:: LEX :: ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЛЬНОСТІ В МЕЖАХ ВИПРАВНИХ КОЛОНІЙ
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 61)

Термін подання матеріалів

16 травня 2024

До початку конференції залишилось днів 21


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВОЇ ДІЛЬНОСТІ В МЕЖАХ ВИПРАВНИХ КОЛОНІЙ
 
20.03.2013 21:05
Автор: Босий Дмитро Миколайович, курсант ІПЮК для СБУ НУ «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого»
[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право]

Основне призначення кримінально-виконавчих установ – виправлення та ресоціалізація засуджених, проте реальна дійсність показує, що, нажаль, такі місця є лише «розсадниками» злочинності, що саме тут  відбувається остаточне формування злочинної свідомості особи, шляхом засвоєння норм злочинної субкультури, здобуття злочинної професії.

Незважаючи на те, що засуджені до позбавлення волі знаходяться під постійним контролем, кількість злочинів, що вчиняються в місцях позбавлення волі лише зростає, при цьому, слід говорити про розповсюдженість такого явища, як латентна злочинність в місцях позбавлення волі. 

Лише цілеспрямована, ефективна та комплексна робота адміністрації установ виконання покарань дасть змогу боротись з цим явищем. Найважливішу роль у виявленні, попередженні та розкритті кримінальних правопорушень, що вчиняються в колоніях покладена саме на оперативно-розшукові підрозділи. 

В статті 5 закону України «Про ОРД» визначено перелік підрозділів, що мають право проводити відповідний вид діяльності, в тому числі органи і установи виконання покарань та слідчі ізолятори Державної пенітенціарної служби України. Звичайно, що ОРД, яка проводиться зазначеними підрозділами має свою специфіку, пов’язану з місцем та умовами проведення такої діяльності, об’єктно-суб’єктним складом, формами, засобами та методами роботи, специфічними цілями її проведення, отриманими результатами, правовою базою її регулювання. Тобто ОРД, яка проводиться органами та установамивиконання покарань та слідчими ізоляторами Державної пенітенціарної служби України, слід розглядати, як самостійний різновид ОРД, дослідження та вивчення основних особливостей якої дасть змогу якісніше та ефективніше забезпечувати боротьбу з протиправною діяльністю в межах виправних установ.

Правове регулювання ОРД в межах колоній здійснюється на підставі статті 104 КВК України, яка визначає, що відповідно до закону в колоніях здійснюється оперативно-розшукова діяльність, основним завданням якої є пошук і фіксація фактичних даних про протиправну діяльність окремих осіб та груп з метою: забезпечення безпеки засуджених, персоналу колоній та інших осіб;попередження і виявлення злочинів, вчинених у колоніях, а також порушень встановленого порядку відбування покарання;вивчення причин і умов, що сприяють вчиненню злочинів та інших правопорушень;надання правоохоронним органам, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність або кримінальне провадження, допомоги в розкритті, припиненні та попередженні злочинів. 

Зазначенийперелік цілей оперативних підрозділів колоній потребує аналізу і коментаря, що дозволить більш повно і точно з'ясувати зміст, об'єм і межі їх оперативної роботи.

Першочерговою метою  оперативних апаратів колоній є забезпечення особистої безпеки засуджених, персоналу колонії і інших осіб, що обумовлене перш за все загостренням оперативної обстановки у виправних установах, великою кількістю зафіксованих в них фактів насильницьких злочинів проти співробітників та засуджених.

Вирішенняцієї задачі забезпечуєтьсяза рахунок здійснення цілеспрямованого оперативного пошуку відомостей, що свідчать про потенційну небезпеку посягань на засуджених, працівників колонії чи інших осіб, попередньої перевірки достовірності таких даних, з тим щоб своєчасно використовувати перевірену інформацію для запобіганнявчиненнюпротиправних діянь. Враховуючи конкретні умови і обставини, що склалися, спрямованість намірів та дій засудженого (групи засуджених), дії оперативних співробітників можуть мати різноманітний характер та інтенсивність: від схилення до відмови від злочину, до затримання злочинців на місці злочину у момент замаху.

Важливим завданням оперативних відділів є виявлення, попередження і розкриття злочинів,вчинених у колоніях, а також порушень встановленого порядку відбування покарання. Зміст цього завдання полягає в своєчасному виявленні таких злочинів і осіб, що їх вчинили, встановленні всіх обставин вчинених злочинів, збиранні доказів, що дозволить викрити злочинців  і притягнути їх до кримінальної відповідальності. Головною умовою розкриття злочинів, що вчинились в місцях позбавлення волі є комплексна та скоординована взаємодія оперативних підрозділів колоній з слідчими підрозділами, що будуть здійснювати досудове розслідування по даному кримінальному провадженню, що може полягати у проведенні оперативними підрозділами колонії слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій на підставі письмового доручення слідчого,проведення нарад, планування спільних заходів, розробка тактичних прийомів, що можуть бути використанні в рамках кримінального провадження, взаємне інформування.

Покладено на оперативні підрозділи колоній і задачі по вивченню причин і умов, що сприяють вчиненню злочинів та інших правопорушень. Незважаючи на те, що виявлення причин і умов не є законодавчо закріпленим завданням кримінального провадження, однак спрямоване на запобігання вчиненню нових суспільно небезпечних діянь.

Під причинами злочину розуміють ті діючі обставини реальної дійсності, які викликали у особи спонукання, мотив, мету для вчинення злочину (наприклад – незадовільне матеріально-побутове забезпечення колонії), а під умовами – ті обставини реальної дійсності, наявність яких уможливила, полегшила вчинення злочину (наприклад – відсутність належного контролю та нагляду над засудженими). Крім того, оперативні підрозділи мають виявляти криміногенні причини, тобто обставини, що несуть у собі можливість вчинення у майбутньому злочину, які можуть виявитись за наявності певних умов. Виявлення причин і умов, що сприяли вчиненню злочинів, як правило, проводитись під час проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій  в рамках кримінального провадження. Проте в кожному конкретному випадку, оперативний підрозділ має враховувати інформацію щодо причин і умов, що сприяли вчиненню злочину, з метою налагодження власної більш ефективної та дієвої роботи, яка б мала випереджаючий характер, спрямований на недопущення вчинення інших злочинів.

Оперативні підрозділи колоній активно взаємодіють з іншими правоохоронними органами, які вповноважені на провадження оперативно-розшукової діяльності. Така взаємодія має на меті надання взаємної допомоги в розкритті, припиненні та попередженні злочинів, обумовлена тим, що з одного компетенція оперативних підрозділів колоній обмежується кордонами відповідної колонії, а з іншого покладенням на них обов’язку щодо проведення оперативно-розшукових заходів щодо ознак будь-яких злочинів, за умови, що до них мають причетність засуджені відповідної колонії.

Слід звернути увагу і на таке важливе завдання оперативних підрозділів колоній, як участь оперативних апаратів у виправленні засуджених, зокрема, при проведенні з ними соціально-виховної роботи, яка законодавчо закріплена як один з основних засобів їх виправлення і ресоціалізації. Не дивлячись на значну завантаженість та наявність інших завдань, оперативні працівники зобов'язані виконувати ці заходи внаслідок того, що вони також є учасниками процесу виконання покарання.

Оперативні працівники безпосередньо приймають участь у заходах виховного характеру відносно конкретних засуджених. Більш конкретно ця робота ведеться щодо засуджених, що залучені до співпраці на конфіденційній основі, із застосуванням своєрідних форм, засобів і методів, що виступає одним з елементів оперативної роботи. Сприяння співробітникам інших відділів і служб в проведенні соціально-виховної роботи із засудженими виявляється, наприклад, в оперативному пошуку первинних даних про процеси і явища, що відбуваються в середовищі засуджених, в попередній перевірці цих даних і їх скерування іншим співробітникам для аналізу і оцінки обстановки на окремих об'єктах установи. 

Таким чином, зазначені вище особливості завдань оперативних підрозділів колоній визначає специфіку їх реалізації. Як вже було сказано, ці завдання, з однієї сторони спрямовані на виявлення, попередження та припинення злочинів, а з іншого -  на активну співпрацю з іншими правоохоронними органами, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність. Крім того, як завдання оперативних підрозділів колоній виступає і боротьба з порушеннями встановленого порядку відбуття покарання, що також відрізняє їх діяльність від практики інших оперативних підрозділів. Певну специфіку має і компетенція оперативних апаратів колоній і правове положення оперативних працівників. Вони, як працівники установи виконання покарання володіють певними повноваженнями відносно засуджених, що дозволяють їм ефективніше вирішувати свої безпосередні завдання. Слід також підкреслити, що оперативні апарати колоній мають ширші можливості для запобігання злочинам, ніж оперативні підрозділи інших правоохоронних органів. Наприклад вони мають право: здійснювати контроль за дотриманням режимних вимог на об'єктах колонії і територіях, прилеглих до неї; здійснювати відповідно до законодавства оперативно-розшукову діяльність; вимагати від засуджених і інших осіб виконання ними обов'язків, встановлених чинним законодавством, і дотримання правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань; застосовувати по відношенню до правопорушників передбачені законом заходи фізичного впливу, спеціальні засоби і зброї; проводити огляд і обшук засуджених, інших осіб, їх речей, транспортних засобів, що знаходяться на території колонії, прилеглої до неї території, на якій встановлені режимні вимоги, а також вилучати заборонені речі і документи; здійснювати реєстрацію засуджених та інші.

Специфіка оперативно-розшукової діяльності, що проводиться оперативними підрозділами колоній, полягає і у об'єктах оперативної зацікавленості. У більшості випадків ці засуджені, правове положення і статус яких протягом строку відбуття покараннявизначається кримінально-виконавчим законодавством. На відміну від об'єктів оперативної роботи інших правоохоронних органів (громадян, що володіють всією повнотою прав і свобод) засуджені, що відбувають покарання в колоніях, користуються правами і свободами громадян України з обмеженнями, встановленими чинним законодавством. Це знаходить своє вираження в ізоляції їх від суспільства, регламентації способу життя від підйому до відбою, в контролі і нагляді за їх поведінкою і способом життя. Дані обставини дозволяють оперативним підрозділам  колоній приймати тактично доцільні рішення для виконання покладених на них завдань.

Отже є всі підстави стверджувати, що оперативна обстановка в колоніях є достатньо складною та напруженою, що полягає в першу чергу в значній кількості порушень режиму, встановленого в межах установи, безпосереднім вчиненням засудженими різноманітних нових злочинів.

Саме на недопущення, припинення та розслідування цих протиправних проявів і спрямована діяльність оперативних підрозділів колоній. Організація їх роботи  принципово не відрізняються від аналогічної діяльності інших правоохоронних органів. В той же час має істотні особливості, обумовлені специфікою завдань, що вирішуються ними, а також своєрідністю їх правового статусу по відношенню до основного контингенту засуджених, який, у свою чергу, також вельми специфічний.

Сучасний стан оперативно-розшукової діяльності виправних колоній перебуває на рівні, який не в повній мірі дозволяє вирішувати оперативним підрозділам цих установ завдання, що виникають перед ними в повсякденній діяльності.

В умовах колоній на стан і ефективність оперативно-розшукової діяльності впливає цілий ряд чинників як об'єктивного, так і суб'єктивного характеру, облік інтенсивності яких і можливих наслідків їх дії необхідний при організації і здійсненні оперативно-розшукової діяльності. Серед них можна виділити наступні чинники: якісний склад засуджених колонії; функціонування мікросередовища і кримінальної субкультури; професійна підготовленість оперативного складу колоній до вирішення оперативних завдань; роль керівників кримінально-виконавчихустанов і їх оперативних підрозділів; стан та динаміка злочинності у  колоніях.

Лише комплекс заходів правого, організаційного, економічного, професійно-освітнього, ідеологічного, виховного, політичного та соціального характеру дасть змогу забезпечити належне, ефективне та своєчасне виконання завдань, покладених на оперативні підрозділи, зниження рівня злочинності в межах колоній, недопущення вчинення рецидивів, розвитку та поширення злочинної професіоналізації.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
ДЕЯКІ ПРОБЛЕМИ КВАЛІФІКАЦІЇ ЗЛОЧИНІВ ЗІ СПЕЦІАЛЬНИМ СУБ’ЄКТОМ, ВЧИНЕНИХ У СПІВУЧАСТІ
30.03.2013 13:00
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ОБЛІКІВ КРАЇН СНД
22.04.2013 22:22
ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ ТА МЕТОДИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПІД ЧАС ФОРМУВАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ
22.04.2013 15:05
ВИДИ КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ОБЛІКІВ КРАЇН СНД
22.04.2013 15:00
КЛАСИФІКАЦІЇ ТА ОЗНАКИ СУДОВОЇ ЕКСПЕРТИЗИ
21.04.2013 22:59
АКТИВНІ МЕТОДИ НАВЧАННЯ ПІД ЧАС ВИКЛАДАННЯ КРИМІНАЛІСТИКИ
21.04.2013 22:57
ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ВЗАЄМОДІЇ СЛІДЧОГО З ПРАЦІВНИКАМИ ЕКСПЕРТНОЇ СЛУЖБИ МВС УКРАЇНИ
21.04.2013 22:56
ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ НОВОГО КПК УКРАЇНИ
15.04.2013 22:47
ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕПОВНОЛІТНІХ: КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ
10.04.2013 22:27
ВИПРАВЛЕННЯ ЗАСУДЖЕНИХ, ЩО ВІДБУВАЮТЬ ДОВІЧНЕ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
10.04.2013 15:50




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше