:: LEX :: ДЕЯКІ АСПЕКТИ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ДОГОВОРОМ ОРЕНДИ НЕРУХОМОСТІ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 9


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ГОСПОДАРСЬКО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ДОГОВОРОМ ОРЕНДИ НЕРУХОМОСТІ
 
19.02.2007 22:08
Автор: Серебрякова Юлія Олександрівна, викладач Донецького юридичного інституту Луганського державного університету внутрішніх справ
[Господарське право. Господарський процес]
З метою мінімізації негативних наслідків невиконання або неналежного виконання будь-яких договорів, у тому числі й договору оренди нерухомості законодавець визначив наслідки порушення учасниками господарських відносин взятих на себе зобов’язань та механізм застосування господарсько-правової відповідальності.
Аналіз положень ГК України та ЦК України свідчить про відсутність закріплення законодавцем особливостей відповідальності сторін за договором оренди, отже, відповідальність сторін за договором оренди нерухомості має випливати із загальних правил встановлених нормами ГК та ЦК України [1, 2].
В сфері орендних відносин найбільш розповсюдженими випадками застосування господарсько-правової відповідальності є несвоєчасна сплата орендної плати, не виконання обов’язку щодо передачі об’єкта оренди, або повернення речі, порушення наймодавцем якості об’єкта оренди, орендатор несе відповідальність за ризик випадкового знищення або пошкодження об’єкта оренди, якщо він затримав повернення речі наймодавцеві.
Аналіз відповідних статей чинного законодавства (ст. 620, 625, 766, 768, 772, 785 ЦК України) дає підстави стверджувати про закріплення законодавцем за одні порушення умов договору оренди відповідальності у вигляді сплати неустойки, а за інші порушення – відповідальності у вигляді відшкодування збитків. При цьому, відповідальність у вигляді відшкодування збитків встановлена у більшості випадків порушення умов договору оренди. Проте, як вірно визначає М.І.Тітов, методіки їх підрахунку і доказування не існує. Тимчасова методіка визначення розміру шкоди (збитків), яка завдана порушенням господарськіх договорів, розроблена за активної участі співробітників Інституту економіко-правових досліджень НАН України і схвалена Державною комісією Ради Міністрів СРСР з економічної реформи 21.12.1990р. є застарілою, оскільки була розрахована на планову систему господарювання [3, с.368]. Отже, погроза застосування відповідальності у вигляді відшкодування збитків не завжди є дієвою на практиці, оскільки є важкою при визначенні розміру завданих збитків та їх доказуванні.
Аналіз судової практики з вирішення спорів, що випливають з орендних відносин свідчить про випадкові випадки розгляду спорів щодо визначення розміру збитків, завданих невиконанням умов договору оренди. Поряд з тим, пропозиція щодо заміни відповідальності у вигляді відшкодування збитків відповідальністю у вигляді сплати штрафу та неустойки вряд чи можна визнати доцільною з точки зору поновлення порушених прав однієї зі сторін договору, як цілі застосування господарсько-правової відповідальності.
На підставі викладеного, вважаємо за необхідне звернути увагу законодавця на необхідність розроблення методіки визначення збитків за порушення зобов’язань сторін в орендних відносин.

Література:
1. Господарський кодекс України від 16.01.2003р. № 436-ІV // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 18. – Ст.144.
2. Цивільний кодекс України від 16.01.2003р. // Голос України. – 2003. – 12 березня.
3. Науково-практичний коментар Господарського кодексу України / Кол. авт.: Г.Л.Знаменський, В.В.Хахулін, В.С.Щербина та ін.; за заг. ред. В.К.Мамутова. – К: Юрінком Інтер, 2004. – 688 с.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ОЗНАКИ РЕКЛАМИ
19.02.2007 22:19




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше