже аналіз цього питання є надзвичайно актуальним.

В ЦК України не має спеціальних правових норм, що регулюють купівлю-продаж житлових приміщень. На такі відносини поширюються положення § 1 «Загальні положення про купівлю-продаж» гл. 54 [1].

Виходячи з загального визначення договору купівлі-продажу, що міститься в ст. 655 ЦК, договір купівлі-продажу житла може бути сформульований таким чином. За договором купівлі-продажу житла одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати житлове приміщення у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти житлове приміщення і сплатити за нього певну грошову суму [1].

За своєю юридичною природою договір купівлі-продажу житла є двостороннім та оплатним. Більш того, виходячи із загального визначення договору купівлі-продажу, за своєю юридичною конструкцією він може бути як консенсуальним, так й реальним договором. Однак, згідно зі ст. 657 ЦК, договір купівлі-продажу нерухомого майна, в тому числі і договір купівлі-продажу житла, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Всі договорі, відносно яких законодавець вимагає нотаріального посвідчення, є укладеними з моменту його посвідчення нотаріусом (ч. 3 ст. 640 ЦК). Положення ст. 657 та ч. 3 ст. 640 ЦК мають імперативний характер і не можуть бути змінені за домовленістю сторін [1]. Отже для укладення договору купівлі- продажу житла необхідно досягнення згоди між сторонами та її нотаріальне посвідчення. Інші додаткові дії, зокрема передання житла, для укладення договору не вимагаються. Таким чином, можливо зробити висновок, що договір купівлі-продажу житлового приміщення є виключно консенсуальним та його визначення не може базуватися на загальному визначенні договору купівлі-продажу, яке закріплено в ст. 655 ЦК [1]. Неодноразово визначалося, що в гл. 54 ЦК «Купівля-продаж» повинен бути окремий параграф, присвячений регламентації купівлі-продажу нерухомості, в якому були б окремі норми що стосуються купівлі-продажу житла. В них слід закріпити таке визначення договору, а саме: за договором купівлі-продажу житла одна сторона (продавець) зобов’язується передати житлове приміщення у власність другій стороні (покупцеві), а покупець зобов’язується прийняти житлове приміщення та сплатити з нього певну грошову суму [1].

Пісумовуючи вищеокреслене, зазначимо, що договір купівлі-продажу житла є консенсуальним та оплатним, але вимагає письмової форми та нотаріального посвідчення згідно зі ст. 657 Цивільного кодексу України [1]. Стаття вказує на необхідність подальшого дослідження та регулювання купівлі-продажу нерухомості, зокрема житлового приміщення, в контексті сучасних викликів, таких як воєнний стан та реформи у законодавстві.

Література

1. Цивільний Кодекс України: Закон України від 16 січня 2003 р. №435-IV / Верховна Рада України. Офіційний веб-сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text (дата звернення:10.12.2023).

2. Міліщук Н. С. Правове значення форми договору купівлі-продажу у процедурі його укладення. Держава та регіони. 2021. №. 2. С. 22-27.

3. Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України / за ред. В. М. Коссака. Київ: Істина, 2004. 976 с.

4. Цивільне право: підручник: у 2 т. / В. І. Борисова, Л. М. Баранова, Т. І. Бєгова та ін: Право, 2011. Т. 2. 552 с.

5. Мін’юст: Україна продовжує боронитися на всіх фронтах, захищаючи у тому числі й сферу держреєстрації прав на нерухомість і бізнесу. Урядовий портал. 2022. 4 квітня. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/minyust-ukrayina-prodovzhuye-boronitisya-na-vsih-frontah-zahishchayuchi-u-tomu-chisli-j-sferu-derzhreyestraciyi-prav-na-neruhomist-i-biznesu (дата звернення: 11.12.2023).

6. Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану: Постанова Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2022 р. № 480 / Кабінет Міністрів України. Офіційний веб-сайт. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/480-2022-п#Text (дата звернення: 12.12.2023)

7. Постанова Верховного Суду від 22 червня 2022 р. № 296/7213/15 / Єдиний державний реєстр судових рішень. Офіційний веб-сайт. URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/105011832 (дата звернення:03.12.2023)

8. Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану / Постанова Кабінету Міністрів України від 22 червня 2022 р. № 719. Кабінет Міністрів України: офіційний веб-сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/719-2022-п#Text (дата звернення:10.12.2023) 

9. Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану / Закон України від 24 березня 2022 р. № 2142-IX. / Верховна Рада України. Офіційний веб-сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2142-20#Text (дата звернення:08.12.2023)

10. Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування / Закон України від 26 червня 2022 р. № 2325-IX / Верховна Рада України. Офіційний веб-сайт. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2325-20#Text (дата звернення:10.12.2023)

_______________________

Науковий керівник: Ільків Олег Васильович, доктор юридичних наук, професор, Приватний вищий навчальний заклад «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
СУТНІСТЬ ОБОВ’ЯЗКУ СПАДКОЄМЦЯ ВІДШКОДУВАТИ ВИТРАТИ НА ПОХОВАННЯ СПАДКОДАВЦЯ
14.01.2024 22:18
ПРОБЛЕМА ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ДОКАЗІВ ТА ЗАСОБІВ ДОКАЗУВАННЯ В СУЧАСНОМУ ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСУАЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ
14.01.2024 22:14
СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ДІЇ ПРИНЦИПУ ЗАБОРОНИ НАСИЛЬСТВА В СІМ’Ї
12.01.2024 20:23
ПРИНЦИП ДОБРОСОВІСНОСТІ В ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ: ПОСТАНОВКА НАУКОВОЇ ПРОБЛЕМИ
11.01.2024 12:03




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше