:: LEX :: ДІАЛЕКТИКА МЕТОДОЛОГІЇ ПРЕДМЕТА ТА МЕТОДА В ЗАГАЛЬНІЙ ТЕОРІЇ ПРАВА
UA  RU  EN
 
  Головна
  Як взяти участь в науковій конференції?
  Календар конференцій
  Редакційна колегія. ГО «Наукова спільнота»
  Договір про співробітництво з Wyzsza Szkola Zarzadzania i Administracji w Opolu
  Архів

Актуальні дослідження правової та історичної науки (випуск 60)

Термін подання матеріалів

16 квітня 2024

До початку конференції залишилось днів 19


  Наукові конференції
 

  Корисні правові інтернет ресурси
 

 Корисні лінки
 
Нові вимоги до публікацій результатів кандидатських та докторських дисертацій
Юридичний форум
Законодавство України
Єдиний державний реєстр судових рішень


 Лічильники


 Лінки


 Наша кнопка
www.lex-line.com.ua - Міжнародні науково-практичні інтернет-конференції за різними юридичними напрямками

ДІАЛЕКТИКА МЕТОДОЛОГІЇ ПРЕДМЕТА ТА МЕТОДА В ЗАГАЛЬНІЙ ТЕОРІЇ ПРАВА
 
21.02.2020 10:38
Автор: Снігир Лариса Петрівна, кандидат економічних наук, Ірпінський державний коледж економіки та права
[Секція 1. Теорія держави і права. Філософія права]

Теорія права досліджує загальні та специфічні закономірності виникнення, розвитку й функціонування права, виробляє свою систему наукових понять, визначень і принципів, внаслідок чого є самостійною юридичною наукою в системі юридичних наук, що має для цих наук методологічне й загальнотеоретичне значення.

Методологію визначають як науку про методи дослідження явищ, як галузь знання, що вивчає засоби, передумови та принципи організації теоретико-пізнавальної і практично-перетворюючої діяльності. Методологія – це наука, що вивчає пізнання і наукову діяльність. Її розвиток є однією із сторін вдосконалення наукового пізнання в цілому [1, с. 42]. 

В особливості предмета загальної теорії права виражена своєрідність її методу. Дана обставина відповідає загальнонауковій вимозі логічної і теоретичної єдності предмета і метода наукової системи знань, що виконується в сукупності з завданнями, методами теорії права щодо особливостей його предмета.

Теоретичні знання про право як сутності та явища, що містяться в існуючих концепціях права, в своїй єдності виражають тенденцію взаємозв'язку його предмета і метода. Як правило, в науковій концепції визначальне місце для пізнання сутності як предмета, так і метода даної правової теорії посідає основне поняття права, від короткої дефініції до логічно завершеної концепції. Предмет і метод – це різні форми вираження і характеристики єдиної теорії [2, с. 56]. 

Предметом теорії права є право як специфічне суспільне явище, загальна закономірність його виникнення, призначення і функціонування, його сутність, типологія, форми, функції, структура і механізм дії, правовідносини з іншими суб’єктами суспільного життя, основні правові категорії, спільні для всіх галузей юриспруденції, а також особливості державної політичної й правової свідомості та правової культури [3, с. 23]. 

При дослідженні проблеми співвідношення предмета і метода загальної теорії права предмет розглядається як об'єктивний компонент, а метод як суб'єктивний компонент даної науки. Метод загальної теорії права як сукупність пізнавальних засобів і прийомів правового дослідження, як шлях пізнання, що веде від об'єкта до предмета, що являється теоретичною формою, тобто самою теорією парадигми самопізнання. 

Форми поєднання предмета і метода в процесі функціонування загальної теорії права проявляються в складних аспектах взаємодії: предмет, як складовий компонент правової теорії висловлює пізнавальні підсумки дії метода у вигляді певної системи отриманих знань про об'єкт, а метод у якості іншого компонента теорії висловлює пізнавальний статус, зміст і значення цих знань.

Предмет, як комплексні знання про об'єкт методологічно обгрунтований. У свою чергу, метод, як спосіб, форма пізнання, розуміння, пояснення об'єкта предметно виражений. Тільки в такому контексті теорія знаходить методологічне значення.

Сучасне право розвивається (змінюється, модифікується, модернізується) у взаємодії з діючими на момент дослідження структурно-функціональними законами. Закономірності генези права включають в себе такі специфічні закони, які виражають особливості його виникнення як якісно нового, щодо самостійного явища, і такі закони, які виражають закони постійного формування права:

- закон об'єднання юридичних норм в інститути і галузі;

- закон відповідності системі законодавства;

- закон поділу суб'єктивного права на право щодо власних дій, право вимоги певних дій зобов'язаних осіб і права на захист;

- закон об'єднання суб'єктивних прав в інститути і галузі;

- закон відповідності однорівневих структур об'єктивного права. 

Таким чином, виділення окремо метода і предмета дослідження в загальній теорії права має однією з причин множинність юридичної науки, потреба в поясненні того факту, що кожна з юридичних наук має свій особливий предмет дослідження. При цьому сама правова дійсність настільки складна і масштабна, що не може бути охоплена предметом (об'єктом) будь-якої однієї з юридичних наук. Саме історичний розвиток суспільства і науки призвів до необхідності вивчення даної сфери за допомогою цілого комплексу юридичних наук. В сучасних умовах дана тенденція продовжує зберігатися і розвиватися.

Теорія права досліджує загальні і специфічні закономірності виникнення, розвитку й функціонування права, виробляє свою систему наукових понять, визначень і принципів, внаслідок чого є самостійною юридичною наукою в системі юридичних наук, що має для цих наук методологічне й загальнотеоретичне значення.

Література:

1. Кельман М.С. Юридична наука: проблеми методології. Тернопіль, 2011. 492 с.

2. Луць Л.А. Загальна теорія держави і права : навч.-метод. посіб. Київ, 2018. 412 с. 

3. Основи теорії права: Навчальний посібник. А.А. Нечитайленко. Харків, 2008. 376 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License

допомогаЗнайшли помилку? Виділіть помилковий текст і натисніть Ctrl + Enter




 Інші наукові праці даної секції
SCOPES OF LEGAL COORDINATION IN JERSEY ISLAND
19.02.2020 18:25




© 2006-2024 Всі права застережені При використанні матеріалів сайту посилання на www.lex-line.com.ua обов’язкове!


Наукова спільнота - інтернет конференції
Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки
Наукові конференції
Актуальні дослідження правової та історичної науки. Юридична лінія
 Голосування 
З яких джерел Ви дізнались про нашу конференцію:

соціальні мережі;
інформування електронною поштою;
пошукові інтернет-системи (Google, Yahoo, Meta, Yandex);
інтернет-каталоги конференцій (science-community.org, konferencii.ru, vsenauki.ru, інші);
наукові підрозділи ВУЗів;
порекомендували знайомі.
з СМС повідомлення на мобільний телефон.


Результати голосувань Докладніше